Dobro pazite

Poštujte osnovno pravilo: Koliko smete da jedete jaja posle Vaskrsa - imaju mnogo kraći rok nego sveža!

Vodite računa da vam praznici na kraju ne presednu

Lepi & Zdravi 28.04.2019. - 17:31h Autor: Stil.kurir.rs
Foto: Profimedia

Da li ste i vi u većini koja je preterala sa brojem vaskršnjih jaja, pa svake godine na kraju ne zna šta će sa njima?

 

Velika je greota baciti ih, kao i bilo koju hranu, ali sa vaskršnjim jajima morate da budete posebno oprezni, jer, pre svega, kuvana jaja imaju znatno kraći rok trajanja od svežih, a vaskršnja još kraći, jer nekoliko dana stoje na sobnoj temperaturi kao najlepša dekoracija trpeze, umesto u frižideru, piše Stil.kurir.rs.

Naime, stručnjaci kažu da jaje koje je duže od dva sata stajalo na sobnoj temperaturi, već tada postaje "plodno tle" za rast i razmnožavanje bakterija!

 

Prilikom samog kuvanja, sa ljuske jaja spada zaštitni sloj, a kada ih kasnije ponovo potapamo u kipuću vodu da bismo ih ofarbali, dodatno se stanjuje i jaje postaje izloženo vazduhu, temperaturi i bakterijama. Kao rezultat toga, lako može da se javi trovanje.

 

Trovanje kuvanim jajima obično je praćeno mučninom, nadutošću, osećajem nelagode u stomaku, povraćanjem i prolivom.

 

Stručnjaci savetuju da ih, ako vaskršnja jaja ne držite u frižideru, pojedete istog dana ili najkasnije sutradan. Ako ih, pak, čuvate u frižideru, jaja možete da iskoristite u roku od šest dana.

 

(Stil.kurir.rs)

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs