Dinastija Habrzurg

Šokantan incest u kraljevskoj porodici: Oženio se sestričinom i u krevetu tražio da ga zove UJKO!

Margareti je Leopold ujedno postao muž, rođeni ujak i brat od tetke po ocu.

Vip priča 02.07.2018. - 18:07h Autor: dnevno.rs
Foto: Profimedia

Incest nije bio neobična pojava u evropskim vladarskim porodicama u prošlosti. Na taj način se nisu mešali sa drugim porodicama i obezbeđivali su "čistoću krvi", ali nisu morali ni da dele teritorije u slučaju razvoda. Iako zvuči vrlo bolesno, bilo je i onih koji su pronalazili načine da uživaju u ovoj izopačenosti! Prednjačio je Leopold I, car Svetog rimskog carstva. Njegova priča je i te kako šokantna!

 

Dinastija Habrzurg koja je vekovima vladala Evropom bila je najpoznatija po sklapanju brakova između vladara i ćerki njihovih rođenih sestara. Izuzetak od ovog pravila nije bio ni prvi brak Leopolda I, cara Svetog rimskog carstva od 1658. do 1705. godine.

 

Ono što je cara razlikovalo od najvećeg dela prethodnika i potomaka bila je činjenica da je Leopold I, bar prema danas dostupnim izvorima, bio istinski i nenormalno zaljubljen u svoju sestričinu – Margaretu Terezu Špansku i da mu je činjenica da će se oženiti devojčicom donosila beskrajnu radost.

 

Devojčica za kojom je car izgubio glavu


Margareta Terezija je bila kćerka kastiljska-aragonskog kralja Filipa ΙV i njegove druge supruge, Leopoldove rođene sestre, Marijane Austrijske. Za vreme njenog odrastanja često ju je slikao slavni slikar Dijego Velaskez, a ona se pojavljuje u mnogim njegovim slikama, uključujući i čuvenu sliku "Mlade plemkinje".

 

Princeza Dajana pred smrt otkrila jezive detalje svog venčanja: Zašto je u crkvi pogledom tražila ljubavnicu svog muža i zašto je pokušala samoubistvo

foto: Profimedia

Ovo delo, kao i čitava serija drugih slika koje prikazuju Margaretu u različitim periodima odrastanja, poslate su na bečki dvor i Leopold je naprosto izgubio glavu pred prizorom lepe princeze.

 

Bio je stariji od nje 11 godina, ali je brak dogovoren još u njenom najranijem detinjstvu. Leopold je samo trebalo da sačeka da Margareta malo odraste.

U leto 1666. Margareta je napustila Španiju i otputovala u Austriju gde ju je dočekao Leopold. Venčali su se u Beču 12. decembra kada je princezi bilo 15 godina.

 

Margareti je Leopold ujedno postao muž, rođeni ujak i brat od tetke po ocu.

 

Leopold je bio očaran svojom mladom rođakom i suprugom. Dane i noći je provodio sa njom u spavaćim odajama, a po dvoru se šuškalo da u krevetu insistira da ga princeza zove "ujko".

 

Za sedam godina rodila je petoro dece

 

Uskoro su počela da pristužu i deca, ali ona nisu bila "baš kako treba". Margareta nije mogla da iznese trudnoće i za kratko vreme imala je veliki broj pobačaja koji su je iscrpeli i uništili njeno zdravlje.

 

Za nepunih sedam godina Margareta se porodila pet puta, ali ta deca su brzo umrla. Jedina kćerka koja ju je nadživela bila je buduća bavarska vladarka Marija Antonija. Dugogodišnje incestoidne veze porodice uzele su danak i na njenom potomstvu i nijedno njeno dete nije doživelo punoletstvo.

 

Iscrpljena pobačajima, porođajima i brakom, carica i kraljica Margareta Terezija je umrla 1673. Bila joj je 21. godina.

 

Njen udovac car Leopold I pola godine kasnije ponovo se oženio. Pogađate, ponovo rođakom.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs