Jutroskop

Jutro kada sam se zaljubila

Možda su noći idealno vreme za zaljubljivanje, ali ja se obično zaljubljujem ujutru. U gradove, u promene, u parfeme...

Jutroskop
Autor:
Jutro kada sam se zaljubila
Foto: Promo

Ako putujem, onda su jutra pravo vreme da upoznam gradove. Ako želim promene, onda neka se dese već prvog narednog jutra. Ako je novi miris u pitanju, ujutru će imati izvornu nijansu, dok zaključavam ulazna vrata i krećem u susret novom danu.

Pre neko jutro desila se promena, ne znam da li velika ili mala. Preduzeće u kome radim preselilo se u nove prostorije, nekoliko ulica od prethodnih. Skoro da nema razlike, pomislih kad mi je saopšteno da nećemo više raditi na istoj adresi. Ići ću istom autobuskom linijom, samo jednu stanicu manje.

Došao je prvi u mesecu i bilo je vreme za zvanično preseljenje. Radovala sam se početku, kao putovanju ili parfemu. Poranila sam iako sam znala da ću kraće putovati do nove adrese. Izlazim iz autobusa i pažljivo posmatram oko sebe, kao da sam u nepoznatom gradu. Zagledam svaku prodavnicu, svaki izlog, svaku raskrsnicu. Odmeravam objekte u prolazu: restoran kineske hrane, prodavnica posteljina, očna klinika… Istom ulicom prošla sam mnogo puta, ali odjednom sve mi je bilo novo. Moj privatni i poslovni svet razdvajala je nova maršuta.

Čekam na drugim semaforima, prolazim kroz park, a ne kroz podzemni prolaz. Više neću ići u istu pekaru, kafu za poneti više ne naručujem u istom kafiću. Čak mi se čini da će mi nedostajati ona prodavnica suvenira iz čijeg izloga me svakog jutra mamilo nešto drugo. Međutim, ima načina da nadoknadim! Usput mi je nova prodavnica obuće, i knjižara u kojoj ću moći da svraćam po olovke i sveske. I dalje im se radujem kao u osnovnoj školi uoči prvog septembra.

Knjižara još uvek nije otvorena, ne podudara nam se radno vreme, ali do kraja nedelje planiram da obezbedim sebi novi pribor. Ima nešto svečano u tome kad kupim svesku sa lepim koricama i ispišem svoje ime na prvoj stranici.

Koračam i osećam leptiriće u stomaku. Podsetih se da je zaljubljivanje lepota neizvesnosti. Sretnu se poznato i nepoznato i sve ti se čini sjajnije, lakše i lepše. U novom prostoru čeka me novi radni sto, nova stolica, novi pogled kroz prozor. Mejlovi, kafa, sastanci, izveštaji, to će biti isto, ali sa tačkom i zarezom, jer novi početak znači i nove navike. Moraću da potražim mesto za ručak, obiđem lokalne pekare i restorane. Možda čak promenim ishranu ili počnem da kuvam. Možda se zaljubim i u kuvanje i sa novim sjajem u očima pokrenem talas drugih promena? Ovom početku dugujem još neku promenu. Nije dovoljno da samo radni prostor bude nov . Pitam se kako još da doprinem…

Još uvek ne znam, ali ovo prvo jutro na putu do nove kancelarije kao da je višestruki početak. Dok ne stignem do rutine, uživaću koračajući po tragovima sitnih neizvesnosti. Kakve će nam biti komšije, kakva će svetlost biti u kancelariji na zimu i da li će preživeti ona orhideja koju smo dobili za useljenje?

Za dva meseca ili možda za već dve nedelje, i ova maršuta i ova kancelarija biće podjednako moje kao i sve prethodne. Znam da će zaljubljenost da prođe, kao parfem kad izlapi, kao kada raspakujem kofer po povratku sa putovanja. Leptirići će nestati kada novo postane obično i svakodnevno i kada ne bude više razloga za idealizaciju. Ovo prvo jutro do novog-starog posla neće moći da se poredi ni sa jednim drugim ovog leta. Zaljubila sam se, ali bilo je to sasvim drugačije zaljubljivanje. Bez kofera, bez parfema, bez zavođenja. Samo ja i promena. Jednog prolećnog jutra.

Namaz od cvekle i sitnog sira na tostu

foto: Promo

Rernu zagrejte na 180°C. Cveklu nasecite na manje komade pa je položite u tepsiju obloženu aluminijumskom folijom. Pospite biberom, solju i uljem pa dobro promešajte. Ubacite u rernu i pecite 30 minuta ili dok cvekla ne postane dovoljno meka da viljuška lako prolazi.

Ostavite cveklu da se ohladi, a za to vreme kriške hleba premažite margarinom sa obe strane i stavite na zagrejan gril tiganj. Tostirajte hleb na tihoj vatri dok ne postane rumen i hrskav sa spoljne strane. Po vađenju iz tiganja hleb, a naročito koricu premažite presečnim belim lukom.

Jaja obarite tako što ćete ih staviti u šerpu sa hladnom vodom i kuvati još 6 minuta nakon što voda provri ako želite slabije kuvana ili 8 minuta ukoliko volite dobro skuvano žumance. Odmah po isteku tog vremena ubacite ih u hladnu vodu.

Cveklu izmiksajte štapnim mikserom pa je pomešajte sa sirom. Probajte pa dodajte so i biber po ukusu. Ohladite pre služenja.

Premažite tost sa namazom od cvekle i fete i poslužite sa prepolovljenim kuvanim jajetom.

Sastojci:

4 manje cvekle oljuštene i oprane 1 kašika Dijamant ulja 150g punomasnog sitnog sira 4 deblje kriške hleba po izboru 8 kašičica Dobro Jutro Dijet 1 čen belog luka 4 barena jajeta so i biber

Da li uživate u našim pričama za dobro jutro?

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs