Mislite na zdravlje

Dijabetes ne mora da znači odustajanje od slatkog!

Šta je prava alternativa šećeru?

Lepi & Zdravi
Autor:
Dijabetes ne mora da znači odustajanje od slatkog!
Foto: Promo

Za dijabetes je do današnjeg dana poznato mnoštvo lekova, kako onih iz farmaceutske industrije, tako i prirodnih. To i nije tako čudno, s obzirom na to da je svakim danom sve više obolelih na globalnom nivou. Uz lekove je nužno da se uvode nove, zdravije navike, a ključna je promena ishrane. Ona je uglavnom pitanje u vezi sa kojim postoji najviše nedoumica.

Lečite se pravilno

Iako bi svakom pacijentu trebalo da se pristupi na individualnom nivou i da mu se prepiše jedinstvena terapija, postoje neka opšta pravila kojih se treba pridržavati. Savet broj 1 za dijabetičare jeste smanjenje unosa hrane, odnosno energije, i to posebno namirnica koje sadrže dodati šećer ili veliki procentualni udeo masti. Preporučljivo je da se njihova ishrana zasniva na unosu sirovog voća i povrća, malo „mršavog” mesa, kiselomlečnih proizvoda sa niskim procentom mlečne masti i namirnica od celog zrna. Za čvrste masti i rafinisana ulja koje treba izbaciti, postoji odgovarajuća alternativa: savet su male količine hladno ceđenog ulja, koje ne treba zagrevati. Generalno je dobro pripremati hranu koja je kratko ili nimalo termički obrađena, jer se tako čuvaju vitamini i kvalitetni sastojci hrane. U celokupnom planu ishrane, najdelikatnije pitanje je, ipak, šećer.

Niskokalorijski zaslađivači – alternativa šećeru

U zavisnosti od uzroka koji su doprineli nastanku dijabetesa, postoje različiti tipovi i oblici ove bolesti. Za svaki od njih, šećer predstavlja zabranjen dodatak. Zato se iz ishrane dijabetičara on odmah izbacuje.

Međutim, na sreću, postoji opcija za sve koji žive sa dijabetesom. Ta opcija jesu niskokalorijski zaslađivači. Mogu se koristiti u svakodnevnoj upotrebi, za kafu ili kolač, a količina zavisi isključivo od ukusa pojedinca. Zahvaljujući njima, dijabetičari mogu da nastave sa uživanjem u omiljenoj hrani i piću.

Odaberite pravi zaslađivač!

Postoji više vrsta zaslađivača sa specifičnim karakteristikama koje relevantne svetske institucije za bezbednost hrane i lekova odobravaju. Jedan od najčešće prisutnih u hrani i napitcima je aspartam. On se prodaje i u kesicama, i potpuno je bezbedan za sve osim za one sa fenilketonurijom, retkom genetskom bolešću.

Još jedan često korišćen zaslađivač je i sukraloza, poznata i kao Splenda. Ona lako prolazi kroz organizam i ne uvećava procenat masti, što je čini jako poželjnom za ljudski organizam. Koristi se u izuzetno malim količinama, jer je čak 600 puta slađa od šećera.

Stevija je jedan od najpopularnijih zaslađivača, zbog svog prirodnog sastava budući da potiče od biljke i sadrži 0 kalorija.

Za bilo koji zaslađivač da se odlučite, obratite pažnju na preporučene doze i uživajte u omiljenim napicima i poslasticama.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs