Francuski Fešn vik

Dior za proleće/leto: Putovanje kroz prošlost i budućnost u isto vreme (FOTO, VIDEO)

Na bini od dva nivoa, sa scenografijom nalik strukturi atoma, Raf Simons je prikazao futurističke modele inspirisane 50-im i 60-im godinama
Moda
17:34h Autor:
Dior za proleće/leto: Putovanje kroz prošlost i budućnost u isto vreme (FOTO, VIDEO)
Foto: Reueters
1 / 15 Foto: Reueters

Belgijski dizajner Raf Simons, novom kolekcijom visoke mode za Kristijan Dior, priredio je spektakularno veče na Fešn viku u Parizu i poveo prisutne na putovanje kroz budućnost, istovremeno insistirajući na detaljima iz ne tako davne prošlosti.

Naime, njegovi slojeviti modeli koji sadrže obilje čipke, šljokica i jarkih boja, istovremeno oslikavaju futurističke motive i romantiku 50-ih i 60-ih, uključujući balerina haljine i ultra kratke suknje nalik onima s početka Džejms Bond serijala.

Jarke boje, insistiranje na horizontalnim presecima i koloritnim čizmama, u kombinaciji sa scenom nalik strukturi atoma, nipošto nisu slučajni.

"Inspiraciju sam pronašao u nedavnoj prošlosti (50-te, 60-te i 70-te godine) kada se desio procvat ideja i širenja vidika u vezi sa svemirom i budućim vremenima, koje su bile izuzetno važne za društvo, pop kulturu i modu", objasnio je Simons.

Cvetići od kamenčića, štrasa i šljokica izgledali su kao neophodna doza ženstvenosti čak i u dalekoj budućnosti, kada ljudi budu posećivali i druge planete.

Pored upadljivih poprečnih preseka modela, što krojem, što horizontalnim linijama, prisutne su i vertikalne pruge čiji je mođusobni kontrast dodatno naglašen šljokicama i obućom jarkih boja.

Sruk je posebno istaknut novom vrstom krop-topa, a Simons kao da je potpuno saglasan sa izjavom Karla Lagerfelda da je "stomak novi dekolte".

Više o Šanelovoj kolekciji koju je Lagerfeld predstavio nekoliko dana ranije na Fešn viku u Parizu pogledajte OVDE.

http://www.youtube.com/watch?v=RDD8PnSghNA
Dejvida Bouvija

"On je kameleon, sposoban da ponovo stvara sebe. U stanju je da se materijalizuje u nešto novo. On je više od čoveka, Bouvi je ideja", rekao je belgijski dizajner i time pojasnio savršen sklop muzike Dejvida Bouvija i njegove kolekcije visoke mode za Dior.

Za potpuni doživljaj atmosfere na reviji pogledajte video, a više detalja možete videti u fotogaleriji ispod teksta.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs