Čudotvorno bilje

Lekoviti neven: Mala biljka velikih moći

Neven stimuliše stvaranje novih ćelija u površinskim slojevima kože i dovodi do zarastanja rana. Deluje i kao blag sedativ, pa se primenjuje za umirenje kod nesanice, nervoze i napetosti
Fitnes & Nutricija
00:34h Autor:
Lekoviti neven: Mala biljka velikih moći
Foto: Thinkstock

Neven je od davnina poznat po svojoj lekovitosti, a danas je prepoznat kao biljka neprocenjive vrednosti. To je jednogodišnja razgranata biljka, jakog mirisa, visine oko 50 centimetara.

Biljka je obrasla dlačicama, a cvetovi su svetložuti ili narandžasti. Zbog svojih lekovitih sastojaka koriste se cvet, listovi i stablo nevena.

Kako deluje neven

Dokazano je da neven stimuliše stvaranje novih ćelija u površinskim slojevima kože i da dovodi do zarastanja rana. Deluje i kao blag sedativ, pa se primenjuje za umirenje kod nesanice, nervoze i napetosti. Deluje antiseptički i antibakterijski.

Čaj i mast od nevena

Hladan čaj od nevena se primenjuje za ispiranje očiju (kod upalnih stanja oka), za ispiranje usta kod afti ili ranica i nakon stomatoloških intervencija.

Kako još možete da se rešite afti u ustima saznajte OVDE.

Neven se tradicionalno koristi u obliku masti za rane koje sporo zarastaju, posekotine, ogrebotine, opekotine, bradavice, i sva druga stanja koja zahtevaju regeneraciju kože. Upotrebljava se kao pomoć kod proširenih vena, hemoroida, rana na potkolenicama, čireva na koži.

Neven za lepotu

Neven neguje kožu i daje joj blistav izgled: neguje kožu ruku i stopala i čini je mekom, dok kožu lica štite lekovite supstance koje sadrži.

A OVDE pročitajte kako da pripremite stopala za sandale i da se rešite ispucalih peta, gljivica, znojenja nogu.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs