Izbegnite najčešće greške

Zašto neke žene ostare preko noći, a druge ostanu mladolike: Ovo može da se spreči!

Evo koja 4 faktora značajno ubrzavaju starenje

Lepi & Zdravi
Autor:
Foto: Shutterstock

Iako je starenje neizbežno, sigurno možemo reći da bi većina nas volela da stari graciozno i dostojanstveno, a ne odjednom, preko noći.


Možda mislite da je dovoljno sna (zbog obnavljanja ćelija kože), nanošenje krema sa zaštitnim faktorom (kako biste kožu zaštitili od nepovoljnog sunčevog zračenja) i korišćenje preparata za noćnu negu sasvim dovoljno.

 

Varate se… Evo koja 4 faktora značajno ubrzavaju starenje!

 

1. Lice na jastuku

 

Gravitacija pobeđuje kada spavate licem „zaronjeni“ u jastuk. Neposredne efekte – natečenost očiju i podočnjake – uzrokuje gravitacija koja tečnost iz lica povlači ka dole. Vremenom, ovakav način spavanja podstiče opuštanje kože lica i gubitak kolagena.

 

Ako ne želite da brže starite, nemojte spavati licem na jastuku. Najbolje je da spavate na leđima ili na boku kako biste smanjili efekat gravitacije na lice.

 

2. Ne perete lice

 

Nije neuobičajeno da žene zaborave da skinu šminku pre spavanja, ali je to sigurno korak koji ne želite da propustite. Pranje lica pre spavanja od suštinske je važnosti za uklanjanje nečistoća, znoja i šminke koji su se taložili tokom dana.


Ukoliko ovaj korak preskačete, imajte na umu da to utiče na začepljenje pora, a zatim i nastanak akni i bubuljica. Koristite nežni piling, kako bi koža lica bila čista i spremna za regeneraciju tokom noći.

foto: Profimedia

3. Koristite previše preparata za negu

 

Ako koristite mnogobrojne proizvode za negu kože, a niste sigurni u tačnu upotrebu svakog proizvoda, to može biti štetno za vašu kožu. Na primer: proizvodi koji sadrže retinol koriste se za sprečavanje i ublažavanje bora, a kada se mešaju sa proizvodima koji sadrže benzoil peroksid (sastojak koji se koristi za borbu protiv akni), to kožu može isušiti i nadražiti.

 

Kada koža postane suva i nadražena, ona je crvena i izgleda kao da je reč o upali, a usled toga i najsitnije bore postaju vidljive. Umesto toga, držite se proizvoda koji su vam poznati i koji najbolje odgovaraju vašem tipu kože.

 

4. Ne pijete dovoljno vode

 

Hidratacija je veoma važna, jer je voda komponenta kože i struktura ispod kože. Kada ste dehidrirani, koža gubi svoj prirodni sjaj. Sa kratkoročne perspektive, dehidratacija dovodi do suve kože koja dobija naboran izgled te se „povlači“ oko očiju.


Tokom vremena, konstantna dehidratacija može prouzrokovati gubitak elastičnosti kože. Ukoliko želite da vam koža bude elastična i mladolika, ali i da ne ubrzate proces starenja, potrudite se da dnevno popijete šest čaša vode.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...