Jutroskop

A onda sam se jednog jutra "probudila"...

Dobro je kad shvatiš da biti zahvalan na „malim“ stvarima nije prazna priča, jer „male“ stvari su najvažnije stvari, i ako njih ne shvatiš ozbiljno i ne priđeš im zahvalno, onda džaba juriš za bilo čim „većim“.

Jutroskop
Autor:
A onda sam se jednog jutra "probudila"...
Foto: Promo

Budim se svakog jutra, ali samo nekim jutrima se „probudim“.

Kada se „probudim“ onda sam zahvalna što sam otvorila oči i nogama dodirnula pod, što sam podigla roletnu na prozoru kuće čiji krov me godinama štiti od pljuskova i snega, a zidovi od olujnog vetra. Dobro je, imam dom.

Dobro je što mogu da vidim Sunce na krošnji orasa pred kućom, ili kapi kiše na njegovim tvrdim listovima, ili maglu koja je celo veliko stablo ušuškala u sebe.

Dobro je, još uvek svedočim promenama vremena, što znači da mogu da kisnem, da se grejem i na Suncu sušim, ili u jutarnjoj magli zalutam.

Dobro je što mogu da čujem komšiju kako peva jako iz grudi i u pauzama priča sa psom. Vidim ga gore na tavanu, a kada i on mene vidi poželi mi „dobro jutro“ i mahne mi kao da je tavan putnički brod koji nekud odlazi. Dobro je, još uvek se pozdravljamo ko ljudi.

Dobro je što ćerka izvoljeva doručak, nije gladna. Ne treba nam nijedno gladno dete na svetu. Dobro je što je tu, imam koga da ljubim. Jutro je za ljubljenje.

Dobro je što mogu da skuvam kafu, pa da je mlaku pijem na terasi dok čistim pseće dlake razletele svuda. Dobro je udomiti psa, nahraniti ga, usrećiti i njega i dete koje se smeje ko nikad ranije dok na belu dlaku naslanja svoje lice. Dobro je kad ljubav nadjača sve što misliš da ne možeš da podneseš.

foto: Promo

Kada se „budim“, onda su stvari drugačije. Tada često upadnem u „lošu naviku čoveka“ i onda mi smetaju i kiša i magla i ćerkino brljanje doručka malom viljuškom i sudopera zatrpana sudovima koji se ruše od komšijine bučne pesme i pas me nervira i te njegove dlake koje lete i golim okom se u vazduhu vide, i tada bih bila svuda, samo ne tu gde jesam i živela bih svakako, samo ne ovako, i jutro je jutro i baš me briga što ga puštam da ode, jer će sutra opet svanuti.

A onda se ponovo „probudim“ i shvatim da je svako jutro neponovljivo i da od svakog jutra mogu da napravim dramu ili lepotu. I onda kažem sebi, što bi pravila dramu, kad može da bude lepo i prijatno. Ne mora biti spektakularno, pomepezno, filmski, ali jednostavno može biti prijatno.

I dobro.

A dobro znači biti nogama na zemlji, ni utaban u nju, nit visoko iznad nje.

Dobro znači biti zahvalan što si otvorio oči, svojim nogama došetao do šporeta, spustio džezvu sa vodom na ringlu, što imaš krov nad glavom koji te čuva i prozor kroz koji možeš da vidiš ulicu dok ne izađeš na nju, i što imaš koga ujutru da ljubiš i spremaš mu doručak i onda raširiš stolnjak preko stola ili samo zgužvanu krpu i gledaš ga kako jede to što si spremio, i ne ljutiš se ako ne može ni zalogaj više.

foto: Promo

Dobro je kad shvatiš da je svako jutro nova šansa.

Dobro je što imaš komšiju koji peva dok svanjava, treba nam više pesme, što imaš psa za kojim čistiš dlake, jer kada prođe jutro, podne i kada padne mrak pa izađeš na terasu i sedneš na kauč osetićeš kako te liže po rukama i licu, zahvalan ti je, dao si mu dom. Dobro je nekome pružiti dom.

Dobro je kad shvatiš da biti zahvalan na „malim“ stvarima nije prazna priča, jer „male“ stvari su najvažnije stvari, i ako njih ne shvatiš ozbiljno i ne priđeš im zahvalno, onda džaba juriš za bilo čim „većim“.

Zato bi bilo dobro da se svi bar svakog osmog jutra „probudimo“, jer samo „probuđen“ čovek može da menja sebe, a odatle počinje svaka velika promena.

Mafini

foto: Promo

Priprema:

Zagrejte rernu na 200 stepeni. Pripremite modle za mafine i svaku iznutra premažite margarinom kako se ne bi lepili. Ostavite to sa strane i istopite margarin u šerpi. Pustite da se malo ohladi a zatim sjedinite sa jajima.

Za to vreme, pomešajte brašno, šećer, prašak za pecivo i so u velikoj činiji. Kada se sve sjedinilo, dodajte zagrejano mleko i mešajte dok brašno ne postane ravnomerno vlažno. Ne preko toga. Tada ubacite i grožđice ili čoko komadiće.

Smesu ulijte u modlu dok ne bude 2/3 puna. Peći dvadesetak minuta iliti dok ne postanu zlatni a čačkalica zabodena u sredinu ne bude čista kada je izvlačite.

Ukrasite mafine onako kako vam mašta i srce to kažu.

Sastojci:

Šolja Dobro jutro juniora 2 jaja Šolja mleka 2 šolje mekog brašna ¾ šolje smeđeg šećera Prašak za pecivo Malo soli ½ šolje grožđica (ili čoko komadića)

Kojim slatkim doručkom počinje vaše dobro jutro?

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs