EKONOMSKI FAKULTET U KRAGUJEVCU

Magazin Lena i Avon pozivaju vas na interaktivnu radionicu o značenju prevencije raka dojke

Prva od tri Ružičaste radionice, posvećene prevenciji raka dojke, biće održana u sredu, 9. oktobra, na Ekonomskom fakultetu u Kragujevcu sa početkom od 13 časova

Lepi & Zdravi
09:56h Autor:
Foto: Promo

Radionica će biti prvenstveno fokusirana na prevenciju raka dojke edukacijom žena o faktorima rizika za maligne bolesti i samopregledu dojki kao prvom koraku u zaštiti zdravlja savremene žene. Pored stručnjaka iz Kliničkog centra Kragujevac, studentkinje će imati priliku da čuju i iskustva žena koje su uspešno savladale ovu opaku bolest, dobiju odgovore na brojna pitanja koja su ih mučila i nauče da izvrše pregled svojih dojki.

 

Program:

 

13.00-14.30 – “Važnost prevencije i ranog otkrivanja raka dojke”

14.30-15.00 – Pink party

 

Govornici:

 

Dr Sunčica Dagović, onkolog, Klinički centar Kragujevac

Dr Sanja Milojević, radiolog, Klinički centar Kragujevac

Marija Aćimović, žena koja je izlečila rak dojke

Nataša Bajat, urednica magazina Lena

Sonja Knežević, kompanija Avon

 

Cilj ove kampanje koju Adrija medija grupa sprovodi u saradnji sa kompanijom Avon jeste da se podigne svest mladim ženama o tome koliko su prevencija i rana dijagnostika važni u borbi protiv raka dojke. Rak dojke je najčešći maligni tumor i jedan od vodećih uzročnika prevremene smrti kod žena i u Srbiji i svetu. Otkriven u ranoj fazi, rak dojke može biti izlečiv u 90 odsto slučajeva.

 

Avon akcija za borbu protiv raka dojke u Srbiji ove godine obeležava 15 godina postojanja, a od pokretanja do danas prikupila je i donirala više od pola miliona dolara (500.000 $). Vrednom donacijom doprineli su kupovini potrebne opreme za ranu dijagnostiku, podizanju svesti o važnosti prevencije i podršci programima koji pružaju neophodnu obuku i informacije ženama u borbi protiv raka dojke.

 

Na Svetski dan zdravlja, u okviru Avon akcije za borbu protiv raka dojke, pokrenuta je aplikacija #čekiraj, sa ciljem podsećanja javnosti da su dovoljna samo tri dodira telefona da se nauče osnovni pokreti za samopregled grudi. #Čekiraj vas vodi kroz tri jednostavna koraka kojima se simuliraju osnovni pokreti za samopregled grudi. Nakon pravilno pređenih koraka moguće je pogledati i video sa detaljnim instrukcijama. Na taj način, za svega jedan minut, korisnici mogu naučiti da obavljaju pregled koji je jednostavan metod provere i vrlo bitan korak u ranom otkrivanju najčešćeg malignog oboljenja kod žena.

 

Avon sredstva prikuplja prodajom posebnih proizvoda sa ružičastom vrpcom, čiji je sav prihod namenjen podršci programa za borbu protiv raka dojke.

 

Adrija Medija grupa i kompanija Avon će u oktobru održati tri Ružičaste radionice u različitim gradovima u Srbiji: Kragujevcu, Beogradu i Novom Sadu.

 

Raspored održavanja radionica:

 

9. 10. Ekonomski fakultet u Kragujevcu (13–15 časova)

17. 10. Fakultet organizacionih nauka u Beogradu (12–14 časova)

23. 10. Filozofski fakultet u Novom Sadu (13–15 časova).

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs