Propast slavnog reditelja

U HOLIVUDU NIKO NE SME IME DA MU SPOMENE: Od najveće američke face do najomraženijeg lika!

Bio je jedan od najboljih akcionih reditelja u zlatnoj eri Holivuda, pravi filmski školarac s okom perfekcioniste

Vip priča
Autor:
U HOLIVUDU NIKO NE SME IME DA MU SPOMENE: Od najveće američke face do najomraženijeg lika!
Foto: Profimedia

Kakva je faca bio Džon Mektirnan u svoje vreme!

Režirao je filmove Umri muški, Predator, Lov na Crveni oktobar, Umri muški s osvetom, Afera Thomas Crown, Posljdnji akcioni junak, 13. ratnik...

Bio je jedan od najboljih akcionih reditelja u zlatnoj eri Holivuda. Pravi filmski školarac s okom perfekcioniste, s detaljnom obukom baziranoj na evropskoj kinematografiji koju je implementirao na svoje filmove pune pucnjave, međutim...

FBI mu je 2006. godine došao glave nakon što se otkrilo da je unajmio čuvenog holivudskog privatnog detektiva i reketaša u slobodno vreme Antonija Pelikanoa, i to da postavi prislušne uređaje i špijunira Čarlsa Rovena, producenta Metirnanovog filma Rollerball, i Mektirnanovu bivšu ženu!

Prisluškivanjem je želeo da sazna kakve su namere producenata s Rollerball-om i da li žele da ga prevare. Isto to je planirao da sazna i po pitanju bivše supruge.

Džon Mektirnan
foto: Profimedia

Otkad je to isplivalo na površinu, on je na stubu srama, pravosudni organi takmiče se ko će ga "više srediti", razvlače ga po sudovima, kućnim zatvorima, i pravom zatvoru, gde je proveo oko godinu dana i izgubio kilograme. U međuvremenu je proglasio bankrot, usput izgubivši i sve šanse za nastavak respektabilne karijere kakvu je imao. Nema potrebe isticati da je postao i jedno od najomraženijih lica u Holivudu.

Postojala je kampanja Free McTiernan (Oslobodite Mektirnana), koju su, između ostalih, podržali Semjuel L. Džekson i Alek Boldvin. Postojale su glasine i o velikom povratku, međutim, on sada već ima 70 godina, poslednji film snimio je 2003. godine, a budući da su mu i danas za vratom oni koji su bili i na početku FBI košmara, teško da će biti išta od toga.

O njemu se sve manje priča, sve ređe se neko usudi i da ga spomene u američkoj javnosti, ali i dalje ima bezbroj fanova.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs