Prevara veka

Nasamarila ceo svet, igrala se životima miliona ljudi: Zvali su je ženski Stiv Džobs i najmlađa milijarderka na svetu, a onda se sve srušilo!

O sebi je stvorila sliku najmlađe dame koja je sama zaradila ogromno bogatstvo, ali je na kraju otkriveno da je samo "prodavala maglu"

Vip priča
Autor:
Nasamarila ceo svet, igrala se životima miliona ljudi: Zvali su je ženski Stiv Džobs i najmlađa milijarderka na svetu, a onda se sve srušilo!
Foto: Profimedia

Za Elizabet Holms, najmlađu milijarderku koju su donedavno mediji uzdizali kao jednu od uspešnih priča iz Silicijumske doline, nazivajući je ženskim Stivom Džobsom, ruže ovih dana ne cvetaju!

Nakon optužbi za prevaru kojima je vrednost kompanije "Teranos", čiji je ona glavni osnivač, sa vrednosti od devet milijardi dolara pala na znatno manji iznos, Holms je podnela ostavku i direktorsko mesto prepustila dosadašnjem glavnom savetniku Dejvidu Tejloru.

Od početaka 2003. godine kad je osnovala farmaceutsku kompaniju "Teranos", preko vrhunca u 2014. godini kad ju je Forbs proglasio najmlađom milijarderkom, do, kako se čini, konačnog pada, slika Elizabet Holms u javnosti prošla je transformaciju od mlade rastuće preduzetničke nade do prevaranta koji zlostavlja svoje zaposlene! Od ideje koja ju je lansirala u zvezde, revolucionarne metode vađenja i analiziranja krvi, danas su ostale samo ruševine.

Pre samo četiri godine bila je na vrhu sveta

Već 2014. godine Holms je, kako piše Business Insider, bila na vrhu sveta. Činilo se da ništa ne može da stane na put genijalnoj mladoj ženi koja je osmislila revolucionarnu ideju skraćivanja i poboljšanja dijagnostike bolesti iz uzorka krvi pacijenta. Zanimljivo je da se prva adresa njene kompanije nalazila na istoj lokaciji kao i adresa osnivača Fejsbuka Marka Zakerberga.

Kao i on, svoj posao započela je vrlo mlada, s 19 godina, a do svoje tridesete već je ušla u društvo najbogatijih i najmoćnijih preduzetnica. Ali, danas su laboratorije i centri za testiranje njene kompanije zatvoreni, a ona je optužena za prevaru i prikrivanje.

Dama iz senke: Žena kojoj je Džeki Kenedi dugovala sve! (FOTO)

foto: Profimedia

Elizabet Holms rođena je 3. februara 1984. godine u Vašingtonu u dobrostojećoj porodici - majka Noel radila je u Kongresu, otac Kristijan za vladine agencije. U detinjstvu porodica se iz glavnog grada SAD-a preselila u Hjuston. Legende koje su se ispreplele oko njenog života, a koje je sama osmislila, kažu da je sa sedam godina pokušala da napravi sopstvenu vremensku mašinu, puneći sveske tehničkim crtežima. S devet godina izjavila je da želi da bude milijarderka kad poraste. Te iste godine navodno je u pismu ocu napisala: "U životu želim da otkrijem nešto novo, nešto za šta čovečanstvo ni ne zna da je moguće."

Od rane mladosti bila je, kažu, vrlo takmičarski nastrojena, o čemu svedoči i sećanje na igru s mlađim bratom i rođakom. Kad bi igrali poznatu društvenu igru Monopol, Elizabet je insistirala da je odigraju do kraja, skupljajući kuće i hotele sve dok ne bi pobedila. Ako bi kojim slučajem izgubila, ljutito bi otišla.

Tokom srednje škole razvila je isključivu radnu etiku često ostajući budna do kasno zbog učenja. Lako je postala jedna od najboljih učenica, a već tada je pokrenula svoj posao s prodajom softvera Kinezima. Tad je počela i da uči mandarinski jezik i primljena je na letnji program prestižnog Univerziteta Stenford.

Želela je da upiše medicinu jer je jedan njen deda bio hirurg, ali rano je otkrila da se plaši igala. Kasnije će reći kako je to uticalo na odluku da pokrene "Teranos".

Na Stenfordu je upisala hemijsko inženjerstvo. Na prvoj godini postala je dobitnica stipendije od 3.000 dolara za istraživački projekat. Nakon prve godine leto je provela stažirajući u institutu Genome u Singapuru. Ovu priliku je dobila delom i zato što je govorila mandarinski.

Osnivanje "Teranosa"

Na drugoj godini predložila je svom profesoru Čeningu Robertsonu da pokrenu kompaniju. S njegovim blagoslovom, osnovala je Real-Time Cures, koja je kasnije preimenovana u Teranos. Bilo je to u aprilu 2004. godine, a već u decembru primila je investiciju tešku 6 miliona dolara. Uskoro je napravila patent za uređaj za nošenje koji bi merio krv pacijenta i dozirao lekove. Do sledećeg semestra, Holms je napustila Stenford i počela da radi u podrumu studentske kuće.

Aleksandra (20) je najmlađa milijarderka na svetu: Može da ima sve, a tako je skromna i prirodna! (FOTO)

Holms sa Bilom Klintonom i generalnim direktorom kompanije 'Alibaba
Holms sa Bilom Klintonom i generalnim direktorom kompanije "Alibaba"foto: Profimedia

Do kraja 2010. godine dobila je 92 miliona dolara. Ipak, konkretnih pokazatelja o njenom radu u tom vremenu nije bilo.

Najavljivala revolucionarnu tehnologiju

Njen poslovni model temeljio se na revolucionarnoj ideji testiranja krvi s malom količinom iz jagodice prsta, za razliku od ostalih tehnologija za koje je potrebno izvaditi nekoliko ampula krvi iz vene, odnosno uređaju za napredno testiranje krvi pod nazivom Edison. Govorila je da će to testiranje omogućiti otkrivanje niza bolesti među kojima su rak i visok holesterol. Ona sama najavljivala je demokratizaciju zdravstvene zaštite pomoću šireg pristupa preventivnom lečenju.

U intervjuima je govorila kako stvaraju tehnologiju koja iz jedne kapljice krvi može da dijagnostikuje na stotine bolesti, što će spasiti mnoge živote i promijeniti svet.

Uskoro je počela da prikuplja novac od poznatih investitora kao što su kompanije Oracle i Larry Ellison, a Tim Draper, otac prijatelja iz detinjstva, osnivač poznate kompanije VC firm Draper Fisher Jurvetson nastavio je da je brani i nakon optužbi za prevaru.

Novac od investitora uzela je pod uslovima da ne mora da otkrije kako funkcioniše Teranos tehnologija i da ima zadnju reč prilikom donošenja odluka.

Opsednutost tajnošću proširila se na sve aspekte kompanije do te mere da je troje bivših zaposlenih tužila zbog otkrivanja poslovnih tajni. U prvoj deceniji gradila je kompaniju u tajnosti, a bila je opsednuta i sa sigurnošću. Svako ko bi posetio prostorije firme morao je da potpiše ugovor, a prostorijama se kreće u pratnji osiguranja, čak i do toaleta.

Ugledala se na Stiva Džobsa

Sklonost tajnovitosti je preuzela od jednog od svojih idola iz Silicijumske doline, čuvenog Stiva Džobsa. I ne samo to - počela je da nosi i rolke, postala je veganka, a kao i njen uzor, nikad nije išla na godišnji odmor.

Pitanje koje je Stiv Džobs postavljao sebi svakog dana: Jedno jedino!

Stiv Džobs
Stiv Džobsfoto: Profimedia

Kažu da je čak i njen netipično za ženu dubok glas bio deo pažljivo osmišljenog imidža koji je stvorila kako bi se uklopila u dominantno muški poslovni svet. Bila je zahtevna šefica, želela je da njeni zaposleni rade isto kao i ona. Od svoje sekretarice je tražila da vodi računa o tome kad zaposleni dolaze u kancelariju i odlaze s posla. Da bi podstakla ljude da duže ostaju na poslu, počela je da naručuje večere oko osam sati.

Što se privatnog života tiče, i on je bio vezan za kompaniju koju je gradila. Ubrzo nakon što je napustila fakultet, počela je da izlazi s dvadeset godina starijim Sanijem Balvanijem, kojeg je upoznala tokom letnjih škola na Stenfordu, kad joj je pomogao jer su je drugi student zlostavljali.

Iako nije imao iskustva u medicinskoj nauci, postao je drugi čovek kompanije, a za njega su tvrdili da zlostavlja zaposlene. Bio je zadužen za to da naučnici i inženjeri u Teranosu ne razgovaraju jedni s drugima o poslu. Raskinuli su 2016. godine kad ga je Holms izbacila iz kompanije.

Pokušali da je smene još 2008. godine

Uprava je 2008. godine odlučila da smeni Holms sa mesta generalne direktorke kako bi je zamenili nekim iskusnijim, ali nakon tri sata nagovaranja, nagovorila ih je da odustanu. Kako je Teranos počeo da prikuplja milione za ulaganje, Holms je postala javna ličnost, koja je krasila naslovnice slavnih biznis magazina Fortune i Forbes, nastupala na TED Talk-u i učestvovala u panelima sa Bilom Klintonom.

Teranos je uskoro sklopio partnerstva s kompanijama Capital Blue Cross i Cleveland Clinic koji su ponudili testiranje patenta, a s drugim najvećim farmaceutskim lancem Walgreens-om sklopili su ugovor o centrima za testiranje. Kompanija je sklopila i partnerstvo sa Safeway-om vredno 250 miliona dolara. Njena kompanija oglašavala se pod sloganom "Jedna mala kap menja sve" i "Potpuno isti testovi, potpuno mali uzorak".

Holmes je 2011. godine zaposlila i mlađeg brata Kristijana koji nije imao nikakvog iskustva u medicini ili nauci, a prethodno je radio kao analitičar u Vašingtonu, nakon što je diplomirao na Univerzitetu Djuk. Mlađi brat je svoje prve dane u Teranosu proveo čitajući sportske vesti i dovodeći prijatelje s fakulteta u kompaniju.

Postala je najmlađa milijarderka na svetu

U jednom trenutku Elizabet Holms je postala najmlađa milijarderka koja je to sama postala, s oko 4,5 milijarde bogatstva. Negde u to vreme tehnologija Teranosa postaje sumnjiva naučnicima, a Ijan Džibons, glavni naučnik u kompaniji i jedan od prvih zaposlenih, upozorava Holms da postoje nedovršenosti u tehnologiji i da testovi nisu spremni za javnost.

Ljudi koji su se obogatili svojim radom uvek poštuju ovih 9 pravila: Ovako se novac troši pametno!

foto: Profimedia

Američka agencija za hranu i lekove (FDA) u avgustu 2015. počinje da istražuje Teranos i pronalaze nepravilnosti u testiranju patenta. U isto vreme službenici centra za regulaciju laboratorija posetili su laboratorije kompanije Teranos gde su pronašli velike netačnosti u testovima koji su se sprovodili za pacijente.

Dva meseca kasnije, novinar Vol Strit žurnala, Džon Karejrou, koji prati medicinu i zdravstveni sektor, objavljuje istraživanje o prevari u korišćenju tehnologije i to označava početak silazne putanje kompanije. Ovaj novinar otkrio je kako Edison, sprava za testiranje krvi koju koristi Teranos, nije mogla da da tačne rezultate i da je kompanija ustvari koristila tradicionalnu aparaturu. Za Teranos su se zainteresovale i druge državne i savezne institucije poput FBI-ja, a Walgreens je odmah raskinuo ugovor s Teranosom.

Kako se srušila kula od karata

"Ovo se dogodi kad pokušavaš da doneseš promene, prvo misle da si lud, onda se bore protiv tebe, a potom odjednom promeniš svet", rekla je Holms, braneći se od optužbi u CNBC-ovoj emisiji "Mad Money".

Ipak, u julu 2016. godine izbačena je na dve godine iz industrije laboratorijskog testiranja. Do oktobra Teranos je morao da prekine sva laboratorijska testiranja. Američka komisija za regulisanje i trgovinu hartijama od vrednosti u martu ove godine optužila je Holms i Balvanija za veliku prevaru.

Holms je pristala da se odrekne finansijske kontrole i učešća u donošenju odluka, kao i da plati 500.000 dolara kazne i da vrati deo Teranosovih deonica. Takođe, nije joj dopušteno da u sledećih deset godina bude direktor kompanije na berzi, ali dopušteno joj je da bude direktor privatne kompanije.

Uprkos optužbama, Holms je tražila od investitora još novca da spasi kompaniju. Teranos je prošlog petka objavio da se Holms povlači s mesta direktora. Istog dana ministarstvo pravosuđa objavilo je da je federalna porota odlučila da podigne optužnicu protiv Holms i Balvanija.

Pravosudni organi, državne agencije i mediji dokrajčili su lažnu priču o uspehu jedne ideje i uspešne investitorke, koja je nizu ozbiljnih investitora prodala čistu maglu.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs