Veliki umetnik

Najružniji zavodnik u istoriji filma: Ženio se 5 puta, imao 9 dece, snimao samo bol, patnju i golotinju! (FOTO)

Čovek koji je potpuno promenio švedsku kinematografiju

Vip priča
Autor:
Foto: Profimedia

Ingmar Bergman je jedan od najcenjenijih ljudi u svetu filma svoje generacije, čija se melanholična dela obasipaju hvalospevima iako se veoma često veoma teško gledaju.

 

Rođen je pre tačno 100 godina u švedskom gradu Upsala. Sin je luteranskog sveštenika, a iako je vaspitavan u duhu vrlina i poštenja, u karijeri je postao najistaknutiji portretista patnji, maštarija, ludila i preljube.

 

Između 1946. i 2003. režirao je preko 60 filmova, uključujući filmove "Krici i šaputanja" (1972), "Prizori iz jednog braka" (1974), "Jesenja sonata" (1978) i svoj filmski zaštitni znak - "Fani i Aleksandar" (1982).

 

Veliki zavodnik preke naravi: Životna priča Aleka Boldvina! (FOTO)

foto: Profimedia

"Suština našeg obrazovanja temelji se na grehu, ispovesti, kazni, iskupljenju i oproštaju", zapisao je Bergman u svojoj autobiografiji "Čarobna svetiljka".

 

Tokom cele karijere, od debitantske "Krize" do zadnjeg filma "Sarabanda", talentovani režiser bio je poznat po ljubavnim vezama sa svojim glumicama koje je maestralno snimao.

 

Bergman je zazirao od smrti i oslikavao ju je bolno, stvarajući napetu metafizičku atmosferu u kojoj je Bog moćan, ali odsutan, ostavljajući filmske likove same, nemirne savesti između krikova i šaputanja.

 

"Ingmar je crpeo inspiraciju iz svoje prošlosti... Na neki način, on je zastao u prvih 10 godina svog života", rekla je za AFP Ana Bergman, kostimograf i Bergmanova bivša snaja.

 

Životna priča najveće španske zavodnice: Ona je bila razlog raspada njegovog braka! (FOTO)

foto: Profimedia

Skandinavska egzotika

 

Bergmanov međunarodni proboj započeo je pedesetih godina, kada je svetsku publiku zaveo "skandinavskom egzotikom" - prostačkim jezikom, iskrenim ženama, divljim krajolicima i realnim prikazima golotinje.

 

"U inostranstvu ga često povezuju s njegovim mračnim, crno-belim filmovima sporog ritma i krupnih kadrova, ali to je samo deo istine", rekla je Ana Bergman.

 

Ona kaže da Šveđani rado gledaju "Fani i Aleksandar", film koji oslikava tragični život porodice iz perspektive dvoje dece i prikazuje se svake večeri na Božić na švedskoj televiziji.

 

On je faca na filmu i van njega: Životna priča najpopularnijeg akcionog junaka - Džejsona Stejtema! (FOTO)

Njegove mračne teme nisu se uvek uklapale u društvene promene u njegovoj zemlji.

 

"Bergmanova karijera se preklapa s razvojem švedske socijalističke države. Švedska u četrdesetim, pedesetim i šezdesetim godinama ostvaruje značajan politički, društveni i ekonomski uspon", rekao je za AFP Jan Holmberg, prvi čovek Zadužbine Ingmara Bergmana.

 

"I onda dobijemo režisera koji nas podseća na to da i mi takođe možemo da budemo anksiozni, da se i mi možemo razvesti ili imati teške odnose s roditeljima, da smo bezbožnici i da o tome ne želimo da slušamo", dodao je Holmberg.

 

Čovek obasut Oskarima

 

Bergman je uzastopno stvarao simbolička dela najpre u crno-beloj tehnici, a posle i u boji.

 

Spavao je sa 2.000 žena, jedna mu je došla glave: Neverovatna životna priča Džeka Nikolsona! (FOTO)

Bergman i Liv Ulman
Bergman i Liv Ulmanfoto: Profimedia

"Sedmi pečat", "Leto s Monikom", "Prizori iz bračnog života", "Jesenja sonata", "Krici i šaputanja“ i "Fani i Aleksandar" ostaju i do danas klasični primeri filmskih remek-dela.

 

Bergman je takođe napisao na desetine predstava i adaptacija Molijera, Vilijama Šekspira, Norvežanina Henrika Ibsena i švedskog književnika Avgusta Strindberga.

 

Od 1963. do 1966. Bergman je direktor Kraljevskog dramskog pozorišta u Stokholmu, koje je ove godine najavilo specijalan program kako bi obeležilo njegov stoti rođendan.

 

Kao strastveni ljubitelj muzike, koji je svojevremeno ponizno tvrdio da nije darovit u umetnosti, Bergman je ujedinio pozorište i bioskop kada je 1975. godine režirao Mocartovu komičnu operu "Čarobna frula".

 

Bergman je osvojio Oskara za najbolji film na stranom jeziku za "Devičanski izvor" 1960, iduće godine za film "Kroz tamno ogledalo" i treći put za "Fani i Aleksandra" 1983. godine.

 

Vudi Alen nazvao ga je najboljim režiserom u istoriji filma i jedini je koji je u Kanu počašćen nagradom "Palma nad palmama".

 

Otimačica tuđih muškaraca, žene je ne podnose: Životna priča kriminalno seksepilne Skarlet Johanson! (FOTO)

Bergman i Harijet Anderson (desno), jedna od njegovih muza
Bergman i Harijet Anderson (desno), jedna od njegovih muzafoto: Profimedia

I Bergman je imao svoje uzore.

 

"Za mene je Andrej Tarkovski najveći, onaj koji je osmislio novi jezik, veran naravi filma, koji život prikazuje kao refleksiju, život kao san", rekao je jednom Bergman.

 

Takođe je otkrio da i drugi filmski režiseri, poput Italijana Federika Felinija , Japanca Akire Kurosave i Španca Luisa Bunela "jedre u istim vodama" kao i Tarkovski.

 

Njegove najveće glumačke muze bile su Harijet Anderson i Liv Ullman. Ženio se pet puta i imao devetoro dece.

 

Bergman je umro 2007. u 89. godini, u svom domu na Faru, malom ostrvu u Baltičkom moru, gde je i snimio svoj kultni i uznemirujući film "Persona".

 

Životna priča Patrika Svejzija: Gubitak sestre, alkohol i ljubav prema ženi koja ga je varala s kim je stigla! (FOTO)

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs