I lepi i pametni

Talentovani i za biznis: 5 veoma uspešnih preduzetnika iz sveta poznatih! (FOTO)

Ne žele da zavise od producentskih kuća, reditelja i popularnosti – koja je često krhka i kratkotrajna, već od svoje ambicije i sposobnosti

Vip priča
Autor:
Foto: Profimedia

Neki od najboljih holivudskih glumaca i glumica, odlučili su da sami kroje svoj karijerni put. Ne žele da zavise od producentskih kuća, reditelja i popularnosti – koja je često krhka i kratkotrajna, već od svoje ambicije i sposobnosti.

 

Sajt Inc.com napravio je listu nekoliko veoma sposobnih zvezda.

 

1. Džesika Alba 

Sreća u tome što je Alba imala alergijsku reakciju na deterdžent za veš, jeste u tome što je 2011. pokrenula svoju, sada već veoma uspešnu, kompaniju. Naime, zvezda filmova “Sin City” i “Fantastic Four”, osnovala je startap “The Honest Company”, koja prodaje više 100 netoksičnih proizvoda, uključujući pelene, šampone, kućnu hemiju. Ima online prodaju, ali i maloprodajne objekte uključujući “Whole Foods” i “Target”.

Zanimljivo je da je njena kompanija optužena da je lagala kupce oko prisustva sastojaka u određenim proizvodima, kao i zbog krema za sunčanje za koje se tvrdi da su bez efekta. Uprkos tome, kompanija zarađuje 300 miliona dolara godišnje i vredi 1.7 milijardi dolara.

 

Negujte se kao Džesika Alba: Glumica otkrila recepte za sjajnu kosu i blistavo lice!

foto: Profimedia

2. Džordž Kluni

Kluni je dobio dve velike filmske nagrade, ali najveću “pobedu” nije odneo uz pomoć filma. Prodaja kompanije, čiji je suvlasnik, a koja se bavi proizvodnjom tekile “Casamigos”, donela mu je minimum 700 miliona dolara.

 

Džordž Kluni: Ja sam za svoju ženu trofej muž!

foto: Profimedia

3. Riz Viterspun 

Još jedna glumica i dobitnica Oskara, serijska je preduzetnica. Osnovala je čak tri kompanije u proteklih nekoliko godina. Suosnivačica je “Pacific Standard” (2012. godine), produkcijske kuće koja je lansirala hit filmove “Gone Girl” i “Wild”.
Zatim, tri godine kasnije, lansirala je modni i lifestyle brend “Draper James”, startap koji je dobio 10 miliona dolara investicije, a prodavaće se u prodavnicama lanca “Nordstrom”.

Njen najnoviji poduhvat jeste multimedijska kompanija “Hello Sunshine”, koja će se baviti uključivanjem “ženskeliterature u TV i film.

Pored svega toga, ona je i producentkinja hit serije, čija je i glavna junakinja, “Nevine laži”. Sve vam je jasno.

foto: Profimedia

4. Sofija Vergara

Jedna od najplaćenijih zvezda, junakinja serije “Moderna porodica”, Vergara je takođe i suosnivačica produkcijske i marketinške kompanije “Latin World Entertainment”, vredne više miliona dolara, i kompanije koja se bavi digitalnim medijima “Raze”.

Vergara i njen partner u osnivanju kompanija Luis Balager, lansirali su svoju prvu firmu 1994. godine, kada su uočili da malo talenata iz Latinske Amerike imaju svoje agente. Kompanija sada predstavlja neke od najvećih zvezda sa španskog govornog područja, kao što su Alehandra Espinoza i Rafael de La Fuenta.

Kompaniju “Raze” Vergara je osnovala sa Balagerom, ali i sa bivšim predsednikom “Fox TV Studios”, Emilijanom Kalemzukom. Cilj je produciranje sadržaja usmerenog na populaciju Latinske Amerike kroz nekoliko platformi.

 

Sofija Vergara sa 30 miliona dolara najplaćenija televizijska glumica

foto: Profimedia

5. Džesika Simpson

Simpsonova je karijeru počela kao pop zvezda, da bi jedno vreme bila senzacija rijaliti televizije, pre nego što je ušla u preduzetnički svet 2006. godine. Sa svojom majkom Tinom En Dru, osnovala je “Jessica Simpson Collection”, liniju obuće, a kasnije i ženske odeće, nakita i naočara. Najnoviji poduhvat uključuje i liniju odeće za bebe. Više od 10 godina, koliko je njen brend prisutan, kompanija joj donosi milijardu dolara svake godine (prema Forbsu).

foto: Profimedia

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs