Neverovatan talenat i harizma

Džek Nikolson (82) ima najluđu životnu priču: Detinjstvo kao iz latino sapunice, ljubavni život kao kod Kazanove!

Iako je u kasnim sedamdesetim rekao da je gotovo sa njegovim zavodničkim statusom, pokušao je da zavede 54 godine mlađu lepoticu Dženifer Lorens

Galerije
09:53h Autor:
1 / 5 Foto: Profimedia

Trostrukog oskarovca Džeka Nikolsona mnogi smatraju jednim od najboljih, ako ne i najboljim glumcem svoje generacije.

Neki ga pamte kao Džeka iz "Isijavanja", neki kao Mekmarfija iz "Leta iznad kukavičjeg gnezda", a nekima će zauvek biti najbolji Džoker. Bilo kako bilo, u svojoj dugogodišnjoj karijeri nanizao je zavidan broj nezaboravnih filmova kojima je osvajao generacije gledalaca.

Žene ga obožavaju, muškarci žele biti poput njega

Fanovi su ludi za njim, žene mu nikad nisu mogle odoleti, a čak i bivše devojke koje je prevario o njemu govore pozitivno.

Svojevremeno su mu tepali da je "tip kakav muškarci žele da budu, a žene da ga odvuku u krevet". Važi za jednog od najvećih holivudskih zavodnika, a o njegovim alkoholnim i seksualnim avanturama raspredaju se mnoge priče. On se, pak, u životu uvek držao vrlo jednostavne krilatice: "Više dobrih trenutaka".

Ipak, pre nekoliko godina počele su da kolaju priče da se glumac povukao zbog problema s pamćenjem, iako Nikolson to nikad nije potvrdio ni demantovao. Poslednju ulogu imao je u ne preterano kvalitetnoj romantičnoj komediji How Do You Know, a njegov prijatelj i kolega, nedavno preminuli glumac Piter Fonda novinarima je svojevremeno rekao da se Nikolson povukao iz glume.

Suluda porodična priča

Rođen je u Nju Džerziju 1937. godine, a njegova majka Džun Nikolson imala je samo 18 godina kad ga je rodila. Budući da nije bila udata, njeni roditelji pristali su da odgajaju Džeka kao svoje dete. Štaviše, glumac je tek s 37, nakon što je jedan novinar pročačkao po njegovoj biografiji, saznao da je žena koju je smatrao sestrom zapravo njegova majka i da mu se baka predstavljala kao majka.

Kako je propao Čarli Šin (54): Zbog poroka izgubio novac, posao, zdravlje - sve!

foto: Profimedia

Bio je to velik šok za glumca, ali uvek je tvrdio da ga je odrastanje u porodici punoj žena "naučilo manirama i onome što žene vole".

U školi su ga smatrali odeljenskim klovnom, a njegova nemirna narav osigurala mu je gomilu problema. Ali, brzo mu je bilo jasno da dalje obrazovanje nije ono što ga zanima i sa samo 17 godina preselio se u Holivud, gde je radio u MGM-u kao animator i pridružio se jednoj glumačkoj grupi.

Proboj u A-ligu

Iako je nanizao gomilu uloga u filmovima i televizijskim serijama, vrata u A-ligu otvorila mu je uloga u kultnom klasiku iz 1969. "Goli u sedlu" koji mu je osigurao i prvu nominaciju za Oskara.

Bilo je to vreme velikih promena u Holivudu, a film Denisa Hopera, prema Fondinom scenariju, postao je glasnik nove ere kojom su dominirale neke nove zvezde i filmovi koji su tematski i stilski bili drugačiji od onoga na šta je publika tog vremena bila navikla. Džek je počeo da se zbližava sa zvezdama i pritom razvio doživotnu sklonost marihuani, za čiju se legalizaciju oduvek zalagao.

Preselio se na Bulevar slavnih, gde i danas živi. Prve komšije bili su mu Marlon Brando, Voren Biti i Džim Morison, pa nije čudo što su tu ulicu nazivali i Bad Boy Drive. Posebno blisko prijateljstvo imao je s poznatim novinarom Hanterom S. Tompsonom i režiserom Romanom Polanskim, u čijem je filmu "Chinatown" 1974. i glumio.

Prijateljstvo s Polanskim ispunjeno je mnogim pikanterijama. Kada su članovi Mansonove "porodice" 1969. ubili Šeron Tejt i goste na njenoj žurci, Džek mu je bio ogromna podrška, ali u isto vreme ga je cela priča toliko prepala da je odlučio da spava s čekićem pod jastukom. Za Polanskog ga veže još jedno neprijatno iskustvo jer upravo je u Džekovom domu Polanski silovao maloletnicu, zbog čega je i danas omražen i izgnan iz Holivuda. Naravno, Nikolson u to vreme nije bio u kući, već na skijanju, a Polanski je samo koristio njegovu kuću.

Čovek koji je pobedio rak i nije umeo da bude oženjen: Životna priča Roberta de Nira (76)!

foto: Profimedia

Na svu sreću, to se nije negativno odrazilo na Nikolsona, ali on se i sam dovoljno potrudio da sebi osigura titulu holivudskog zločestog momka. Komičar i glumac Robin Vilijams jednom se našalio da je Džek jedini čovek koji je čuo Kita Ričardsa kako izgovara: "Sad moram kući."

Žene, alkohol i droga

Uprkos divljim žurkama, uvek je bio krajnje profesionalan i često je znao da govori: "Što se mojih žurki tiče, postoji disciplina. Nikada nisam ostavio kameru da me čeka."

S druge strane, ta "disciplina" nedostajala mu je u vezama. Venčao se samo jednom, sa Sandrom Najt 1962, koja mu je rodila ćerku Dženifer. Sandra ga je napustila nakon šest godina, a najduža veza bila mu je s glumicom Anđelikom Hjuston s kojom je, uz brojne raskide, bio čak 17 godina.

U svakom slučaju, priča se da je spavao s preko 2.000 žena. Ako se u obzir uzme ova možda rekordna brojka, čini se da je bio oprezan, pa ima samo petoro dece. Glumica Suzan Anspah rodila mu je sina Kejleba, s modelom Vini Holmen ima ćerku Hani, dok je ćerku Lorenu i sina Reja dobio u vezi s glumicom Rebekom Brusard.

Ljubav njegovog života... Ili nešto slično

Ipak, čini se da je Anđelica bila najbliže ljubavi njegovog života ili je barem bila najstrpljivija žena u njegovom životu. U svojoj biografiji navela je čitav niz prevara i ponekad brutalno sramotnih situacija koje joj je Nikolson priredio.

Iako i sama tvrdi da joj se nikad nije izričito zavetovao na vernost, kaže da je naivno očekivala da će s njim ući u brak i roditi mu decu. To se nije dogodilo.

U međuvremenu je imao decu s brojnim ljubavnicama, ona bi pronalazila poruke, nakit i odeću njegovih "prijateljica", a on bi nastavio da mulja i to je radio neprestano. Jedna od najneprijatnijih situacija bila je ona na filmskom festivalu u Kanu.

Životna priča Paule Hitler: Brat je tukao, upropastio joj brak, ceo život u samoći nosila prokletstvo prezimena!

foto: Profimedia

"Lepe Francuskinje dolazile bi na motorima i pitale ga želi li da ide s njima. Naravno, njemu se sviđala pažnja žena i otišao bi. Seo je na motor i ostavio me samu na pločniku. U suzama sam otišla do hotela", priseća se Hjuston.

Sve te prevare na kraju su je slomile i njihovu dugogodišnju vezu prekinula je tako što je fizički nasrnula na njega.

Divljački sam ga udarala po glavi i ramenima. Kao bokser. Rekao mi je: "Dovraga, imam masnice po celom telu", a ja sam mu samo odgovorila: "Nema na čemu, Džek, zaslužio si". Na kraju smo se samo nasmejali.

Uprkos svemu, žene su ga obožavale, a svoje avanture nastavio je i nakon šezdesete. Njegov prijatelj Majkl Kejn u intervjuu iz 1998. izjavio je: "Ako se družite s Džekom, ponesite staru odeću i teške čizme jer žene će vas pregaziti pokušavajući da dođu do njega."

Nikolson se našalio na svoj račun komentarišući svoj šarm: "Kad nosim naočare za sunce, ja sam Džek Nikolson. Bez njih, debeo sam i u šezdesetim."

Povratak glumi?

U jednom intervjuu 2012. značajno je izjavio da više ne želi da bude ženskaroš, ali to ga očigledno nije sprečilo da pre pet godina, u kasnim sedamdesetim, pokuša da zavede 54 godine mlađu Dženifer Lorens.

"Voleo bih još jednu poslednju romansu, ali ne verujem da će se to dogoditi. Ne mogu više da se udvaram ženama u javnosti, nije u redu u mojim godinama."

Pod stare dane njegovi užici su golf, kolekcije umetničkih dela i mleko.

"Nikada se ne bih žalio na svoj život. Nije da mi nedostaje društvo", izjavio je.

Postavlja se i pitanje hoće li se ikad vratiti glumi, a na to je malo teže odgovoriti jer je njegov povratnički film još u fazi priprema. Naime, radi se o američkom rimejku nemačkog filma "Toni Erdmen" u kojem bi Nikolson trebalo da zaigra oca Kristen Vig, a kada će se i hoće li se uopšte to dogoditi, teško je reći, ali jedno je sigurno - ovo je povratak koji svi očekuju.

80-ih su svi muškarci maštali o njoj: Ostala udovica u 42. godini, a onda je on neočekivano ušetao u njen život!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs