NAJLEPŠA DEVOJČICA SVETA BILA USVOJENA, PA ODBAČENA I ZATVORENA NA PSIHIJATRIJU: Posle 25 godina otkrila JEZIVU istinu

Devojčicu iz Rusije usvojio je bračni par iz Amerika, a umesto bezbrižnog detinjstva - od života su joj napravili pakao.

Porodica
12:26h Autor:
NAJLEPŠA DEVOJČICA SVETA BILA USVOJENA, PA ODBAČENA I ZATVORENA NA PSIHIJATRIJU: Posle 25 godina otkrila JEZIVU istinu
Žena iz Rusija o neverovatnom usvajanju, Foto: Printscreen Youtube / 48 Hours

Kristal i Džesi iz Amerike su bili mladi bračni par koji je želeo da osnuje porodicu. Nakon bezbroj pokušaja da sami imaju dete, odlučili su 1997. da krenu putem usvajanja. Naišli su na internetu na jednu rusku agenciju koja se bavila tim procesom i videli sliku devetogodišnje devojčice koja ih je istog momenta očarala nesvakidašnjom lepotom.

- Bila je prelepo dete. Toliko harizmatična da vas odmah obori sa nogu. Mislili smo da možemo da joj priuštimo normlan život - rekli su i upustili se da velikim uzbuđenjem u proces usvajanja.

Kada su Kristal i Džesi dobili medicinsku dokumentaciju deteta od agencije za usvajanje, dokumenti su je opisali kao otvorenu i inteligentnu, ali jedna stvar im je zapala za oko.

Karali
foto: Printscreen Youtube / 48 Hours

„Rekli su da je bila oligofrena“, rekla je Kristal, što je tada prevedeno kao mentalna retardacija. Međutim, agencija je rekla paru da se ne brine.

"Objasnili su nam tada da je to zaostajanje u razvoju. I bili smo uvereni da je ovo dete zdravo i da u dobrom domu, sa najboljim lekarima u Americi koji joj pomažu oko razvojnih problema, da bi trebalo da bude dobro dodala je.

Ali prelepa devojčica je imala velikih problema.

Čim smo je doveli kući, bila je veoma, veoma povučena i izolovana. Uopšte nije plakao, već je samo bila veoma ljuta. Mislili smo da je to samo faza prilagođavanja, nadali smo se d će se to promeniti uz našu veliku ljubav.Provela sam sve vreme sa njom. Dala sam otkaz i pružila joj sto odsto sebe. Nije funkcionisalo. Počela da postaje veoma destruktivna - objašnjavala je.

Ćerka kakvu su oduvek želeli

U julu 1997. Kristal i Džesi su otputovali u rusko sirotište u malom gradu Boroviči. Posle dugog putovanja, konačno su se ujedinili sa svojom novom ćerkom, koju su zvali Karali.

Karali
foto: Printscreen Youtube / 48 Hours

„Veoma me je toplo pogledala u oči i rekla: "Ti si moja mama", otkriva Kristal, koja istile da ju je zavolela već na prvi pogled.

Usvajanje sina

Par je, takođe, usvojio trogodišnjeg dečaka koga su nazvali Džošua. Međutim, kada je videla da će dobiti i brata, primetili su da je Karali promenila ponašanje.

„Videli smo bes, ali se to moglo objasniti. Svakako dete koje dolazi u novu kulturu, novu porodicu ... koje napušta svoj dom. To je jedino što je ikada znala. Mislili smo da je to normalan period prilagođavanja."

Više problema kod kuće

Nakon što se porodica vratila u Sjedinjene Države, nastanili su se u novom domu u Džordžiji. Ali ubrzo su Kristal i Džesi rekli da je Karali počela da se ponaša povučeno i ljutito. Kristal je dala otkaz u pokušaju da provede više vremena sa Karali, ali stvari su nastavile da se pogoršavaju.

Karali
foto: Printscreen Youtube / 48 Hours

"Ubiću ga"

Bio je to dan posle Božića 1998. godine kada se, kako je rekla Kristal, dogodilo nezamislivo. Karali i Džošua su se igrali u dvorištu dok je Kristal sadila. Odjednom je čula svog četvorogodišnjeg sina kako vrišti i kada je pogledala, videla je Karali kako drži Džošuu preko ograde.

„Na njenom licu je bilo besa i mržnje“, objasnila je Kristal

Zahtevala je od ćerke da odmah spusti svog brata i pitala je šta radi.

„Ubiću ga“, rekla je.

'Zašto?" Kristal je upitala svoju ćerku:

„Ljuta sam na njega... Rekla sam..."Ne misliš da ga ubiješ". A ona je rekla, "da, mislim."

Situacija se pogoršava

Osim tog incidenta, Karali je takođe rekla svojim roditeljima da čuje glasove i halucinira. Odveli su je u psihijatrijsku bolnicu i naredne dane je provodila na ispitivanjima.

Karali
foto: Printscreen Youtube / 48 Hours

Detaljniji pogled na prošlost njihove ćerke

Sa ćerkom na lečenju, Kristal i Džesi su dobili još dokumenata od agencije za usvajanje koji su otkrili zabrinjavajuće detalje o njenom odrastanju.

„Naevedeno je majka bila amoralna i asocijalna, kao da je ostavila prljavu, gladnu i u krpama “, rekla je Kristal.

A tokom svog boravka u ruskom sirotištu, Karali je bila u specijalnom domu za decu sa mentalnim smetnjama. Sve su ovo bile kritične informacije za koje su Kristal i Džesi rekli da agencija za usvajanje nije unapred podelila sa njima.

Nijedna informacija nije zadržana

Nina Kostina je 1997. godine pomogla u organizovanju usvajanja. Ona je negirala da je skrivala bilo kakve informacije od Kristal i Džesija i objasnila da su medicinske informacije koje je dobila ograničene ruskim zakonima o privatnosti. Međutim, „kada su roditelji u sirotištu, imaju pristup bilo kojoj medicinskoj dokumentaciji, lekarima“, objasnio je Kostina. „A sada je njihovo vreme da postave bilo kakva pitanja.

Karali dolazi kući

Nakon skoro četiri meseca boravka na terapijskoj nezi, Kristal i Džesi morali su da dovedu Karali kući nakon što im je osiguranje počelo da ističe. Ali par je i dalje verovao da je njihova ćerka opasna za njenog brata Džošuu.

Karali
foto: Printscreen Youtube / 48 Hours

"Ona je to ponavljala mesecima u više navrata, 'ako dobijem drugu priliku, ubiću ga'", rekao je Džesi.

Radi bezbednosti svoje porodice, Džesi je postavio sigurnosne kamere po celoj kući i stavio alarm na vrata devojčicine spavaće sobe.

Džošua odlazi kod bake

Stručnjaci su joj prepisivali teške lekove, ali su njeni roditelji rekli da ne deluju. Čak i sa sigurnosnim kamerama u kući, Kristal i Džesi su i dalje bili zabrinuti za svog sina Džošuu. Zato su odlučili da ga pošalju daleko da živi u kući svoje bake u Teksasu.

„Zašto moramo da ga šaljemo kod bake da ga čuva? Kristal je pitala Karali. „Zato što bih ga mogla povrediti“, odgovorio je Caralee.

Dijagnoza psihijatra

Dr Brajan Kenedi je bio jedan od psihijatara koji su videli Karali. Objasnio je kako je patila od poremećaja privrženosti, što je, u stvari, nesposobnost da voli. „Ona voli da se smeje i smeje“, rekao je dr Kenedi. „Ali mislim da kada pogledate kroz šta je prošla i kada vidite kako funkcioniše pod stresom, ona može postati veoma drugačija i imati značajan bes.

Karali
foto: Printscreen Youtube / 48 Hours

Još jedno mišljenje doktora

Drugi lekari koji su je lečili takođe su bili zabrinuti, ali je bar jedan psihijatar imao drugo mišljenje. Nakon što je Karali lečio tokom njenog boravka u psihijatrijskoj bolnici, ovaj doktor je napisao: „Karalijevo ponašanje... bilo je besprekorno“, a njegovo osoblje je videlo Kristal i Džesija kao „prečesto hladne i distancirane“ prema njihovoj ćerki.

Van opcija

Do zime 1999, skoro godinu dana nakon incidenta, Kristal i Džesi su se osećali kao da su ostali bez mogućnosti i morali su da donesu tešku odluku. „Ne možemo da nastavimo da budemo njeni roditelji“, rekao je Džesi. Iskoristili su svoju životnu ušteđevinu i odlučili da vrate Karali u Rusiju, kako bi se lečila u tamošnjoj psihijatrijskoj bolnici.

Nazad u Rusiju

Nakon što su stigli u Moskvu, Kristal i Džesi su dogovorili da Karali ostane u dečijoj psihijatrijskoj bolnici. Ali neposredno pre nego što je ušla, Caralee je rekla Troju Robertsu za „48 sati“ nešto što nikada ranije nije: „Nisam pokušao da ubijem svog brat. Samo sam pokušala da ga podignem, jer je bio pretežak. Volim ga. Mama i tata to jednostavno ne razumeju."

Uprkos onome što je rekla Robertsu, Kristal i Džesi su smatrali da su učinili sve što su mogli.

Karali
foto: Printscreen Youtube / 48 Hours

Poslednja poseta

Nekoliko dana kasnije, novinar se vratio sa skrivenom kamerom da poseti Karali, koji je bio na zaključanom odeljenju u bolnici. „Ne osećam se bezbedno ovde“, rekla je. "Želim da se vratim u Ameriku. Plašim se da ostanem ovde." Ali Kristal i Džesi se nikada nisu vratili po nju. I ubrzo nakon što su otišli, par je poništio usvajanje početkom 2000.

Šta se desilo sa devojčicom?

Od kada je Roberts poslednji put video Karali u ruskoj bolnici, godinama je pokušavao da stupi u kontakt sa njom, ali nije uspeo. "Uvek sam se pitao kako joj ide, da li napreduje, da li je srećna", rekao je Roberts. "Uvek sam je čuvao u svojim mislima i u srcu." A onda, posle više od dve decenije, Karali je stupila u kontakt sa njim.

Karali
foto: Printscreen Youtube / 48 Hours

Ponovno okupljanje

U leto 2021. Roberts se ponovo ujedinio sa nekada prelepom devojčicom Karali, a danas ženom po imenu Sabrina. Njih dvoje su se sreli blizu Sabrininog doma u Severnoj Karolini.

Ali kako je završila ovde?

Kada je Sabrina živela sa Kristal i Džesijem, rekla je da se činilo da su oni favorizovali više Džošuu nego nju, zbog čega se osećala nepoželjnom. Rekla je Robertsu da je postala depresivna, pa čak i da je imala suicidne misli. Tada je Sabrina rekla da je stvorila priču.

Rekla sam Kristal: "Znaš, ja vidim i čujem stvari. Htela sam da se oslobodim neopraavdanih optužbi."

Karali
foto: Printscreen Youtube / 48 Hours

Sabrinina strana priče

Sabrina je takođe imala drugačiju verziju onoga što se dogodilo tog dana 1998. Kada ju je Kristal zamolila da ode po Džošuu, Sabrina je rekla da se borila da odnese brata niz stepenice, jer je bio prevelik i klizio joj je iz ruku. Sabrina je rekla da je pokušala da objasni ovo majci, međutim onanije menjala stav.

"Ne. Pokušavala si da ga ubiješ." I stalno je to govorila", rekla je Sabrina Robertsu.

Karali
foto: Printscreen Youtube / 48 Hours

Nakon što se sastala sa raznim psihijatrima, Sabrina se prisetila da je saznala da se vraća u Rusiju.

"Kristal je rekla da im ponestaje opcija. I misle da će ruski institut biti bolji“, rekla je Sabrina.

A nakon što su je roditelji ostavili u bolnici u Moskvi, Sabrina je rekla da je znala i osećala da se neće vratiti po nju.

Novi početak

Sabrina je provela dva meseca u mentalnoj bolnici sve dok je Nina Kostina nije pokupila i vratila u Ameriku. Zatim je 2002. Sabrinu usvojila nova porodica u Severnoj Karolini. Tamo je živela dok nije završila srednju školu.

Karali
foto: Printscreen Youtube / 48 Hours

Potom je 2008. volontirala u neprofitnoj organizaciji "Merci Ships" i provela dve godine pružajući medicinsku negu siromašnim ljudima u Africi.

"To je bilo korisno iskustvo", rekla je.

Ljubav njenog života

Kada se Sabrina vratila u Severnu Karolinu 2010. godine, našla je posao u bolnici. A dve godine kasnije, upoznala je učitelja petog razreda Fila Koldvela u crkvi.

„Zaljubila sam se u njega kada sam videla kako komunicira sa decom“, rekla je Sabrina.

Fil i Sabrina venčali su se 2014. i dobili tri ćerke. Prošlog leta porodicca je dobila i pojačanje, te je na svet došao i sin. Nedavno je Fil prestao da predaje i počeo je novi posao u istoj bolnici u kojoj radi njegova supruga.

Danas, Sabrina Koldvel kaže da ne uzima nikakve lekove i da ne pati ni od kakve mentalne bolesti.

Karali
foto: Printscreen Youtube / 48 Hours

"Naučio sam da oprostim svojoj prošlosti", istakla je.

Sabrina takođe kaže da je volela Kristal i Džesija kada je bila dete.

„I dalje ih poštujem“, rekla je Robertsu. „Stavljajući se u njihovu kožu, verovatno bih uradila skoro istu stvar. Osim jedne stvari. „Ne bih vratila dete nazad“, rekla je Sabrina. Ali čak i tako, ona nema ljutnja u sebi.

.„Imam sjajnog muža, imam neverovatnu decu. Ali da nisam prošla kroz šta sam prošla, ne bih bila sada ovakva osoba", zaključila je.

Nakon što je postala majka, želela je da Kristal i Džesi znaju da ona ima sopstvenu porodicu i želela je da podeli svoju stranu priče sa njima. Pronašla je Kristal na društvenim mrežama i poslala joj poruku.

Karali
foto: Printscreen Youtube / 48 Hours

- Napisala sam joj da se nadam da je dobro, i… „Samo želim da ti ovo bude zaista jasno, nikada nisam želela da povredim Džošuu i nikada nisam čula ili videla stvari u svom životu", napisala joj je Sabrina, ali dobila je prilično hladan odgovor.

"Rekla je da se moli da imam bolju porodicu."

Sabrina je otkrila da Kristal i Džesi imaju tri sopstvene biološke ćerke, zajedno sa Džošuom. Sa druge strane, izbegavao da se oglašavaju u medijima, ali je Džesi rekao da je njemu i Kristal drago što je Sabrinin život prošao tako dobro i da je Džošua sada, takođe, otac.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs