Obratite pažnju

Ove alergije se najčešće javljaju kod odraslih: Ovo su simptomi!

Najčešće je u pitanju hrana

Lepi & Zdravi
Autor:
Ove alergije se najčešće javljaju kod odraslih: Ovo su simptomi!
Foto: Shutterstock

Alergije se javljaju u raznim oblicima i razlikuju se prema težini od blagih do teških koje mogu da imaju čak i fatalni ishod.

Simptomi alergije mogu biti curenje nosa, kašalj, kijanje, ali i simptomi u kojima je ugrožen život osobe, poput gušenja ili anafilaktičkog šoka.

Osetljivost na hranu, učestale probavne poteškoće mogu biti neki od simptoma alergije na hranu ili neki njen sastojak. Smatra se da se alergije najčešće javljaju u detinjstvu, ali mogu se javiti i u odraslom dobu.

Zašto se alergija javlja u odraslom dobu?

Jedna je studija pratila je 40.000 ispitanika i otkrila kako 10 % njih ima alergiju na hranu, a kod polovine se ona javila barem jednom u odraslom dobu.

Američki naučnici koji se bave proučavanjem alergija, astme i imunologije dodaju još kategorija na koje bi trebalo da obratite pažnju, objašnjavajući da sledeće grupe hrane čine oko 90 odsto svih alergijskih reakcija kod odraslih. A to su:

foto: Shutterstock

Kako izgledaju simptomi alergija kod odraslih

Ako mislite da je došlo do razvoja alergije, ovo su simptomi na koje bi trebalo da pripazite:

  • Bol u stomaku
  • Povraćanje
  • Otežano gutanje
  • Otežano disanje
  • Osip
  • Svrab u grlu ili usnoj šupljini

Šta uraditi?

Ako nakon obroka primetite neprijatne simptome, vreme je da počnete da pratite koje ih to namirnice podstiču. Ako niste sigurni koje su namirnice u pitanju, pokušajte pola dana da budete bez hrane radi brzog olakšanja.

Ako jedete raznolike obroke u jednom danu, teško je pronaći pravi uzrok, stoga se možete obratiti lekaru i razgovarati o testovima koji će otkriti šta vam to zadaje probleme.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs