Nauka je rekla svoje: Ovo su 10 najlepših rasa pasa koje svakog otope svojim slatkim izgledom

Na osnovu naučnog istraživanja, donosimo vam deset rasa pasa koje odišu lepotom i slatkoćom.

Galerije
11:49h
1 / 10 Foto: Anna Maloverjan / Panthermedia / Profimedia

Lepota kod pasa može biti subjektivan pojam, ali postoje određeni atributi koji dosledno izazivaju divljenje.

U 2021. godini, studija koja je koristila zlatni presek pokušala je da kvantifikuje pseću ljupkost, otkrivajući da se rase poput dalmatinca, irskog španijela i foks terijera blisko pridržavaju ovog matematičkog standarda privlačnosti, prema istraživanju koje je preneo Nature of Home.

Stručnjaci su takođe procenili estetske kvalitete koji rasu pasa čine lepom, uzimajući u obzir faktore kao što su njihova građa, dlaka i ukupne proporcije. Od sređenih i elegantnih do nežnih i simpatičnih, postoji širok spektar karakteristika koje doprinose vizuelnoj privlačnosti rase.

Zlatni Retriver, pas, kuče
foto: Shutterstock

Iako možda nisu najslađi kućni ljubimci (prema nauci), psi su nesumnjivo najpopularniji izbor kućnih ljubimaca širom sveta. Imajući sve gore navedeno na umu, studija je uzela 100 rasa pasa i analizirala ih kako bi došli do zaključka koja se rasa najbolje pridržava proporcijama zlatnog preseka.

Podaci pokazuju da je dalmatinac, najpoznatija rasa iz Diznijevog filma "101 dalmatinac", zvanično najslađa rasa pasa na svetu. Irski vodeni španijel, najveća rasa španijela sa smeđim kovrdžavim krznom, nalazi se na drugom mestu, a foks terijer, sa karakterističnim krznom i preklopljenim ušima, je treća najslađa rasa pasa.

Bonus video:

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs