Nagle hormonske promene

Zašto žene dvostruko češće oboljevaju od Alchajmera nego muškarci: Ovo je najjači rizični faktor!

Nova naučna studija otkriva

Lepi & Zdravi
Autor:
Zašto žene dvostruko češće oboljevaju od Alchajmera nego muškarci: Ovo je najjači rizični faktor!
Foto: Shutterstock

Žene imaju dvostruko veći rizik da obole od Alchajmerove bolesti u odnosu na muškarce. Naučnici su dugo verovali da je to zato što žive duže, ali ispostavilo se da je u pitanju nešto sasvim drugo.

Naime, nova studija ukazuje da je krivac estrogen, odnosno drastične promene u njegovom nivou do koje dolazi u menopauzi.

U studiji je praćeno 85 žena i 36 muškarca, koji nisu pokazivali nikakve znakove snabljenja kognitivnih sposobnosti. Svi su podvrgnuti skeniranju mozga kako bi se pratile najvažnije promene u mozgu koje ukazuju na Alchajmerovu bolest - betaamiloidni proteini koji su čest krivac za plak u krvnim sudovima mozga, odnos sive i bele mase mozga (kada krene da se smanjuje, povećava se se rizik od Alchajmera) i način kako mozak koristi glukozu.

Menopauza bila je najjači rizični faktor koji uključuje sve tri navedene rizične promene. Još intenzivnije promene zabeležene su kod žena koje su bile podvrgnute histerektomiji u odnosu na žene koje su ušle u menopauzu prirodno.

Da li bi estrogen mogao da snizi rizik od Alchajmerove bolesti?

U studiji su učestvovale i žene koje su unosile estrogen kao deo hormonske terapije, i ispostavilo se da one imaju manje šanse da razviju promene u mozgu koje se povezuju sa Alchajmerovom bolešću. Svakako, ne sme se uzimati na svoju ruku, već isključivo uz nadzor i preporuku lekara.

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs