NEVEROVATNO

TOP 3 NAJSKUPLJE MAČKE NA SVETU: Ako želite ovog kućnog ljubimca moraćete da izdvojite oko 100 hiljada evra! (FOTO)

Cena da padneš u nesvest

Ljubimci
Autor:
TOP 3 NAJSKUPLJE MAČKE NA SVETU: Ako želite ovog kućnog ljubimca moraćete da izdvojite oko 100 hiljada evra! (FOTO)
Foto: Shuterstock

Mačka je mnogima omiljena životinja, ali ukoliko želite da imate jednu od ove tri, moraćete da izdvojite pravo malo bogatstvo. Neke vrste mogu biti neverovatno skupe, a na to utiču različiti faktori.

Ašera - do 100 hiljada evra

Ašera je jedna od najegzotičnijih domaćih mačaka na svetu. Poput bengalskih mačaka, izvorno je uzgajana od azijskih leoparda. Mnogo je veća od uobičajene domaće mačke, pa može da dosegne visinu i od metar i po, kao i težinu između 12 i 15 kilograma.

Ašera je izuzetno retka rasa, a od 2006. godine prodato je samo 100 mačaka ove vrste.

Savana - od 6 do 30 hiljada evra

Savana, druga najskuplja mačka na svetu, ujedno je i najviša, čime je osvojila mesto u Ginisovoj knjizi rekorda. Interesantan je podatak da je zabranjena u nekoliko delova sveta, uključujući nekoliko država u Americi, jer se tamo ne smatra domaćom životinjom.

Savana je skupa zbog niske stope plodnosti.

Istraživanja su pokazala da mužjaci ove vrste nisu plodni nakon svoje šeste generacije, i nemaju isti instinkt kao ostale mačke za parenje.

Bengalska mačka - od 8 do 21 hiljade evra

Bengalska mačka je jedna od najpopularnijih rasa mačaka na svetu. Specifična je zbog mišićave građe, velikih okruglih očiju i boje dlake u različitim nijansama, uključujući smeđu, srebrnu, sivu, crnu ili belu.

Zbog rasporeda šara, bengalska mačka podseća na divljeg predatora, samo u minijaturnoj varijanti.

Ove energične mačke, za razliku od drugih, vole vodu i vrlo su razigrane. Bengalske mačke su zakonom zabranjene kao kućni ljubimci u NJujorku, Sijetlu i na Havajima.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs