Kada kažemo čaj od peršuna, uglavnom prvo pomislimo na tegobe vezane za bubrege, kao i na moćan prirodni diuretik.
Ipak, čaj od peršuna je mnogo više od toga! Evo u kojim će vam sve slučajevima pomoći:
- Sprečava apsorpciju soli u tkivoi tako štiti bubrege i jetru i praktično vrši njihovo čišćenje;
- Čaj od peršuna korišćen je na preporuku travara kroz istoriju i za olakšanje i održavanje redovne menstruacije te kao lek za vraćanje materice u normalan položaj nakon porođaja;
- Odličan je kod infekcija mokraćne bešike, kao i pri pojavi kamena u bubregu;
- Čaj od peršuna spominje se i pri prevenciji i lečenju raka debelog creva kod muškaraca i žena, ako i grlića materice.
- Peršun je bogat folnom kiselinom koja je ključna za kardiovaskularno zdravlje;
- Sam peršun jako je bogat vitaminima A, C, E i mineralima, a njegovo redovno korišćenje doprinosi smanjenju lošeg LDL holesterola. Ukoliko bolujete od visokog pritiska možete ga korisiti i za njegovo snižavanje;
- Čaj možete koristiti i za smirenje creva, poboljšanje probave, odnosno otklanjanje nadutosti;
- Jedna od jednostvanih a vrlo efikasnih namena peršuna je prevencija lošeg zadaha. Dovoljno je prožvakati nekoliko listova svežeg peršuna i loš zadah će biti neutralisan. Ovo se posebno odnosi na situacije kada konzumirate beli i crni luk čiji miris želite da neutrališete.
Recept i primena čaja od peršuna
Čaj od peršuna pravi se tako što se svež ili osušen peršun u količini dve velike kašike doda u vrelu vodu. Peršun treba da odstoji 5-10 minuta u vodi, nakon čega ga treba izvaditi. Kada se ohladi, u čaj možete iscediti nekoliko kapi limuna i dodati kašičicu meda po želji.
Čaj možete piti kada god poželite, a za već navedene tegobe treba da ga ispijate dva puta dnevno. Čaj od peršuna izazvaće pojačano mokrenje,pa se ne preporučuje pred samo spavanje kako se ne biste budili zbog toga.
Peršun možete upotrebiti i za umirenje nerava. Potrebno je da uzmete koren i lišće sveže biljke, iseckate ih što sitnije i pomešate sa bagremovim medom. Smesa treba da odstoji 7 dana nakon čega se uzima po jedna supena kašika pred spavanje.
Ova biljka bogata je folnom kiselinom koja je ključna za kardiovaskularno zdravlje