Nikad nije izgledala lepše

Spava 12 sati dnevno, meso ne jede baš nikad: Ovo su sve tajne najlepše Špankinje (45) na svetu! (FOTO)

U četrdesetim izgleda bolje i mlađe nego ikad

Lepi & Zdravi
17:43h Autor:
Spava 12 sati dnevno, meso ne jede baš nikad: Ovo su sve tajne najlepše Špankinje (45) na svetu! (FOTO)
Foto: EPA / Sebastian Nogier

Atraktivna glumica Penelope Kruz ima 45 godina, a izgleda mlađe nego ikad - tajna njenog savršenog izgleda su mediteranska ishrana, ples, joga i trčanje.

Slavna Špankinja jede puno voća i povrća.

"Izbegavam mlečne proizvode i šećer. Pijem puno vode, a jako malo alkohola i prestala sam da pušim", objasnila je Penelope. Svoje obroke "ispunjava" zelenim lisnatim povrćem, orašastim plodovima, semenkama, proteinima, pasuljem...

"Dajte mi komad hleba, nekoliko kapi maslinovog ulja i soli, i ja sam srećna", kaže glumica koja ovo jelo naziva omiljenim obrokom. Ipak, ne jede ga stalno jer je kalorično. Ona se ne boji ugljenih hidrata, jer je svesna da nam oni, iako vode do gojenja, daju energiju. U njenom svakodnevnom režimu ishrane hleb, testenina, pirinač i maslinovo ulje su neophodni prehrambeni proizvodi. Ipak, važno je ne preterivati, pa ih glumica "drži" na minimumu ili ih zameni smeđim pirinčem, koji je bogat vitaminima i nutrijentima.

Penelope obožava špansku hranu, a mediteranska ishrana zasniva se na tradicionalnoj italijanskoj, grčkoj i španskoj kuhinji. Ona uključuje zdrave masti, poput maslinovog ulja i avokada, proteina, voća, povrća, pasulja, orašastih plodova i semenki. Kao svoju tajnu ističe izbegavanje brze hrane - u prošlosti je obožavala burgere, testeninu i picu, ali je brzu hranu zamenila kuvanim, zdravim obrocima.

Živeo 89 godina, nije znao šta je bol u leđima: Dr Nikolaj Amosov je imao recept za zdravu kičmu!

Mediteranska prehrana uključuje piletinu, ribu i jaja, ali je Penelope postala vegetarijanka 2000. godine, nakon uloge u filmu Svi lepi konji. U svoj uski raspored glumica je uspela da "ugura" pet obroka dnevno. Tvrdi da je za njenu vitku liniju zaslužan i san. Naime, glumica svaki dan spava po 12 sati.

Njeno tajno oružje kad je u pitanju seksi figura jeste ples. Počela je da se bavi plesom još sa devet godina, trenirala je balet, a tvrdi da je ples i danas njena strast i da će se uvek "okrenuti" njemu kad je u pitanju vežbanje.

Penelope praktikuje tri vrste vežbi i trenira između 45 i 60 minuta dnevno. Prva vrsta je podizanje tegova i korišćenje sprava kako bi zategla i ojačala svoje telo i ubrzala metabolizam. Zatim aerobik i kardio vežbe koje sagorevaju masti - glumica brzo hoda i trči na traci. Poslednje je istezanje i vežbe fleksibilnosti koje izvodi po 15 minuta pre i posle svakog treninga.

Beli luk je čudotvoran lek: Ali ovih 5 grupa ljudi ne smeju da ga jedu!

Njen trening izgleda ovako - glumica se prvo zagreje pre treninga. Za zagrevanje radi sklekove, vežbe za tricepse, skače, radi čučnjeve s sopstvenom težinom i vozi bicikl. Zatim sledi set kružnog treninga za telesnu snagu. Izvodi po 20 ponavljanja trbušnjaka ili podizanja nogu, zatim čučnjeva, vežbe s ekstenzijama za leđa, sprintovanje po dužini dvorane (10 ponavljanja), bočne skokove, vežbu "planinsko penjanje", zatim prelazi na skokove, iskorak (10 ponavljanja) i marince. Nakon toga sledi kružni trening visokog intenziteta.

Penelope ponovo radi sklekove, zatim rameni potisak, zagreva se ispočetka, sprint visokog intenziteta, zatim opet sprint, čučnjevi sa skokom, marinci i poslednji sprint. Na kraju treninga se istegne. Veliki je obožavatelj Bikram joge koja se temelji na klasičnim vežbama koje je osmislio Bikram Čudhuri. Treninzi, koji su prvi put postali popularni 70-ih godina, traju ukupno 90 minuta, a sastoje se od 26 različitih poza i dve vežbe disanja.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs