Obratite pažnju

Bez dovoljno magnezijuma, moguće su štetne posledice po zdravlje: Ishrana nije dovoljna, evo šta treba da uradite!

Zašto je danas nemoguće uneti dovoljno magnezijuma kroz ishranu

Lepi & Zdravi
Autor:
Bez dovoljno magnezijuma, moguće su štetne posledice po zdravlje: Ishrana nije dovoljna, evo šta treba da uradite!
Foto: Profimedia

Za normalno funkcionisanje ljudskog organizma neophodni su nam, između ostalog, minerali. Njihov nedostatak se odražava na zdravlje, u zavisnosti od toga za koliko funkcija u telu su zaduženi i šta je tačno njihova uloga.

Što više funkcija neki mineral obavlja, to je njegov nedostatak im više neželjenih posledica. To je slučaj sa magnezijumom. Da li ste znali da on učestvuje u više od 300 enzimskih reakcija u telu?

Od pravilnog rada nervnog sistema i psiholoških funkcija, preko funkcija mišića (uključujući srce), do očuvanja gustine kostiju i regulisanja umora i iscrpljenosti, magnezijum je svakom čoveku potreban za pravilno funkcionisanje organizma. Osim toga, ovaj mineral zadužen je i za metabolizam proteina, ugljenih hidrata i nukleinskih kiselina, a bez njega bi mogla biti narušena ravnoteža drugih minerala i vitamina koji su nam takođe potrebni da bismo bili zdravi.

Kako nam magnezijum čuva celokupno zdravlje

- Zdravi i jaki mišići

Magnezijum doprinosi bržoj eliminaciji mlečne kiseline iz mišića, čime se uklanja bol, a sami mišići se brže oporavljaju nakon vežbanja ili drugog izlaganja naporu.

- Dijabetes i insulinska rezistencija

Za ova oboljenja karakteristična je smanjena osetljivost na insulin i otežan proces dopremanja glukoze u ćelije. I ovde u pomoć priskače magnezijum - on može povećati osetljivost ćelija na insulin i preuzimanje glukoze.

- Magnezijum za zdravo srce

Ovaj mineral pomaže u kontroli krvnog pritiska, pa samim tim čuva zdravlje najvažnijeg mišića u telu.

- Bolovi i grčevi

Grčevi u mišićima, ali i menstrualni grčevi i bolovi se mogu ublažiti kada telo dobije dovoljno magnezijuma.

- Antistresni mineral

Kada smo pod sresom i pod pritiskom, za odgovore tela na stres crpi se dosta energije. Sa druge strane, magnezijum može ublažiti reakcije organizma na stresne nadražaje, pa se tako čuva i snaga.

foto: Profimedia

Zanimljiva veza kostiju i magnezijuma

Da li ste znali da se u našim kostima nalaze rezerve magnezijuma za ceo organizam? Ako ga ne unosimo svakodnevno u dovoljnim količinama, organizam postaje prinuđen da crpi rezerve iz kostiju, zbog čega se narušava sposobnost njihove regeneracije. Kada se kosti ne regenerišu postaju krute, zbog čega dolazi do preloma, i može za posledicu imati razvoj osteoporoze.

Kako unositi dovoljno magnezijuma svakog dana

Najbolji način da unesemo sve potrebne nutrijente u organizam, pa i magnezijum, jeste da na svakodnevni meni uvedemo namirnice koje su njime bogate. To su, pre svega, zeleno lisnato povrće (kupus, kelj, spanać, peršun, blitva, zelena salata, brokoli), semenke poput susama, suncokreta, bundeve, badema, kikirikija i brazilskog oraha, zatim žitarice celog zrna, među kojima dominiraju kukuruz, pšenica, integralni pirinač, ječam, proso, heljda, kao i voće poput kajsija, smokvi, avokada... Odličan izvor su i mleko i mlečni proizvodi, pasulj, soja, meso, riba, morski plodovi, ali i neprerađena morska so, u kojoj je pored natrijuma i hlora, treći najzastupljeniji mineral upravo magnezijum.

Zašto je gotovo nemoguće uneti dovoljno magnezijuma kroz ishranu, koliko god pazili?

Problem sa prirodnim unošenjem magnezijuma kroz hranu jeste to što spoljašnji faktori snižavaju nutritivnu vrednost namirnica, pa tako umanjuju i količinu magnezijuma u njima. Najveći krivci za to su lošiji kvalitet zemlje, upotreba pesticida, termička obrada namirnica...

foto: Promo

Kako da budemo sigurni da smo uneli dovoljno magnezijuma?

Smatra se da bi prosečna odrasla osoba trebalo dnevno da unosi od 300 do 350 miligrama magnezijuma. Mali procenat dnevnih potreba za magnezijumom se unosi hranom. Kako ćemo nadoknatiti razliku?

Magnofit direct je dodatak ishrani koji omogućava da svakog dana unesete preporučenu dnevnu dozu magnezijuma unoseći 300 miligrama magnezijuma, u obliku magnezijum oksida u samo jednoj kesici.

Nadoknada magnezijuma vam može pomoći ako ste imali problema sa stresom, ako ste napeti ili patite od glavobolja, migrena, grčeva u mišićima. Magnofit direct doprinosi normalnom radu srca, a preporučuje se i profesionalnim i rekreativnimn sportistima, koji generalno imaju povećanu potrebu za magnezijumom.

Ne sadrži šećer, laktozu, ni gluten, pa osobe osetljive na ove supstance mogu slobodno da koriste Magnofit direct.

Primena: Sadržaj kesice sipati direktno na jezik i sačekati da se otopi, pa progutati; voda nije potrebna.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs