Životna priča

Ove žene su nacisti obožavali: Proklete zbog ljubavi bogova! (VIDEO)

Sanjale su slavu, pa su slavu i dobile, ali cena koju su platile nije bila vredna toga
Vip priča
12:50h Autor:
Ove žene su nacisti obožavali: Proklete zbog ljubavi bogova! (VIDEO)
Foto: Prinstscreen/ Youtube/ Trakehnen

Po dolasku na vlast, Hitler je imenovao Jozefa Gebelsa za novog "ministra propagande". On je kontrolisao javno mnenje lansiranjem filmova koji su ili "otupili" mozak ljudi komedijama i muzikom, ili im pak ispirali mozak kako bi poverovali u nacističke ideje.

Počevši od 1939., prikazivanje američkih filmova zabranjeno je u Nemačkoj. Umesto toga, pojavila se velika potražnja za filmove u produkciji Universum Film-Aktien Gesellschaft (UFA), glavnog studija pod kontrolom nacističke partije. Sve te promene postale su malo nezgodne za nemačke glumice - one koje su odbile poziv u stranku, našle su se na crnoj listi nemačke filmske industrije. One su u najvećem broju, pobegle iz zemlje, a neke su čak proširile svoju karijeru na druge delove Europe, pa i Holivud.

Ipak, pojedinim ženama iz ovog sveta, vizija novca i slave bila je dovoljna da zanemare moral, pa su u većini slučajeva dočekale naciste otvorenih ruku.

1. Lida Bararova

Bila je ugledna glumica iz Praga, a potpisala je ugovor s UFA-om za svoj prvi nemački film Barkarole 1935. Nudili su joj i holivudske uloge, no odlučila je kako želi ostati u Nemačkoj. Bila je verena za Gustava Froliha, slavnog glumca koji se razveo od svoje žene Židovke kako bi mogao nastaviti svoju glumačku karijeru. Par je oberučke prigrlio nacističke ideale kako bi napredovali u karijeri, a Gebels je bio doslovno opsednut Lidom pa su ubrzo započeli i preljubničku aferu koja je potrajala dve godine. Nije potrebno previše isticati koliko joj je status njegove ljubavnice pomogao u karijeri - pozivana je na sve audicije i u kratko vreme se obogatila. Naravno, njihov je odnos uneo razdor u veze sa zvaničnim partnerima, Gustavom i Gebelsovom ženom Magdom. Naposletku je celu situaciju razrešio Hitler - odlukom da Lidu deportuje u Prag. Nemački film "Đavoljeva ljubavnica", dramski je prikaz odnosa ljubavničkog para. Pogledajte video posvećen njihovoj ljubavnoj priči:

Najokrutnijem čoveku na svetu slomila srce: Nikad nije saznala kakvo je zlo izbegla! (FOTO)

2. Brižit Horni

Iako su brojni glumci rado potpisivali ugovor s UFA-om, Brižit Horni je odbila novac i slavu - želevši da nastavi rad po slobodnom izboru redatilja i glumaca. Još preciznije, želela je nastaviti saradnju sa svojim prijateljem i bivšom glumačkom zvezdom, Joakimom Gočalkom. Njegova žena i deca su bili Jevreji, što ga je dovelo na crnu listu nemačke filmske industrije. Gočalk je 1941. saznao da su agenti Gestapoa, na putu prema njegovoj kući, sa planom da njegovu porodicu smeste u koncentracioni logor. Da bi izbegli tu mračnu sudbinu, cela porodica je počinila samoubistvo.

Gubitak prijatelja je potresao Brižit koja tada shvata kakva je ustvari moć nacista. U strahu za vlastiti život, pristala je da radi na propagandnom filmu "Am Ende Der Welt "(Kraj sveta) 1944. Ipak, kako Gebels nije bio zadovoljan rezultatom, film je pušten tek po završetku Drugog svetskog rata. Brižit je iz straha pobegla u Švajcarsku, ostavljajući za sobom supruga u Nemačkoj. Nakon rata postala je američka državljanka da bi se potom udala za Hansa Svarzenskija, jevrejskog istoričara umetnosti.

Da li se sećate Helge iz 'Alo, Alo: Seksi oficirka danas izgleda ovako! (FOTO)

3. Lilian Harvi

Rođena u Engleskoj, Lilian je od osme godine života živela u Njemačkoj. Dok je radila kao profesionalna plesačica zapazili su je filmski agenti i angažovali za uloge u nemom filmu. Nakon što je postala zvezda, putovala je po celom svetu snimajući na francuskom, nemačkom i engleskom. Lilian se 1933. odselila u SAD sa željom da započne holivudsku karijeru. Nakon dve godine pokušavanja i malih uloga, naposletku se vratila u Berlin gde joj je bio zagarantovan uspeh. Kao znak zahvalnosti za odanost Trećem Rajhu, dobila je luksuzni automobil i dom, ali i gomilu novca kao zaradu za ukupno 12 filmova u kojima je glumila.

Lilian je bila glavna zvezda brojnih nemačkih filmova. Ipak, 1942. i u pravo vreme napustila je Nemačku, vrativši se u SAD, gde je volontirala.

Glumica (48) doživela najveće strahote koje mogu zadesiti živo biće: Holivud šokiran! (FOTO)

4. Sibil Šmic

Godinu dana pre nego su nacisti preuzeli kontrolu nad UFA-om, Sibil je potpisala petogodišnji ugovor sa tom produkcijom. Nažalost, Gebels nije bio njen obožavatelj jer je bila tiha i smerna. Njena tamna kosa i oštre crte lica nisu delovale previše arijevski, pa je dobijala samo sporedne i beznačajne uloge, ili je tumačila uloge problematičnih likova poput špijuna i ljubavnica. Ipak, 1943. je dobila ulogu svog života u "Titaniku". Produkcija je imala puno problema i nakon što su potrošeni milioni dolara, Gebels je odlučio da se film nikada neće prikazivati u nemačkim bioskopskim dvoranama. Sibil tako nikada nije imala priliku da dokaže svoj glumački talenat, a bila je zarobljena nepovoljnim ugovorom. Naposletku je napustila zemlju kojom su vladali demonizovani nacisti, a život je skončala samoubistvom.

5. Marika Rok

Rođena je u Kairu od roditelja mađarskog porekla. Nakon što se školovala za glumicu i plesačicu širom sveta, glumila je u tri popularna nemačka mjuzikla i postigla ogroman uspeh. Osim što je bila plesačica, bavila se i akrobacijama, a specijalnost joj je bila gimnastika i cirkusna umetnost. Nakon što je spoznala svoju popularnost, zapretila je nacistima da će se vratiti u Mađarsku ako UFA ne poveća glumcima honorare. Potom se udala za redatelja Georga Jakobija, uz čiju pomoć je dobijala još više uloga.

Zarađivala je oko 30 hiljada tadašnjih rajh maraka po filmu, što bi je s obzirom na inflaciju, danas činilo milionerkom. Čini se kako je savršeno dobro znala iskoristiti nacističke ciljeve za ličnu korist.

Gle iznenađenja: Isplivalo na videlo ko je sa kim bio u vezi! (VIDEO)

6. Renate Miler

Bila je jedna od najpopularnijih glumica u Nemačkoj tokom 1920-ih i 30-ih. Kad su nacisti došli na vlast, Gebels ju je pokušavao spojiti sa Hitlerom. Ipak, Renate je odbila ponudu da mu bude ljubavnica, kao što je i odbila da glumi u nacističkim filmovima. Sumnjičavi prema tome, zašto bi jedna žena odbila priliku za sticanjem slave i bogatstva, Gebels i Gestapo su pratili svaki njen pokret. Uskoro su otkrili kako je zaljubljena u Jevreja, koji je zahvaljujući dobrim vezama brzo pobegao iz zemlje u Englesku. Renate je pokušala da ga poseti, ali joj Gestapo nije dopustio da napusti zemlju. Sve vreme je izvršen pritisak da snimi barem jedan propagandni film.

Nakon brojnih pretnji, popustila je i glumila u filmu "Togger", antisemitskom ostvarenju u kojem je imala ulogu novinarke. Ubrzo nakon toga, primljena je u bolnicu - a ostaje nejasno da li je pala, bacila se ili je gurnuta s trećeg sprata zgrade pa je preminula. Film snimljen prema njenom životu, "Liebling der Gotter" (Ljubimica bogova) izašao je 1960.

Muškarci je obožavali, ženama bila uzor: Glumicu uništili alkohol i šizofrenija! (FOTO, VIDEO)

7. Zara Leander

Ostala je poznata po svome dubokom, snažnom glasu. Bila je visoka i imala je široka ramena, što je odavalo pomalo muškobanjast utisak. Iako je bila poznata glumica u Švedskoj, nacisti su je želeli u svojim filmovima, a Gebels joj je dao ponudu UFA-e nakon što je Holivud pokazao interesovanje za nju. Pristala je i brzo se obogatila i proslavila, ali nije mogla napustiti Nemačku. Slala je novac u Švedsku, ali nacisti su se naljutili jer je tako ulagala u švedsku krunu, umesto u nemačko tržište i njihovu marku. Gebels joj je čak ponudio luksuznu vilu i imanje ako se odrekne švedskog državljanstva, ali je odbila to učiniti. Njena kuća u Berlinu je nastradala u savezničkom bombardovanju 1943., a ona je iskoristila priliku da pobegne u Švedsku.

Kako je obična provincijalka postala princeza: Život i tragičan kraj Grejs Keli

8. Kristina Soderbaum

Na početku svoje glumačke karijere, Kristina se udala za Veita Harlana, jednog od omiljenih Gebelsovih režisera, što je naravno doprinelo stvaranju velike karijere. Uvek je glumila uloge uzornih nemačkih žena - skromnih, požrtvovnih i sentimentalnih pa je ubrzo postala miljenica nacije. Obožavali su je zbog "baby face- a" i tipičnog arijevskog izgleda.

Godine 1940. glumila je u filmu "Jus Suss", jednom od prvih antisemitskih filmova. U filmu je siluje Jevrej, a ona čini samoubistvo. Film je pokrenuo vatromet reakcija te nije slučajno što su Hitler i Gebels planirali pustiti film nedugo što su najavili svoj plan slanja Jevreja u radne logore. Zbog toga su Kristinu često smatrali indirektno odgovornom za milione umrlih u holokaustu.

Princeza Dajana je crvenela, dok su drugi slavili: Trenutak koji cela Britanija pamti! (VIDEO)

9. Kati Fon Nađi

Ona je jedna od retkih glumica koja nije imala poželjna nacistčka obeležja, a ipak je uspela u njihovim filmovima. Odrasla je u bogatoj mađarskoj porodici pa je kao devojčica učila nemački i francuski. Napisala je i nekoliko knjiga, a kad joj je dosadio posao u porodičnom preduzeću, počela je da glumi u nemim filmovima.

Njen prvi suprug Konstantin J. David bio je Jevrej, ali je živeo u Italiji pa je pošteđen sudbine koja je snašla Jevreje u Nemačkoj. Budući da je Kati bila već uspešna glumica dok su nacisti došli na vlast, jednostavno je nastavila sa glumom iako se malo pritajila, ali je imala slobodu kretanja, pa je snimala u Italiji i Francuskoj, a usput posećivala supruga.

Nije lako prihvatiti da vas neko udara: Najgori period slavne Suzan Bojl! (FOTO, VIDEO)

10. Haidmari Hatejer

Najpoznatija je po ulozi u filmu "Ich klage an" (Optužujem), u kome glumi ženu obolelu od multipleskleroze. U filmu ona i njen suprug planiraju kako da okonča život trovanjem, da ne pati više, a većina filma se fokusira na sudnicu i opravdavanje eutanazije, što je bio i cilj nacista. To je bio i jedan od najuspešnijih propagandnih filmova, budući da se stekao legitimitet ubijanja ljudi s oštećenjima, invalidnostima i sl. Po završetku Drugog svetskog rata zabranjeno je prikazivanje filma, ali je njena gluma, bez obzira na to, ostala zapamćena kao maestralna i uverljiva.

Glumac ubeđen da su ga prokleli: Ubili mu oca, silovali sestru, braća se udavila! (FOTO)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs