bez njih nije mogla da zamisli život

VESELI PSI NEVEROVATNE INTELIGENCIJE KOJI OBOŽAVAJU DECU: Kraljica je uvek imala samo ljubimce OVE pasmine

Velški korgi je pasmina veseljaka zdepastog tela, kratkih nogu i lica nalik lisičjem, niko nije više popularozovao od kraljice Elizabete II.

Ljubimci
12:37h Autor:
VESELI PSI NEVEROVATNE INTELIGENCIJE KOJI OBOŽAVAJU DECU: Kraljica je uvek imala samo ljubimce OVE pasmine
Foto: Profimedia

Korgiji su bili kraljičin zaštitni znak i simbol njen ljubavi prema životinjama.

Tokom svog života Elizabeta je imala oko trideset korgija, a psi koji su sada ostali iza nje, kako pišu strani mediji, otići će kod njenog sina, princa Endrjua i njegove bivše supruge, Sare Ferguson.

Kraljica Elizabeta II u svom malom psećem carstvu imala je i mešance između korgija i jazavčara, a iako je tokom svoje vladavine imala čak trideset pasa, poslednjih godina uzimala je manje novih pasa kako ih ne bi puno ostalo nakon njene smrti.

Nije ni čudo da se kraljica Elizabeta II. zaljubila u ovu pasminu jer reč je o premedenim psima niskog rasta s velikim karakterom i sposobnošću da brzo i lako pamte naredbe - ipak su velški korgiji jedna od najinteligentnijih i najpametnijih pasmina.

Postoje dve podvrste korgija, velški korgi Pembroke i velški korgi Cardigan koji su u Velikoj Britaniji 1934. godine prepoznati kao odvojene pasmine. Veću popularnost imaju korgiji Pembroke koji su sitniji, ali i tvrdoglaviji od Cardigana, te imaju prepoznatljivu boju dlake koja dolazi u nekoliko varijanti, žuto-smeđoj, crvenoj s belim oznakama, crvenoj, crnoj i beloj.

Korgije su u Vels doveli Vikinzi još u desetom veku , a na velškom jeziku naziv korgi zapravo je opis njihovog izgleda te znači 'patuljasti pas'. Korgiji su kroz sve te vekove zadržali svoje ovčarske instinkte, što ih čini inteligentnim psima jake volje.

Uprkos simpatičnoj nezgrapnoj građi, velški korgiji izuzetno su agilni psi koji mogu jako brzo da trče.

Kraljica Elizabeta II. volela da provodi vreme šetajući se sa svojim korgijima u vrtu svoje palate, i po nekoliko sati... Uživala je u ljubavi koju je dobijala od svojih ljubimaca jer korgiji su poznati po svojoj odanosti i privrženosti vlasniku, i odraslima i deci, a da ne postanu previše teritorijalni.

Kraljica je imala prostrani vrt za šetnju sa svojim mezimcima,ali ako živite u gradu, dobro je znati da korgijima ne treba veliko dvorište ni da provode puno vremena napolju. Sve dok se vlasnik dovoljno bavi ljubimcem i osigurava mu adekvatnu mentalnu stimulaciju, korgiji će biti srećni i zadovoljni. Vole da budu okupirani i da provode vreme u učenju i savladavanju novih stvari, poput trikova.

Velški korgiji mogu da žive i do 15 godina, uglavnom su zdrava pasmina, a od zdravstvenih problema specifičnih za pse ističu se oni povezani s kukovima i kičmom, što je posledica njihove građe tela - dugačko, robusnije telo i kratke noge.

Ako malo bolje pogledate lice korgija primetićete da, osim što liči na lisicu, izgleda kao da se uvek smeje.

Korgiji i jesu duša svake zabave, pravi veseljaci uvek spremni na šetnju i igru. Štaviše, često puta imaju problema fokusirati se samo na jedan zadatak, pa ih treba držati na oku.

Odrasli velški korgiji su preslatki, a kako li su tek slatki kada su mali!

S kratkim nogama, a i velikim ušima, štenci korgija su preslatki! U majušnog korgija mnogi se zaljube na prvi pogled. Verujemo da se tako osećala i kraljica Elizabeta II kada je dobila svog prvog korgija ali i poslednjeg korgija.

1 / 6 Foto: Profimedia
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs