zdrav predlog

Nedeljni jelovnik koji obara pritisak: Idealna ishrana za sve koji pate od hipertenzije!

Saznajte koji obroci su idealni za sve koji pate od povišenog krvnog pritiska

Lepi & Zdravi
11:39h Autor:
Nedeljni jelovnik koji obara pritisak: Idealna ishrana za sve koji pate od hipertenzije!
Foto: Shutterstock

Hipertenzija je najznačajniji faktor rizika za niz kardiovaskularnih bolesti i stanja koja mogu imati smrtni ishod.

Pored redovne terapije lekova, zdrava i uravnotežena ishrana igra veliku ulogu.

Stoga, donosimo vam zdrave predloge ishrane koji će vam pomoći u borbi sa visokim pritiskom.

Ponedeljak:

Doručak: Ovsene pahuljice s jogurtom i borovnicama ili nekim drugim bobičastim voćem Užina: frape s malinama Ručak: pečena ćuretina (bez kože), poprženi praziluk, paradajz, šargarepa, zelena salata Užina: sveži sir sa kriškom integralnog hleba Večera: rižoto sa povrćem (integralni pirinač, luk, paradajz, šargarepa, paprika, tikvica, narendani đumbir)

Regulišu krvni pritisak i čuvaju zdravlje srca: Ove namirnice su moćnije od bilo kog leka!

foto: Shutterstock

Utorak:

Doručak: krastavci preliveni jogurtom, kriška integralnog hleba Užina: voće Ručak: supa od paradajza, hobotnica na salati s krumpirom, mladim lukom i paprikom Užina: kašasti sok od kivija, ananasa i limete Večera: parče pite sa spanaćem i sirom, paradajz, niskomasni jogurt

Sreda:

Doručak: omlet sa sirom (1 jaje, 30 g polutvrdog sira, kašičica maslinovog ulja), kriška heljdinog hleba, niskomasno kiselo mleko Užina: jabuka, 8 badema Ručak: supa od tikvica, teletina pečena s povrćem (patlidžan, paprika, šargarepa, luk), salata od paradajza Užina: voće Večera: bolonjeze, zelena salata, kefir

Dokazano najlekovitija voćka: Leči sve, od dijabetesa do kardiovaskularnih oboljenja!

foto: Shutterstock

Četvrtak

Doručak: tvrdo kuvano jaje, jogurt, kriška integralnog hleba, banana Užina: dve breskve Ručak: varivo s mahunarkama (leblebija, sočivo, ječam, luk, šargarepa, krompir, celer, peršun, začini); salata od svežeg kupusa Užina: kruška Večera: dimljeni tofu sir, paprika, preliti isceđenim limunovim sokom i kašikom maslinovog ulja, kriška integralnog hleba, kefir

Petak:

Doručak: niskomasni jogurt, seckano voće (jagode), kašika mlevenih lanenih semenki i čia semenki Užina: grožđe Ručak: piletina na roštilju, kuvano zeleno povrće posuto kratko prženim bademima

Užina: kruška

Večera: pečena skuša, kriška crnog hleba, zelena salata, čaj

foto: Shutterstock

Subota:

Doručak: kriška heljdinog hleba, kašika mlečnog namaza ili dijetalne marmelade, jogurt s dve urme Užina: sveže ceđeni sok od pomorandže Ručak: bistra supa, pržena sardina, kuvani brokoli s krompirom, salata po želji Užina: jabuke Večera: sveži sir s vlašcem preliven jogurtom

Nedelja:

Doručak: raženi hleb, mleko, 10 oraha Užina: 5 suvih šljiva i sveže ceđeni sok od pomorandže Ručak: pileći paprikaš s integralnom testeninom, mešana salata Užina: jabuka

Večera: palamida pečena u foliji, salata od paradajza, maslina i luk

Kornet pogača: Najmekši punjeni hleb dostojan kraljevske trpeze! (RECEPT)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs