Legendarni pevač

10 stvari koje niste znali o Frenku Sinatri: 4 puta pokušao da se ubije! (FOTO, VIDEO)

Iako su od njegove smrti prošle gotovo dve decenije, on i dalje svojim glasom oduševljava stare, ali i nove obožavaoce
Vip priča
15:12h Autor:
10 stvari koje niste znali o Frenku Sinatri: 4 puta pokušao da se ubije! (FOTO, VIDEO)
Foto: Profimedia

Oskar, 13 Gremija, 58 filmova, 250 miliona prodatih ploča, četiri žene, troje priznate i jedno nepriznato dete i mnoštvo prijatelja s jedne i druge strane zakona učinili su život pevača i glumca Frenka Sinatre legendarnim. Preminuo je 14. maja 1998. godine od srčanog udara, ali njegova muzika ostala je za sva vremena.

Iako su od njegove smrti prošle gotovo dve decenije, on i dalje svojim glasom oduševljava stare, ali i nove obožavaoce. Sinatra je bio kontroverzan na pozornici, ali i van nje. Podizao je prašinu gde god se pojavio i čime god se bavio. Njegove ljubavne afere, brakovi, problemi s alkoholom, kao i poslovni usponi i padovi bili su teme mnogih rasprava, a njegova povezanost s mafijom detaljno je analizirana u medijima.

Žena ga spasila propasti: Potresna životna priča Kirka Daglasa (100)! (FOTO)

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Nesuđeni novinar

Frensis Albert Sinatra rođen je 12. decembra 1915. godine u Hobokenu. S petnaest godina je napustio srednju školu sa željom da postane sportski novinar. Sport ga je oduvek zanimao, posebno boks i to onaj najbrutalniji - ulični. Novinarsku karijeru započeo je kao vozač kamiona za novine New Jersey Observer, a kasnije je počeo da radi u redakciji. Nedostatak obrazovanja pravio mu je veliki problem, pošto su urednici smatrali da običan radnik ne može da bude i novinar. S vremenom je i sam shvatio da mu je to životni hendikep, pa je upisao večernju novinarsku školu. Trud se isplatio i dobio je posao, ali život ga je odveo na drugu stranu.

Muzikom je počeo da se bavi u ranoj mladosti. Nije znao note i nije imao muzičko obrazovanje, ali je imao savršen sluh kojeg nije narušilo ni to što mu je pukla bubna opna. Jedni tvrde da je do ove povrede došlo zbog tuče u mladosti, a drugi da je nastala prilikom porođaja. Navodno, Frenk je rođen kao beba od šest kilograma, a njegova majka je bila sitna žena, tako da je prilikom dolaska na svet skoro umro.

Njegovoj majci su rekli da ga pobaci, ona je to odbila: Životna priča Andree Bočelija! (FOTO, VIDEO)

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Platio da izbegne odlazak u rat?

Spomenuta povreda je kumovala i činjenici da Sinatra nije otišao u rat. Naime, sudbina mu je namenila da bodri vojnike pevajući im pre odlaska na front. Ipak, šuškalo se da je isplatio 40 hiljada dolara kako bi izbegao vojnu obavezu. U njegovom zdravstvenom kartonu navodno piše da je neurotičan, ali FBI nikada nije uspeo da dokaže kako je dezertirao.

Međutim, tokom Drugog svetskog rata i nije bio preterano voljen jer je obilazio kazina, mnogo zarađivao i šetao lepotice dok su drugi ginuli. Na jednoj od zabava upoznao je i Tomija Dorsija, jedno od najvećih imena iz ere Big Bendova, koji je bio poznat i pod nadimkom Sentimental Gentlemen of Swing. Ubrzo su njih dvojica počeli saradnju koja je trajala tri godine. Jedini, ali ne beznačajan, problem koji su imali bio je ugovor koji je navodno bio nepovoljan za Frenka. Pričalo se da ga je on obavezao da tokom čitavog života od svoje zarade daje 35 odsto Dorsiju.

Paralelno s izgradnjom muzičke karijere, počeo je da obilazi i filmske studije nadajući se nekoj ulozi koja bi ga proslavila. Tada je već bio u braku s Nensi Barbato, svojom ljubavlju iz detinjstva koja je takođe bila pevačica. S njom je otpevao i čuveni hit "Something Stupid", a pesma je nebrojeno puta obrađivana. U braku su dobili troje dece - Frenka Džuniora, Nensi i Tinu.

Tragični kraj kralja Holivuda: Zbog smrti supruge pao u depresiju koja ga je odvela u smrt! (FOTO)

Povezanost s mafijom

Od početka karijere, pričalo se o Frenkovoj povezanosti sa mafijom, tačnije s Lakijem Lučanom. legendarnim mafijaškim bosom koji je proteran iz SAD-a. Zahvaljujući prijateljima iz podzemlja, 1943. uspeo je da raskine ugovor s Dorsijem i to na način da je mafijaš Vili Moreti upao u garderobu i uperio mu pištolj u glavu.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Već 1946. snimio je prvi samostalni album "The Voice of Frank Sinatra" na kojem se nalazilo čak 15 hit singlova. Njegove ploče prodavale su se u milionima primeraka i mediji su ga obožavali. Pevao je mirnim, fleksibilnim baritonom i s ležerno prebačenim mantilom preko ramena, a često se na binu peo s pićem u ruci, čime je izluđivao obožavateljke. Tada je rođena prva moderna superzvezda koju su nazvali The Voice (Glas).

Žene, zabava i piće

"Alkohol je najgori čovekov neprijatelj, ali Biblija propoveda da treba da volimo svoje neprijatelje", govorio je Sinatra čija je omiljena zdravica bila: "Da poživite do stote i da poslednji glas koji čujete bude moj". Često je isticao i kakve žene voli.

"Uravnotežena devojka je ona koja ima praznu glavu i popunjen džemper", rekao je.

Slava dođe i prođe, a on je to osetio već u kasnim četrdesetim godinama prošlog veka kada mu je sve krenulo nizbrdo. Karijera mu se raspadala, a brak sa Nensi Barbato bio je na klimavim nogama zbog njegove veze s Avom Gardner. Njihova veza objavljena je u medijima samo nedelju dana nakon Frenkovog razvoda od prve supruge, a 1951. godine usledilo je i njihovo venčanje. Međutim, on je za Nensi ostao najveća ljubav jer je nakon njega odlučila da se više nikada neće udavati.

Zbog Ave je dobio Oskara

Buran brak Ave i Frenka trajao je dve godine, ali on je dugo nakon razvoda držao njenu fotografiju pored ogledala. Svi problemi bili su van kreveta, a prepirke bi počinjale već za doručkom. Navodno mu je baš ona osigurala sporednu ulogu u filmu "Odavde do večnosti" koja mu je donela Oskara. S druge strane, priča se da je i za to zaslužna njegova veza s mafijom, a jedna od teorija zavere govori da je tim događajem inspirisana scena u filmu "Kum" kad Robert Duval razgovara s filmskim producentom koji se sledećeg jutra budi u krvavom krevetu s odsečenom konjskom glavom pored sebe, nakon čega osrednji italijanski pevač dobija ulogu koja mu spašava karijeru.

Frenk Sinatra zaprosio Merilin Monro: Evo zašto ga je proklinjao njen bivši muž!

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Nakon razvoda od Ave Gardner pokušao je da sebi oduzme život. Zbog psihičke krize, jedno vreme čak i nije bio u stanju da peva, ali nakon oporavka, zvuk njegovog glasa dobio je potpuno drugu dimenziju. Noćima je Sinatra ludovao u Las Vegasu zajedno sa Dinom Martinom i Semijem Dejvisom, a u to vreme njegove ljubavnice bile su Natali Vud i Loren Bekol.

Gatara joj predvidela slavu i opasnost od vode: Konačno rešena najveća holivudska misterija? (FOTO)

Otmica sina i propast trećeg braka

Iako je vodio buran život, bio je izuzetno vezan za svoju decu pa je 1963. proživeo dramu kada mu je otet sin Frenk Džunior. Otmičari su insistirali da ih za dogovor o otkupnini zove s javne govornice, pa mu je tokom jednog razgovora ponestalo novčića, zbog čega je pomislio da je izgubio sina. Međutim, dobio je drugu priliku i kriminalcima platio 250 hiljada dolara.

Treći brak sa trideset godina mlađom Miom Farou nakratko ga je podmladio, ali je okončan nakon svega šesnaest meseci. Razlog za razvod navodno je bio taj što je odbila da s njim glumi u filmu "Detektiv" pa joj je on na set doneo papire za razvod. Uprkos burnom rastanku, ostali su u korektnim odnosima, a navodno joj je ponudio i da njenom suprugu Vudiju Alenu polomi noge kada ju je prevario s njihovom usvojenom ćerkom. Verovatno bi mu u toj nameri pomogli i njegovi kontroverzni prijatelji. On je navodno upoznao Džona F. Kenedija sa jednom od njegovih ljubavnica koja je u isto vreme spavala sa šefom čikaške mafije Semom Đankanom.

Bolje mu išlo dilovanje kokaina od pevanja: Skandalozne tvrdnje o slavnom muzičaru! (FOTO)

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

S Barbarom je pronašao mir

Usprkos osporavanjima zbog svoje povezanosti s mafijom, njegov status zavodnika samo je dobijao na ceni. Zbog toga je odlučio da po četvrti put stane pred oltar i to s Barbarom Marks. Uz nju se smirio i proveli su dvadeset i dve godine zajedno, sve do njegove smrti. S druge strane, ona je zbog njega prešla u katoličku veru, a jedini skandal koji se dogodio od kada su se venčali jeste onaj kada je glumica Eva Bartok objavila da je njena ćerka Dina, rođena u braku s Kurtom Jirgensom, zapravo Sinatrina ćerka. Pevač nikada nije priznao očinstvo.

Najveća tajna holivudskog zavodnika: Iza 5 brakova krilo se ovo! (FOTO)

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Poslednji koncert imao je u februaru 1995. u Palm Dezertu, u Kaliforniji. Tokom karijere bio je nenadmašan, primio je mnogo priznanja, ali bio je i čovek sklon promenama raspoloženja. Mogao je da bude najdraži na svetu, a u drugom trenutku zloban i agresivan. Navodno je patio od bipolarnog poremećaja čime su objašnjene i njegove česte promene raspoloženja. Poslednjih godina bio je dementan. Pomagao je mladim pevačima na početku karijere, a stotine miliona dolara dao je u humanitarne svrhe.

"Gubim se..."

Poslednje reči koje je izgovorio bile su: "Gubim se..." Dan nakon njegove sahrane, najveći hoteli i kockarnice prigušili su svetla, a njujorški Empire State Building svetleo je u plavoj boji njemu u čast. Naime, jedan od brojnih nadimaka koje je imao bio je i "Blue Eyes" ili "plave oči". Sinatrine pesme i dalje žive u srcima onih koji ga vole, tako da ima istine u natpisu na njegovom grobu: "Najbolje tek dolazi".

Razvela se, iako je bio ljubav njenog života: Elvisova udovica otkrila dugo čuvanu tajnu! (VIDEO)

Ovih 10 stvar o Sinatri sigurni niste znali:

1. Glumio je u porniću

Mlađani Sinatra pojavio se 1935. u porniću "The Boudoir Singer". Tada je imao 19 godina, a njegov honorar iznosio je 100 dolara.

2. Uhapšen je jer je spavao s udatom ženom

Pevač je 1938. godine imao aferu s udatom ženom i to ga je dovelo iza rešetaka. Naime, u to vreme ovakvo ponašanje bilo je kažnjivo, a kasnije je tužba preformulisana, pa je optužen za "preljubu".

3. Endži Dikinson smatrao je svojom najboljom seksualnom partnerkom

Od svih supruga, ljubavnica i prostitutki s kojima je spavao, Sinatra je svojom apsolutom favoritkinjom proglasio pevačicu i glumicu Endži Dikinson.

4. Bio je inspiracija za crtani Skubi Du

Predsednik televizijske kuće CBS, Fred Silverman čuo je njegovu pesmu "Strangers in the Night" pa mu je ista poslužila kao inspiracija za spomenuti crtani film (dooby, dooby doo...).

Muškarci je obožavali, ženama bila uzor: Glumicu uništili alkohol i šizofrenija! (FOTO, VIDEO)

5. Bio je manično depresivan i četiri puta je pokušao da sebi oduzme život

Sebe je nazivao "18-karatnim depresivcem". Jednom je pokušao da se ubije na način da je gurnuo glavu u peć, a ostala tri pokušaja dogodila su se za vreme njegove turbulentne veze s Avom Gardner.

6. Odbio je ulogu Prljavog Harija koja je na kraju pripala Klintu Istvudu

Za vreme snimanja scene iz filma "The Manchurian Candidae" 1962. godine jako se povredio što je uticalo na njegovu glumačku karijeru, ali i odluku o odbijanju spomenute uloge.

7. Večito je bio u svađi s Marlonom Brandom

Višegodišnja svađa počela je na snimanju filma "Guys and Dolls". Sinatra je mrzeo njegov način glume i smatrao je da je uloga u filmu "On the Waterfront" trebalo da pripadne njemu.

8. Mrzeo je da izvodi "My Way"

Legendarnu pesmu, koja je obrađena bezbroj puta i koja može da se svrsta među najveće hitove svih vremena, Frenk je često znao da "upropasti" na bini. Kada je trebalo da je otpeva, to je smatrao torturom.

Bili su slavni i imali bolesne sklonosti: Spavanje sa bratanicom, skupljanje stidnih dlaka, orgije!

9. Prezirao je pesmu "Strangers in the Night"

Nazivao ju je "sranjem" i "najgorom pesmom koju je ikada čuo".

10. Prokrijumčario je 3 miliona dolara za svoje prijatelje iz podzemlja

Njegova povezanost s mafijom bila je poznata i kontroverzna, a za svoje prijatelje iz podzemlja bio je spreman da učini skoro sve, pa i da krijumčari velike količine novca po aerodromima širom sveta.

<\/div>
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs