Rusija

Danas je u Jakutiji izmereno -49 stepeni Celzijusa: Evo kako se živi u zemlji oštrih zima i vrelog leta! (FOTO)

Severoistočnom delu Evroazijskog kontinenta, smestila se Jakutija

Galerije
Autor:
1 / 4 Foto: Shutterstock

Republika Saha ili Jakutija je po teritoriji najveći subjekt Ruske Federacije. Nalazi se u severoistočnom delu Evroazijskog kontinenta. Više od 40 odsto teritorije republike se nalazi iza Polarnog kruga.

Ukupna površina arktičke teritorije republike iznosi skoro 1,6 miliona kvadratnih kilometara, što je oko 52 odsto teritorije.

Jakutija ima tri vremenske zone, a ovaj kraj Rusije odlikuju surove zime i topla leta.

Donosimo vam 10 zanimljivih činjenica o Jakutiji:

1. Kod njih zima traje od oktobra do maja, a sasvim je "normalno" da temperatura padne i ispod -52 stepena Celzijusa.

2. Samo kod njih postoji muzej mamuta i to je jedini na svetu. Čak 75% ostataka ove životinje, nađeno je na ovim područjima.

3. Republika Saha je najveća savezna teritorija na celom svetu. Da je odvojena država, bila bi veća do Meksika ili Indonezije.

4. Glavni grad je Jakutsk koji je od Moskve udaljen 4.888 kilometara, a vremenska razlika između ova dva grada je 6 sati. Pošto je do Jakutska veoma teško doći, to je najmanje turistički eksploatisan grad.

5. Nacionalni park koji se nalazi na reci Leni (malo je manja od Amazona) je deo UNESKO baštine. Ogroman i slikovit, ovaj nacionalni park nastao je usled ekstremnih temperatura koje se leti kreću od +40 stepeni Celzijusa, do -60 stepeni Celzijusa tokom zime.

6. Grad Jakutsk ima veoma malo stanovnika, svega 294.000.

7. Stanovnici Jakutije svoju oblast zovu Saha i vole da ih zovu Sahima, a ne Jakutancima.

Jakutija
foto: Shutterstock

8. Najveći rečni sistem se nalazi upravo ovde. Ovo područje ima oko 700.000 reka i 800.000 jezera, najveću mrežu plovnih puteva na svetu.

9. Stroganin je riba koja se može naći samo u rekama Jakutije. Kada se zemlja zaledi, stanovništvo se okreće rekama, peca i hrani se od ribe.

10. U arktičkoj zoni Jakutije zimi polarna noć traje dva meseca, a leti isto toliko traju „bele noći“. Polarna svetlost je jedna od najveličanstvenijih prirodnih pojava i dešava se na celom području Rusije iznad Polarnog kruga, ali kažu da najsjajnije sija u Jakutiji. Polarna svetlost se naročito dobro vidi u vreme prolećne i jesenje ravnodnevice, tj. u aprilu i oktobru.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs