Životna priča

Sve što niste znali o Esmi Redžepovoj: Tihi odlazak kraljice romske muzike! (VIDEO)

Rekla sam sebi, ako jednog dana ja budem imala nešto više, odmah ću to podeliti sa nekim drugim, rekla je Esma
Vip priča
13:00h Autor:
Sve što niste znali o Esmi Redžepovoj: Tihi odlazak kraljice romske muzike! (VIDEO)
Foto: Kurir / Dragana Udovičić

U nedjelju ujutro, 11. decembra 2016. godine, u bolnici u Skoplju u 73. godini preminula je kraljica romske muzike Esma Redžepova.

Esma je pre dve nedelje primljena u bolnicu teškog zdravstvenog stanja, a imala je problema s disajnim putevima.

Muzičku karijeru započela je sa svega 11 godina, kada ju je pod okrilje uzeo Stevo Teodosijevski koji joj je 12 godina kasnije postao i suprug.

Stevo i Esma usvojili su tokom godina čak 47 dece, sve odreda sinove, jer su mislili da je ipak bolje ne mešati mušku i žensku decu koja nisu u rodu.

Danas su svi njihovi sinovi muzičari. Sviraju po nekoliko instrumenata i prate Esmu na nastupima.

Esma je sa svojim humanitarnim delovanjem, razmišljanjem, a na kraju i načinom života počela još u drugom razredu osnovne škole kada je dobila poklon od Crvenog krsta.

"Rekla sam sebi u životu kad sam dobila tu crvenu kapu i rukavice i čarape: ako jednog dana ja budem imala nešto više, odmah ću to podeliti s nekim drugim", ispričala je Esma.

Esma Redžepova, romska kraljica: Imala teško detinjstvo, usvojila 47 dece, živa legenda! (VIDEO)

Esma Redžepova dva puta je bila nominovana za Nobelovu nagradu za mir. Na pitanje je li joj žao što ju nikada nije dobila, Esma je pre nekoliko godina u intervjuu za Express odgovorila:

"Nije. Ako neki misle da je trebam dobiti, onda je u redu, ako ne, nikom ništa. Koliko znam, za Nobelovu se nagradu može konkurisati sedam puta pa ako mi je suđeno da je dobijem, to će se sigurno i dogoditi. Verujem u Boga i ako je nešto predodređeno, tako će i biti. Ako nije, uzalud nam sav trud."

Njen suprug Stevo preminuo je pre 19 godina i Esma se tada teško vratila na pozornicu.

"Na pozornicu su me vratila moja deca. Sećam se da mi je Stevo na samrti rekao: "Ako nastaviš da pevaš, kroz naše ću pesme i ja živeti. Ako prestaneš, ja potpuno umirem". To mi je dalo snage da idem dalje, da nastavim kad mi je bilo najteže u životu."

Glumica (48) doživela najveće strahote koje mogu zadesiti živo biće: Holivud šokiran! (FOTO)

Esma je često govorila o svojoj usvojenoj deci.

"Ja i moj Steva nismo mogli imati svoju decu. Težnja za roditeljstvom javlja se kako čoveku prolaze godine. To je neki instinkt. Mi smo odlučili da tu našu ljubav prema deci zadovoljimo tako što smo se brinuli o 47 njih. Ti momci nisu bili odjedanput u našoj kući, nego generacija po generaciju. Mi smo ih čuvali kao da su naša deca, svima pružili ljubav i toplinu i napravili od njih dobre muzičare. To nam je bio glavni cilj, da bi oni mogli od muzike da zarađuju i dobro žive. To je bio pravi porodični odnos, bilo je i kazne, i poneki šamar, ali i nagrada, kad se zaslužilo."

Malo je poznato da je Esma Redžepova svojevremeno tužila producente filma Borat, nakon što se u filmu pojavila njena pesma "Čaje, šukarije".

"Pesma “Chaje Shukarije” je moja kompozicija, to je pesma koja govori o ljubavi dvoje mladih. Tužbu sam podigla zato što nisu bila ispoštovana autorska prava i na kraju se to rešilo posredstvom diskografske kuće World Connection iz Harlema, a to je bila i koncertna agencija koja me zastupala u to vreme, tako da je sve došlo na svoje", rekla je Esma Redžepova.

U karijeri je održala više od 12.000 samostalnih koncerata, te je objavila 15 albuma i sarađivala s brojnim svetskim zvezdama.

Poslednji dani Jadranke Stojaković: Ne mogu više da sviram, ali često sanjam muziku! (FOTO, VIDEO)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs