Opasnost

PLAVI KANAL NAJPOPULARNIJA OAZA ZA FOTOGRAFISANJE: Ipak, ovde ne želite da se zadržavate dugo!

U želji da naprave fotografije za društvene mreže, turisti pristižu sa svih strana sveta, ali ovaj kanal nije namenjen za to

Galerije
Autor:
1 / 4 Foto: Profimedia

Slana pustinja Bonevil u severozapadnoj Juti, u SAD hit je među turistima već nekoliko godina. Reč je o zapanjujućem prostoru uz Veliko slano jezero – najveće prirodno slano jezero na zapadnoj hemisferi i jedno od najslanijih na svetu. Interes turista za ovaj predeo porastao je u zadnjih godinu dana otkako se na internetu pojavile fotografije plavog kanala. Neodoljiva boja vode u kanalu u kontrastu s belim okruženjem stvara savršenu cenografiju za fotografisanje, pogotovo fotografija za društvene mreže.

Iako je istraživanje neobičnih i skrivenih mesta omiljena aktivnost svetskih putnika, ipak je važno poštovati pravila lokalnih stanovnika nekog prostora. Plavi kanal se delimično nalazi na privatnom posedu– posvuda su postavljeni natpisi o zabrani zadržavanja – i ne bi se smeo posećivati bez prethodnog odobrenja vlasnika. Uz to treba znati da kanal nije prirodna pojava, već veštački napravljen u industrijske svrhe. Naime, lokalna kompanija Intrepid Potash koristi kanal kao odvodni jarak u procesu vađenja minerala. Iako voda nije otrovna, nije namenjena za kupanje. Također, lokalne vlasti upozoravaju da bi neki delovi plavog kanala mogli biti nestabilni, što znači da bi se mogli urušiti.

Zadržavanje ovde nije dobra ideja, čak ni pod cenu pravljenja savršene fotografije za Instagram. Lokalni policajci počeli su pisati novčane kazne kako bi sprečili znatiželjnike da dođu do plavog kanala. U njegovoj lepoti najbolje je uživati iz sigurne udaljenosti – preko naše fotogalerije.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs