obratite pažnju

6 ZNAKA UPOZORENJA DA VAŠ PAS TRPI BOL: Ove promene u ponašanju pokazuju da se ljubimci strahovito muče!


Za razliku od čoveka, pas ne može da kaže kada ga nešto boli, ali mogu se uočiti izvesne promene u ponašanju koje nam signaliziraju da nešto nije u redu

Ljubimci
Autor:
6 ZNAKA UPOZORENJA DA VAŠ PAS TRPI BOL: Ove promene u ponašanju pokazuju da se ljubimci strahovito muče!
Foto: Shutterstock

Postoji uvreženo mišljenje da su mačke te koje najbolje kriju bolest i kada ih nešto zaboli, ali svakako ni psi nisu daleko od toga. Naime, oni imaju veoma visok prag tolerancije na bol (dosta viši u odnosu na ljudski) i uvek će se truditi da prikriju bol što je duže moguće.

Psi će pokazati da se ne osećaju dobro, tek kada bol postane neizdržljiv.

Zato je jako važno na vreme uočiti da pas ima određeni problem.

1. Gubljenje apetita Kada pas izbegava hranu, to u većini slučaja nije dobar znak. Smatra se da je gubitak apetita češći kada psa bole vilica ili zubi. Čak i kada nije u pitanju bol, ako vaš pas izbegava hranu, verovatno postoji određeni problem, pa bi svakako najbolje bilo odvesti ga što pre kod veterinara.

pas
foto: Shutterstock

2. Promene u ponašanju Baš kao i ljudi, i psi postanu neraspoloženi i mrzovoljni kada imaju neki zdravstveni problem. Ova promena može biti još veći znak za uzbunu ako je pas inače druželjubiv i živahan. Ukoliko vaš ljubimac trpi bol on može postati razdražljiv i agresivan jer zdravstveni problem može da mu snizi prag tolerancije.

3. Stomačni problemi U stomačne probleme spada širok spektar simptoma. Signali koji ukazuju da nešto nije u redu jesu: zatvor (konstipacija), povraćanje i dijareja. Oni pokazuju da sistem organa za varenje kod našeg četvoronožnog prijatelja najverovatnije ne radi kako treba i da on zbog toga trpi bol. U ove probleme spada i nadutost od koje mogu da pate i kuce. Nadutost se manifestuje neraspoloeženjem, uvećanim stomakom, teškim disanjem, uznemirenošću i uplašenim pogledom.

Tužan Pas
foto: Shutterstock

4. Problemi sa hodom Hramljenje može biti simptom mnogih bolesti, ali najčešći uzrok jeste bol. Kod starijih pasa koji pate od artritisa ovo može biti izuzetno česta pojava. Ako vašeg ljubimca muče bolovi u kostima i zglobovima veovatno će teže ustajati ili odbijati da hoda uz i niz stepenice. Obratite pažnju i na položaj glave - ako pas ne može da sagne glavu da bi uzeo vodu ili hranu, i to može biti alarm za uzbunu.

5. Cviljenje ili lajanje Kada pas intenzivno laje ili cvili, on želi da vam poruči da se ne oseća dobro. Posebno zavijanje i cviljenje ne predstavljaju dobar znak. Takvo ponašanje može biti jedan od prvih signala da pas trpi ogroman bol. Neophodno je zato da ga odvedete kod veterinara što pre.

6. Zadihanost i dahtanje Ako primetite da vaš pas dahće znatno više nego inače, to može značiti da njega nešto boli. Životinje koje muče bolovi ubrzanije dišu, što se manifestuje dahtanjem različitog inteziteta. Iako je dahtanje uobičajena pojava, naročito tokom leta, obratite pažnju da li to traje više nego uobičajeno i da li se javlja u situacijama u kojima nije pre.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs