Iz intervjua

Poslednji dani Jadranke Stojaković: Ne mogu više da sviram, ali često sanjam muziku! (FOTO, VIDEO)

Teško mi je da pričam. I ovaj razgovor je mogao biti odgođen da nismo pogodili dan. Tako je to. Nekada je bolje, a nekada ne, rekla je Jadranka u jednom od poslednjih intervjua
Vip priča
01:16h
Poslednji dani Jadranke Stojaković: Ne mogu više da sviram, ali često sanjam muziku! (FOTO, VIDEO)
Foto: Fonet

Preminula je Jadranka Stojaković. Pevačica, slikarka, umetnica. Velika žena. Nema čoveka iz bivše Jugoslavije koji nije lomio čaše i dušu ostavljao uz taktove njene pesme "Sve smo mogli mi, da je duži bio dan..."

Uživala je ogromnu popularnost, bila mega zvezda naših prostora, ali ipak, na samom kraju, završila je u domu za stare "Karitas" u Banjaluci.

Mnoge njene kolege, dolazile su joj u posetu, da sa njom razmene po koju reč, da joj donesu hrane ili pomognu novčano. Jadranka ih je sve primala mirno, slušala, pričala sa njima i blago se smejala.

Njena bolest - oštećenje motornog neurona - uzimala je svoje, ali Jadranka nije gubila energiju.

Jedan od njenih poslednjih intervjua je izgledao ovako:

"Teško mi je da pričam. I ovaj razgovor je mogao biti odgođen da nismo pogodili dan. Tako je to. Nekada je bolje, a nekada ne. U domu ima nekoliko ljudi koji su sposobni da pričaju i sa njima prozborim. Pronašla sam čak i neke ljude koji su radili u Banskom dvoru kada se postavljala moja prva izložba", rekla je ona.

Mnogo je, kaže, prijatelja koji joj dolaze i pomažu joj, mnogo je i ustanova. Dolazi, dodaje, i mlađa generacija, pogotovo članovi banjalučkog benda "Aleksandrija". I sarajevski prijatelji navrate i donesu sudžuku i ratluk.

"Zbog bolesti ne mogu da gutam i ne moram vam reći koliko mi je žao zbog sudžuka! Kako miriše! Mogu da ga probam jedino ako ga pre toga sameljem, ako od njega napravim kašu. Tako je i sa ratlukom i ostalim slatkim džidžama koje dobijam", priča Jadranka.

Najnesrećnija Mis Jugoslavije: Bajkoviti život okončala samoubistvom! (FOTO)

Muzika je i dalje, tvrdi, deo nje, njene duše i - mozga. Još ima mnogo ideja i u samoj sebi provodi nove melodije.

"Ne mogu više da sviram, ali često sanjam muziku. Živim celi život sa njom i kao da imam koncerte dok spavam. Još mogu da je osetim, još mogu da je čujem", kaže ona.

Japanska kultura

Kada spomene koncerte, Jadranka Stojaković se odmah priseti početka karijere, kada je sa Kemalom Montenom i Zdravkom Čolićem nastupala širom bivše Jugoslavije, najviše na primorju.

"Tada smo svi stasavali. Bili smo na moru. U Crikvenici, ako se dobro sećam. Bili su to nezaboravni nastupi. Mnogo smo se družili i pevali. Sećam se i prvog koncerta s "Bijelim dugmetom", bilo je to izvanredno iskustvo. Čupali su nas za džempere, pa sam shvatila da to nije za mene. Jesam roker u duši, ali bliža sam kantautorskoj liniji. Takođe, pamtim i koncerte po Japanu", priseća se Jadranka.

Uvek je, dodaje, pripadala meditativnoj strani sveta i istočnjačkoj filozofiji. Njena majka je volela japansku kulturu i Jadranka je to od nje nasledila.

"Japanci su mi pomogli da napredujem, pogotovo u tehničkom smislu. Sve sam sama radila i onda sam ih zvala tek na kraju da dođu i pogledaju urađeno. Oni su me naučili kako da upotrebljavam kompjutersku grafiku. Takođe, u Japanu sam se družila sa mnogim poznatim svetskim muzičarima", govori Jadranka o svom životu u Japanu.

Tiho mučila svoje muke, tajnu ponela u grob: Sve tragedije iz života Jelene Krsmanović

Foto: Kurir/Dragan Kadić
Foto: Kurir/Dragan Kadić

Kada je nedavno gostovao u Banjaluci, Željko Joksimović je posetio Jadranku, ističući da je ona prva u jugoslavenskoj pop muzici upotrebila popularne "trilere".

"Ne znam da li sam bila prva, ali sam mnogo slušala Himzu Polovinu i volela sam ono što je on radio. A meni je bio i prirodan taj sevdah. To mi je ostalo od babe Dalmatinke, odnosno od italijanske 'veze', koja mi je došla preko nje. Sve se to u meni pomešalo i taj triler je izleteo", ističe Jadranka.

Njena energija, koja je ne napušta, skup je, kako kaže, životnih iskustava, načina života i susreta sa različitim ljudima.

"U mojoj porodici niko se nije bavio 'normalnim' poslom. Svi smo bili kreativno usmereni. Mnogo mi je pomogla činjenica da sam odrasla u multinacionalnoj porodici i da sam učena kosmopolitizmu. Majka me naučila da uvek budem iskrena", naglašava Jadranka.

Prvo sećanje na detinjstvo

Jadranka Stojaković kaže da je njeno prvo sećanje na detinjstvo - Jadransko more. Brat od majke ju je, priča, jedno jutro stavio na brodicu i poveo na pecanje.

"Još nije svanulo. Tada sam već svirala usnu harmoniku, a on mi je rekao da je ponesem, jer se ribe bolje love ukoliko neko svira. Ja sam svirala, a on je izvlačio mreže. To je bio moj poziv suncu da izađe", priseća se Jadranka.

Zaveo maloletnicu, tragično izgubio dvoje dece: Bizaran život slavnog pevača! (FOTO)

Jadranku ćemo uvek pamtiti po divnom, nežnom glasu i ovim pesmama:

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs