Godišnjica rođenja

Nepoznati detalji života ćerke holandske baronice koju je svet obožavao: Verujem da je sutra novi dan i verujem u čuda! (FOTO)

Odri Hepbern je više od glumačke dive. Na 89. godišnjicu od rođenja ove slavne humanitarke prisetili smo se manjih i više poznatih činjenica iz njenog života koja i danas nadahnjuje brojne žene

Vip priča
Autor:
Nepoznati detalji života ćerke holandske baronice koju je svet obožavao: Verujem da je sutra novi dan i verujem u čuda!  (FOTO)
Odri Hepbern, Foto: Profimedia

Odri Hepbern širokoj je javnosti najpoznatija kao glumačka diva koja se proslavila filmovima "Praznik u Rimu", "Doručak kod Tifanija" i sličnim ulogama. Ali iza uglađenog eksterijera holivudske zvezde skrivala se posebna osoba koja je uprkos svom aristokratskom poreklu najviše brinula o dobrobiti drugih.

Odri Hepbern rodila se 4. maja 1929. godine u švajcarskom mestu Toločenazu u kulturološki mešanoj porodici. Otac Džozef Viktor Entoni Ruston bio je irski bankar, a majka El van Hemstra holandska baronica s korenima u francuskoj i engleskoj aristokratiji. Imala je i dva polubrata kojeg je njena majka rodila u prvom braku s holandskim plemićem i pričala čak pet svetskih jezika.

Omiljeno jelo Odri Hepbern: Špagete u paradajz sosu sa svežim povrćem! (RECEPT)

foto: Profimedia

Porodica je tek naknadno dodala prezime Hepbern Roditelji su joj se razveli kad je imala samo šest godina, pa se zajedno s majkom preselila u Holadniju gde je prvo pohađala privatnu školu. Ali kada je započeo Drugi svetski rat cela je zemlja opljačkana, a većina je pala u veliko siromaštvo.

Ljudi su gladovali i umirali od hladnoće, a teška vremena nisu zaobišla ni Odrinu porodicu. Devojčica je plesala balet i svojim nastupima skupljala novac za pokret otpora protiv nacista. Iako je bila vrlo talentovana, rekli su joj da je s 170 centimetara previsoka za profesionalnu balerinu. Nakon rata Odri se seli s majkom u London gde je radila kao model, pa je počela da dobija i manje glumačke uloge. Iako je bila poznata po svojoj gracioznoj lepoti, o njoj je govorila s jednom dubinom.

Za privlačne usne – govori ljubazno. Za divne oči – gledaj ono najbolje u ljudima. Za dobru liniju – podeli hranu s gladnima. Za lepu kosu – dozvoli deci da provlače prste kroz nju. Za pravilno držanje – hodaj s uverenjem da nikada nisi sam.

Nesrećna Odri Hepbern: Muževi je varali, a ona je samo želela ljubav! (FOTO)

foto: Profimedia

Praznik u Rimu

U Engleskoj je upoznala i bogatog engleskog industrijalistu Džejmsa Hensona s kojim je bila verena gotovo godinu dana. Iako je već kupila venčanicu, otkazala je svadbu kad je shvatila da se zbog preopterećenosti poslom retko viđa sa svojim verenikom. Venčanicu je poklonila jednom siromašnom italijanskom paru koji je i danas čuva. Prvu veću ulogu ostvarila je 1951. godine u filmu "The Secret People" gde je tumačila balerinu, a dve godine kasnije snimila i "Praznik u Rimu" s Gregori Pekom koji ju je pretvorio u globalnu zvezdu čak joj doneo i Oskara za najbolju žensku ulogu. Usledile su hvaljene uloge Holi Golajtli u "Doručku kod Tiffanyja", Eliza Dulitl u "My Fair Lady" kao i nastupi u poznatim ostvarenjima kao što su "Ljubav popodne", "Kako ukrasti milion dolara" i "Robin i Marian". Odri Hepbern ubrzo je postala miljenica publike, zvali su je Živanšijevom muzom, a muški partneri s velikog platna o njoj su govorili samo najlepše. Odlične kritike dobijala je na i nastupima na pozorišnim daskama koje život znače, a za glumu u Brodvejskoj predstavi "Ondine" dobila je i nagradu "Toni" i tako pokazala da se izvrsno snalazi i uživo pred publikom.

Odri Hepbern: 5 stilskih pravila najglamuroznije zvezde zlatnog doba Holivuda! (FOTO)

foto: Profimedia

Turbulentni privatni život

Uprkos profesionalnom uspehu, na privatnom planu nisu joj cvetale ruže. Tokom rada na predstavi "Ondine" zaljubila se u Mela Ferera kojem je rekla sudbonosna "da" 1954. godine i s kojim je šest godina kasnije dobila sina Šona.

Priča se kako je ovaj američki glumac i redatilj zapustio svoju karijeru zbog njene, ali da je postao ljubomoran na njen uspeh. Veza je pukla nakon 14 zajedničkih godina. Na jednom krstarenju upoznala je italijanskom psihologa Andrea Dotija za kojeg se udala 1969. godine i s kojim je dobila sina Luku. Drugi brak trajao je trinaest godina. Nakon toga Odri se zavetovala da se više neće udavati, a do kraja života živela je s partnerom Robertom Voldersom, inače holandskim televizijskim glumcem.

Kraljica Ranija u stilu Grejs Keli i Odri Hepbern: Ružičasta suknja kao vrhunac ženstvenosti! (FOTO)

1 / 13 Foto: Profimedia

Verujem u ružičasto. Verujem da smijanje najbolje sagorijeva kalorije. Verujem u ljubljenje, u mnogo ljubljenja. Verujem da treba biti snažan kada se sve raspada. Verujem da su srećne devojke najlepše devojke. Verujem da je sutra novi dan i verujem u čuda.

foto: Profimedia

Humanitarka velikog srca

Odri Hepbern se bavila glumom do kraja sedamdesetih godina prošlog veka nakon čega se u potpunosti posvetila humanitarnom radu.

Kao ambasadorka dobre volje za UNICEF putovala je svetom i širila svest o potrebama siromašne dece u Africi i južnoj Aziji, a za humanitarni rad je 1992. godine dobila "Medalju slobode" američkog predsednika. Davati drugima je isto poput življenja. Ako ne želiš više davati drugima, mislim da nemaš više razloga za šta da živiš. Iste godina počela je da oseća jak bol u stomaku, pa joj je ubrzo dijagnostifikovan rak želuca. Operisana je, ali kako je odbila da prima hemoterapiju, preminula je 20. januara 1993. godine u svom rodnom gradu Toločenazu.

Moj život je bio mnogo više od bajke. Prolazila sam kroz mnoge teške trenutke, ali za svaki od njih bila sam nagrađena.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs