INDIJSKO PLEME KOD KOJIH ŽENA VODI RAČUNA O BOGATSTVU PORODICE: Muž ima samo jedan posao, a on veze nema sa parama

Rabari su stočari koji čuvaju i gaje kamile, krave, koze i ovce, a za njih su upravo te životinje svetinja

Galerije
Autor:
1 / 6 Foto: Aman Chotani / mediadrumimages.c / Media Drum World / Profimedia

Pleme Rabari veruje da su direktni potomci boga Šive, jednog od glavnih božanstava u hinduizmu. Veruju da su migrirali iz Irana u Indiju pre nekoliko vekova. Veoma dobro podnose sušne periode i žive u nepristupačnim krajevima Indije.

Rabari su stočari koji čuvaju i gaje kamile, krave, koze i ovce. Žene se bave vezom i često u živopisnu odeću ugrađuju ogledala, kristale, i složene elemente.

Ono što je specifično za ovo pleme je njihova tradicija i rituali.

Venčavaju se obično unutar plemena, a venčanje traje po nekoliko dana. Obožavaju boga Šivu i njemu su posvetili niz običaja.

Oni obožavaju krave i kamile koje smatraju svetim.

Tetovaže su nešto što sa ponosom nose i to po čitavom licu i telu. Ove tetovaže nisu samo znak lepote već i izraz njihovog kulturnog identiteta.

Najveći problem ovog plemena je nemogućnost obrazovanja, jer su oni polunomadsko pleme koje je uvek u pokretu. S obzirom da je slobodnih pašnjaka sve manje, Rabari se suočavaju sa mogućim siromaštvom.

Zanimljivo je i to što žene vode glavnu reč kada su finansije u pitanju. Dok se muškarci brinu o stoci i brigi oko pašnjaka, žene su tu da prodaju svoje unikatne radove i da novac drže u porodici.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs