sigurna da smo blizu kraja

Čuveni epidemiolog Ana Gligić: Prvi talas pandemije će proći za 20 dana, ali samo ako uradimo ovo!

Doktorka uverava ako se budemo pridržavali mera, korona virus će proći za manje od mesec dana

Lepi & Zdravi
Autor:
Foto: PrintscreenJutjub/TVPrva

Skok broja zaraženih korona virusom u Srbiji na početku leta iznenadio je i građane, ali i lekare, koji navode da je ova zaraza pokazala da je izdržljivija nego što se prognoziralo.

Kako objašnjava dr Ana Gligić, epidemiolog, žena koja je bila šef laboratorije tokom epidemije velikih boginja 1972. godine u Beogradu, COVID-19 je pokazao svojstva koja su gotovo ekstremno drugačija u odnosu na druge viruse.

Ipak, kako uverava, ukoliko se budemo pridržavali mera, prvi talas epidemije bi mogao da se završi već za 20 dana.

Dr Gligić navodi da će lepo vreme, odnosno visoke temperature koje se prognoziraju za naredne dane, sigurno usporiti prenošenje virusa, a da je, uprkos naglom rastu inficiranih, epidemiološka situacija u Srbiji pod kontrolom.

Imam korona virus već 3 meseca: Evo kako se osećam!

foto: Profimedia

"Novi korona virus je definitivno pokazao da je drugačiji od ostalih. Viruse u laboratoriji uništavamo na 65 stepeni, a ovaj preživljava čak i tu toplotu. Ipak, definitivno ne možemo govoriti o drugom talasu kronavirusa jer ni prvi nije završen, to jest nismo bili u situaciji da više od dvadeset i kusur dana nemamo obolelih. U toku je drugi vrh epidemije, a ukoliko se budemo pridržavali mera, on će se završiti vrlo brzo", ističe dr Gligić.

Ona naglašava da bi građani morali da imaju na umu da su pored korona virusa trenutno u opticaju i druge virusne infekcije, usled netipično hladnih dana koje smo imali u prethodnom periodu.

" Nakon što je ukinuto vanredno stanje, previše smo se raspojasali na utakmicama i ostalim okupljanjima. Upravo odatle i potiče najviše zaraženih, ali nadam se da će, nakon što se završi trenutni inkubacioni period, iščeznuti i epidemija. Sigurna sam da smo blizu kraja! Svaka pandemija se uvek pre ili kasnije ugasi", kaže dr Gligić.

Lekari otkrili najraniji znak korone: Pre nego što se virus razvije, javlja se ovaj simptom!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...