PRINCEZA MARGARET I PITER TAUNSEND

Najtužnija ljubavna priča kraljevske porodice: Njihovoj sreći presudila su stroga pravila, voleli se do smrti! (FOTO)

Kada je upoznala ljubav svog života, imala je samo 14 godina, a osam godina kasnije, nakon smrti njenog oca, princeza Margaret započela je ljubavnu vezu s ratnim herojem Piterom Tounsendom. Iako tajna, za njihovu ljubavnu priču uskoro se saznalo, a skandal je izbio nakon što je otkriveno da je Taunsend razveden i otac dvoje dece. Zbog strogih pravila princeza Margaret odabrala je porodicu, a ne ljubav, što do kraja života nije mogla sebi da oprosti

Vip priča 11.06.2018. - 09:46h Autor: tportal.hr
Foto: Profimedia

Kada je 1953. godine u Vestimsterskoj palati održana krunidba kraljice Elizabete II, sve su oči trebale biti uperene u nju, ali jedna joj je devojka ipak ukrala pažnju - njena mlađa sestra, princeza Margaret.

 

Tokom televizijskog prenosa kamera je snimila trenutak u kojem je Margaret nežno sklonila mrvice s revera Pitera Taunsenda, ratnog heroja koji je u to vreme služio kraljevskoj porodici - a intiman gest pokrenuo je skandal na kraljevskom dvoru i otkrio ono što se cela porodica pokušvala da sakrije.

 

Naime, princeza Margaret bila je u vezi sa 16 godina starijim Taunsendom, koji je već bio razveden i imao dvoje dece. Upoznali su se kada je on došao na razgovor za posao kod njenog oca Džordža VI.

foto: Profimedia

Margaret je tada imala samo 14 godina, a iako postoje naznake da su vezu započeli i pre nego što je postala punoletna, zvanično se kao njen početak navodi osam godina kasnije. Ona je tada bila 22-godišnjakinja, a nešto pre toga umro joj je otac pa je njena starija sestra Elizabeta postala kraljica.

 

Zanimljiva je priča o tome da su, kada je imala 17 godina, zajedno boravili u Africi s celom kraljevskom porodicom, a upravo je Taunsend bio zadužen za njenu sigurnost. Tokom boravka, često su sami odlazili da jašu: "Jahali smo zajedno svakog jutra u toj prekrasnoj zemlji. Tada sam se zaista zaljubila u njega", rekla je jednom princeza Margaret.

 

Iako je Piter Taunsend bio dosta stariji od nje, razlika u godinama bila im je najmanji problem. Naime, on je bio vojno lice i borio se u ratu u Indiji, nakon kojeg se vratio u Veliku Britaniju i posle kratke veridbe venčao sa Sesil Rouzmeri Pevl. Par je dobio dva sina, ali nakon što je saznao da mu supruga ima vanbračnu aferu, Taunsend je u decembru 1952. godine podneo zahtev za razvod. Upravo je to bila najveća prepreka u njegovoj vezi s mladom princezom Margaret.

Engleska crkva smatra od svojih početaka da je brak svetinja i da se ne može raskinuti, zato je za njih razvod bio skandalozan, a da se član kraljevske porodice venča s razvedenom osobom nije im bilo ni na kraj pameti. Osim toga, zbog kraljevskih zakona o braku, iz daleke 1772. godine, braća i sestre monarha moraju da dobiju dopuštenje za brak. Ukoliko ga ne dobiju, mogu da se venčaju nakon što sačekaju godinu dana, ali i tada samo ako oba doma Parlamenta pristanu na to.

 

Budući da je bila mlađa od 25 godina, to je značilo da je za venčanje s Taunsendom Margaret trebala da dobije dozvolu svoje sestre, kraljice Elizabete II, koja se našla u velikom problemu. Iako je bila izrazito bliska sa svojom mlađom sestrom te joj je ona bila jedna od retkih osoba od poverenja, zakon je zakon i ona se toga pridržavala.

 

Na početku je zamolila Margaret da pričeka sa svime dok se ne završi krunidba. Taunsend je čak poslat na poduži službeni put kako bi se smirila javnost, ali i kako bi Margaret napunila 25 godina, kada bi napokon mogla slobodno da odlučuje o svojoj sudbini.

 

A post shared by Closer Weekly (@closerweekly) on

Ali onda su se upleli Parlament i javnost, koji sve to nisu odobravali. Elizabeta je zato smislila plan koji je trebao funkcionisati i zahvaljujući kojem bi se Margaret i Piter Taunsend mogli venčati, ali i on je imao nepoželjne detalje. Naime, ukoliko bi došlo do venčanja, Margaret bi morala da se odrekne svoje titule, ali i svake mogućnosti da preuzme prestolje, a sve se to odnosilo i na njenu buduću decu.

 

Budući da je bila izuzetno religiozna te da je od malih nogu znala da razvod nije nešto što je poželjno i u redu, odlučila je staviti porodicu ispred ljubavi pa je 24. oktobra 1953. sva rastresena nazvala svog verenika, a on je odmah znao kakvu je odluku donela.

 

"Došli smo do kraja puta. Osećanja koja smo imali jedno za drugo ostala su nepromenjena, ali mi kao par jednostavno više ne postojimo", izjavio je pre smrti Piter Taunsend, prisećajući se svoje velike ljubavi.

 

Princeza Margaret svoju je odluku 27. oktobru rekla nadbiskupu od Santerburija, a potom je četiri dana kasnije u eteru radija obavestila javnost da je odlučila da raskine veridbu.

 

"Želim da se zna da sam odlučila da se neću udati za Pitera Taunsenda. Hršćanski brak je nešto sveto, zato sam odlučila da to uzmem u obzir ispred svega ostalog."

 

Slomljena srca, Margaret je nastavila sa svojim životom, u kojem je bilo mnoštvo ljubavnika, a bila je poznata i po čestim izlascima koji su bili popraćeni alkoholom i cigaretama. Tri godine kasnije već se spremala za brak s fotografom Entonijem Armstrongom Džonsom, a sve iz jednog jedinog razloga - jer je saznala da se Taunsend oženio 24 godine mlađom devojkom, koja joj je neodoljivo nalikovala.

Iako je i Armstrong Džouns, koji je venčanjem postao lord Snoudon, bio običan pučanin, za razliku od Taunsenda nije imao brak iza sebe, zato je bio mnogo bolja prilika za nju. Prema javnosti, njihov se brak činio idealan, ali on je bio sve osim toga. Od samog početka jedno drugo su varali, a na listi njenih ljubavnika našli su se i Piter Selers, Mik Džeger i Voren Biti.

 

Mada nije mogla da se uda za razvedenog muškarca, sama je postala razvedenica. Nakon 18 godina braka par se razišao, a njihov razvod postao je prvi nakon onog kralja Henrika VIII davne 1540. godine. Uprkos svemu, ostali su prijatelji do kraja života.

 

Uprkos tome što je rođena u bogatstvu kraljevske porodice, Margaret zbog toga nikada nije bila srećna. Upravo zbog porodice, posebno sestre, u čijoj je senci živela od svoje šeste godine, odrekla se ljubavi.

 

Poslednji susret dvoje ljubavnika dogodio se 1993. godine, a dve godine kasnije, u 80. godini života, Piter Taunsend je preminuo. U februaru 2002. i princeza Margaret je poslednji put sklopila svoje oči, verovatno u nadi da će se njena duša možda napokon sjediniti s Taunsendovom.

 

A post shared by Gilles Denis (@gillesdenis) on

Jer, ko zna, da su joj dopustili da se venča sa svojom pravom ljubavi, možda bi njen život bio sasvim drugačiji, baš poput onih u najlepšim bajkama sveta.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs