Bolest medeng meseca

Kad preterate za kratko vreme: Oboljenje nakon previše seksa

Ne valja kad nedostaje seksa, a istovremano previše aktivnosti u krevetu može da stvori probleme
Medicina
19:46h Autor:
Kad preterate za kratko vreme: Oboljenje nakon previše seksa
Foto: Shutterstock

I previše seksa može da ima neugodne posledice, a preterana seksualna aktivnost u kratko vreme može da rezultuje neprijatnom nuspojavom - infekcijom urinarnog trakta.

Ukoliko ste sklone iritantnim i bolnim urinarnim infekcijama, znajte da niste same i da u pitanju nije ništa neobično. Zapravo, medicinski stručnjaci za ovu vrstu infekcije imaju zajednički naziv – "bolest medenog meseca". U pitanju je infekcija koja pogađa milione žena i učestala je pojava nakon mnogo seksa, piše Womens Health.

Vanila seks - sigurno ste ga probali, a da to niste ni znali! OVDE saznajte o čemu je reč.

Mokraćna cev koja vodi do mokraćne bešike, nalazi se u neposrednoj blizini vagine. U toku seksa, bakterije iz vagine mogu doći do cevi, odakle se šire do beške.

"Kad imate jako puno seksa, to može da učini da postanete osetljiviji na ove infekcije", pojašnjava Meri Džejn Minkin, ginekolog i profesorka na Medicinskom fakultetu na Yaleu.

OVDE saznajte kako muškarci stimulišu klitoris i objašnjavaju vaginu.

Jedna uopćena teorija kaže da se infekcija javlja budući da vaše telo nije naviklo na bakterije kojima ste izložene od strane vašeg partnera, ali Minkin ističe kako to nije istina. Ona smatra da infekciju uzrokuju bakterije iz vašeg tela. Dakle, krivac za infekcije nije vaš partner, nego činjenica da ste malo preterali sa seksom.

Šta možete da uradite po tom pitanju?

Ginekolozi predlažu da koristite dosta lubrikanta kako biste sprečili mogućnost iritacije, koja lakše dovodi do razvoja infekcije. Uriniranje nakon seksa takođe može da pomogne, ističu. Ukoliko ste podložni ovim infekcijama, može pomoći i sok od brusnice, koji zapravo sprečava bakterije da se lepe na zid mokraćne bešike.

OVDE saznajte kako da sprečite, prepoznate i lečite vaginalne infekcije.

Takođe, vaš doktor može da vam prepiše uroseptik, antibiotik koji možete da uzimate i preventivno ili nakon seksa, koji donosi veliki broj antitela u vaš urin (ne u krv, tako da neće rezultovati pojavom gljivične infekcije). Takođe, moguće je i da vam prepiše nisku dozu antibiotika koje ćete uzimati dnevno tokom nekoliko meseci kako bi se promenila flora u vagini.

Ginekolog Minkin preporučuje i da posetite doktora kako biste videli da li možda postoji neki problem zbog kojeg ste podložnije urinarnim infekcijama. U svakom slučaju, postoji način da rešite svoj problem.

"Ako imate česte urinarne infekcije, idite kod doktora – ne morate da prestanete sa učestalim seksom", poručuje dr Minkin.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs