Navike koje vredi usvojiti što pre

Po jutru se dan poznaje: Kako da vam odmah nakon buđenja sve krene od ruke

Pre spavanja odvojite odeću koju ćete ujutro obući, tako ćete izbeći jutarnju nervozu i potragu za stvarima. Isto može da bude i s doručkom

Lepi & Zdravi
Autor:
Po jutru se dan poznaje: Kako da vam odmah nakon buđenja sve krene od ruke
Foto: Shutterstock

Kako vam ujutru počne dan, takav će biti do kraja - to ste sigurni već čuli mnogo puta, a verovatno i iskusili.

Znate one dane kad se probudimo, i jednostavno nam ništa ne ide od ruke - sve nam ispada, odeća koju smo hteli da obučemo je flekava, telefon zvoni, ne znamo gde ćemo pre, a na kraju izjurimo kao bez duše da stignemo na autobus ili da izbegnemo saobraćajni špic, i tek kad se udobno smestimo i krenemo setimo se - u usta nismo ubacili ni zalogaj hrane. Nismo popili ni gutljaj kafe.

Zbog gladi kreće nervoza, zbog nedostatka kafe pospanost, glavobolja... Ne možemo da se koncentrišemo i budemo produktivni, što zapravo i nije čudno - ako vam je jutro počelo nervozom i jurnjavom, nemaš šanse da se nastavi drugačije!

Zato vam donosimo nekoliko saveta koji će vam bukvalno olakšati život i koji će učiniti da vam svakog narednog dana odmah nakon buđenja sve krene od ruke!

- O odeći i doručku mislite uveče

Pred spavanje odvojite odeću koju ćete obući sutradan ujutro. Uveče imate dovoljno vremena da pregledate odeću i lepo spojite odevnu kombinaciju; ako nečega nema, imate vremena da potražite, ako je neki komad isprljan, bacite ga na pranje i promenite odevnu kombinaciju... Ujutro vam ostaje samo da se obučete.

Takođe, pred spavanje treba da razmislite i šta ćete doručkovati. Pregledajte šta imate od namirnica, možete čak i da pripremite doručak i ostavite ga da vas ujutro čeka. Videćete koliko će vam sve brže ići!

- Lezite na vreme

Sedam sati sna smatra se optimalnim vremenom za noćni san, pa se potrudite da svom telu obezbedite bar toliko. Po svaku cenu. Film može da sačeka vikend, knjiga takođe... Ako budilnik navijate u 7 sati ujutru, potrudite se da legnete najkasnije oko ponoći. Kad se probudite naspavani, bićete manje nervozni, i imaćete više snage, pa će sve biti lakše.

- Doručkujte i popijte kafu

foto: Shutterstock

Ustanite tako da imate dovoljno vremena da doručkujete i u miru popijete prvu jutarnju kafu. Stavite vodu da provri dok vi doručkujete, zatim zakuvajte šoljicu kvalitetne sveže mlevene kafe. Nemojte je zakuvati kako bilo, već kako treba i dok se ona malo prohladi taman da se pije, vi obavite jutarnju toaletu i obucite se.

Zatim sedite i u miru otpijte gutljaj dobre sveže mlevene kafe. Još uvek ne puštajte misli o obavezama i poslu, kao i misli koje vam unose nervozu, da se rašire vašim umom. Pustite da savršena aroma, miris i ukus dobre domaće kafe osvoje sva vaša čula.

Kad popijete kafu, spremni ste za pokret - smireni, zadovoljni, siti, razbuđeni i bistrog uma toliko da s lakoćom završite sve obaveze koje vas čekaju.

Mi smo probali - ovo stvarno radi!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs