Turistička atrakcija

Neverovatno čudo prirode: Reka duginih boja u srcu Kolumbije! (FOTO, VIDEO)

Ponekad je zovu tečna duga, zbog boja koje menja tokom određenih meseci u nijanse plave, crvene, žute, narandžaste i zelene čineći pejzaž jedinstvenim mestom na čitavoj planeti

Destinacije
Autor:
Neverovatno čudo prirode: Reka duginih boja u srcu Kolumbije! (FOTO, VIDEO)
Foto: Profimedia

Od juna do decembra, ova reka predstavlja jedinstveno mesto na čitavoj planeti zahvaljujući nijansama plave, crvene, žute, narandžaste i zelene boje koje se smenjuju.

Istočno od Anda, u centralnoj Kolumbiji nalazi se nesvakidašnja reka Kanjo Kristales, koja se proteže duž 100 kilometara. Ponekad je zovu tečna duga, zbog boja koje menja tokom određenih meseci u nijanse plave, crvene, žute, narandžaste i zelene čineći pejzaž jedinstvenim mestom na čitavoj planeti.

Svi hrle u ovaj norveški gradić sa samo 300 stanovnika: Postao svetska atrakcija iz jednog jedinog razloga!

foto: Shutterstock

Do sredine 2000-ih, gerilska aktivnost u blizini učinila je Kanjo Kristales potpuno nedostupnom. Međutim, danas kolumbijska vojska kontroliše područje od 30 km oko La Makarene, grada koji služi kao kapija ovoj reci čineći ovo područje otvorenim i bezbednim za turiste.

Neki ljudi misle da specifična boja Kanjo Kristales potiče od algi ili mahovine, a zapravo pravi krivac je endemska biljna vrsta macarenia clavigera koja zahteva posebne uslove, uključujući i određeni nivo vode i količinu sunčeve svetlosti kako bi se pojavila u predivnim bojama.

Ovde se najmanje radi: Država sa dva praznika mesečno!

foto: Shutterstock

Reka pet boja u svom punom sjaju može da se vidi od juna do decembra, a od januara do maja u toku sušne sezone, Kanjo Kristales je zatvoren za turiste.

Možda Kanjo Kristales predstavlja noviju atrakciju turistima, ali stanovnici u ovom području znaju za reku i njene neobične nijanse generacijama unazad.

Mnogi predeli u i oko tečne duge su imenovali lokalci, uključujući Piscina Carol (Kerolin bazen), koji je dobio ima nakon što je muškarac čuo da je porođaj manje bolan u vodi i urgirao da se njegova žena porodi i rodi ćerku Kerol u mirnom, zaštićenom vodenom toku ove reke.

Nijagarini vodopadi potpuno zaleđeni: Prizor kao iz bajke!

foto: Shutterstock

U okolini Kanjo Kristales se nalazi Los Ljanos, koji se prostire na 16 miliona hektara i čini četvrtinu ukupne kopnene mase Kolumbije. Los Ljanos je dom nekih od najbogatijih tropskih pašnjaka na svetu. Ovde se nalazi najveći broj ugroženih reptila na Zemlji.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs