Da li ste i vi u većini koja je preterala sa brojem vaskršnjih jaja, pa svake godine na kraju ne zna šta će sa njima?
Velika je greota baciti ih, kao i bilo koju hranu, ali sa vaskršnjim jajima morate da budete posebno oprezni, jer, pre svega, kuvana jaja imaju znatno kraći rok trajanja od svežih, a vaskršnja još kraći, jer nekoliko dana stoje na sobnoj temperaturi kao najlepša dekoracija trpeze, umesto u frižideru, piše Stil.kurir.rs.
Naime, stručnjaci kažu da jaje koje je duže od dva sata stajalo na sobnoj temperaturi, već tada postaje "plodno tle" za rast i razmnožavanje bakterija!
Prilikom samog kuvanja, sa ljuske jaja spada zaštitni sloj, a kada ih kasnije ponovo potapamo u kipuću vodu da bismo ih ofarbali, dodatno se stanjuje i jaje postaje izloženo vazduhu, temperaturi i bakterijama. Kao rezultat toga, lako može da se javi trovanje.
Trovanje kuvanim jajima obično je praćeno mučninom, nadutošću, osećajem nelagode u stomaku, povraćanjem i prolivom.
Stručnjaci savetuju da ih, ako vaskršnja jaja ne držite u frižideru, pojedete istog dana ili najkasnije sutradan. Ako ih, pak, čuvate u frižideru, jaja možete da iskoristite u roku od šest dana.