Nestvarni predeli

Turistički raj na zemlji: Plava laguna, najpoznatiji spa centar na Islandu! (FOTO, VIDEO)

Voda je stalno zagrejana na 37-39°C, dok je prosečna spoljašnja temperatura oko 5°C. Bogati geološki slojevi izbacuju na površinu obilje minerala koji vodi daju lekovita svojstva
Destinacije
20:02h Autor:
Turistički raj na zemlji: Plava laguna, najpoznatiji spa centar na Islandu! (FOTO, VIDEO)
Foto: Profimedia

Plava laguna, smeštena u Grindaviku, ribarskom gradiću južno od Rejkavika, danas je jedna od najvećih turističkih atrakcija na Islandu. Predstavlja pravu personifikaciju obeležja Islanda, zemlje leda i vatre.

Geotermalna banja Plava laguna nudi jedinstveno iskustvo uživanja u toplim mineralnim bazenima čije dno pokriva vulkanska lava. Voda je stalno zagrejana na 37-39°C, dok je prosečna spoljašnja temperatura oko 5°C. Bogati geološki slojevi izbacuju na površinu obilje minerala koji vodi daju lekovita svojstva.

Na prvi pogled tropski raj: Ovo ostrvo krije jezivu tajnu! (FOTO, VIDEO)

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Silikatni minerali boje bazene u specifičnu mlečno-plavu boju koja privlači turiste i čini ovo mesto jedinstvanim. Voda koja iz obližnje geotermalne elektrane puni bazene, ispušta se na svaka dva dana i zamenjuje novom.

Bazeni su nastali 1976. godine kada se voda iz novosagrađene elektrane spontano izlila u udubljenje obloženo ugašenom vulkanskom lavom. Kompleks nije korišćen sve do 1981. godine, kada su ljudi počeli da dolaze da se kupaju.

7 destinacija koje treba da posetite u 2016: Nećete se pokajati! (FOTO)

Ubrzo je otkriveno da voda ima izuzetno dobar učinak u tretmanu kožnih oboljenja, naročito psorijaze. Tek 1992. godine, nakon opsežnih istraživanja, kompleks je otvoren za javnu upotrebu, a danas je Plava laguna jedna od najposećenijih banja na Islandu.

4 moskovske tajne: Evo šta se krije ispod ulica ruske prestonice!

Pogledajte kako izgleda ovaj raj na zemlji:

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs