Prvi japanski komičar

PROHODAO U 11. GODINI, POBEDIO SVE LOŠE PROGNOZE ŽIVOTA I LEKARA: Neverovatna životna priča Mister Mijagija!

Nema ko ne zna čuvenog Mijagija iz filma The Karate Kid

Vip priča
Autor:
PROHODAO U 11. GODINI, POBEDIO SVE LOŠE PROGNOZE ŽIVOTA I LEKARA: Neverovatna životna priča Mister Mijagija!
Foto: Profimedia

Pet Morita je svima poznat, a svi ga vole kao Mister Mijagija iz filma The Karate Kid, ali on nije znao ni "k" od karatea kada je dobio ulogu!

Ipak, naučio je sve što je trebalo za lik i to je izgledalo divno. U tom trenutku je imao više od 50 godina, a pre Mijagija bio je uglavnom poznat kao komičar i, prema njegovom priznanju, izraz "japanski komičar" ne samo da je bio redak već nepostojeći u vreme kada se odlučio za taj put.

Rođen je 1932. godine, a s dve godine mu je ustanovljena tuberkuloza kičme i sve prognoze su govorile da nikada neće moći da hoda.

Kada je s 11 godina, dakle skoro deceniju kasnije, pušten iz bolnice, naučio je i da hoda i da zbija šale, što mu je ostao posao do kraja života, uz povremen "dramske izlete".

Pet Morita
foto: Profimedia

Happy Days je bila jedna od najpopularnijih serija u Sjedinjenim Američkim Državama tokom sedamdesetih i nakon nje su ga ljudi zapamtili, a poslije The Karate Kid-a već su ga svi na planeti znali, pa nije brinuo o zaposlenju, naročito što je samog Mijagija reprizirao u još tri filma. Za izvedbu u prvom delu je nominovan i za Oskara.

Kasnije je u gomili serija bio specijalan gost, a više u B nego A filmovima dodatno je širio kult među sladokuscima. Nema se tu šta posebno izdvajati od naslova, recimo da Američki nindža 5 i Krvavi sport 3 govore sami za sebe.

Smrt ga je sačekala 2005. godine, kada su mu bubrezi otkazali, a pre toga je godinama tajno pio, iako su mu doktori savetovali da to nikako ne radi...

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs