Sudbina je tako htela

Slepo zaljubljena u pogrešnog: Brak iz interesa, poniženja, noći pune strasti!

Kako su se upoznali, zavoleli i venčali - ovo su najintrigantnije ljubavne priče zapisane kroz istoriju
Vip priča 17.03.2016. - 12:02h Autor: Stil
Foto: Profimedia / Insert Iz Filma

Podsetimo se nekih umetnika i vojskovođa koji su kroz istoriju ispisali najlepše ljubavne priče.

Napoleon Bonaparta i Žozefina

 

Brak između francuskog vojskovođe i Žozefine je prvo bio zasnovan iz interesa da bi kasnije prerastao u ogromnu ljubav. I danas su Napoleonova pisma upućena Žozefini među najlepšim izjavama ljubavi koje je jedan muškarac napisao. Pisma otkrivaju ljubav i strast čoveka koji pre nje nije ozbiljno voleo i koji je mislio da je u svojoj ljubavnici, a potom i ženi, našao sve ono najbolje što se u jednoj ženi može naći. Burna veza puna strasti doživela je krah zbog Žozefinine nemoći da mu podari naslednika.

 

Šah Džahan i Mumtaz Mahal

 

Šah Džahan se sa svojom četvrtom ženom Mumtaz Mahal venčao kada su oboje bili tinejdžeri, sa samo petnaest godina. Mumtaz mu je rodila četrnaestoro dece i postala omiljena supruga. Kada je prerano umrla, nikako nije mogao da je preboli i odlučio je da sagradi spomenik u njenu čast. Bilo je potrebno dvadeset godina i 20.000 radnika da bi se sazidao spomenik po imenu Tadž Mahal. Džahan je do kraja života provodio dane usamljeno i povučeno, gledajući preko reke Jamune spomenik svojoj voljenoj kraljici. Sahranjen je pored nje, u Tadž Mahalu.

 

Ovo niste znali o Melaniji Tramp: 8. stavka će vas ostaviti bez teksta!

 

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Simon de Bovoar i Žan-Pol Sartr

 

Književnici i filozofi 20. veka svoj odnos su nazivali „jedinstvenom otvorenom vezom" i bili su jedan od najslavljenijih nekonvencionalnih intelektualnih parova. Sreli su se 1929. godine i nikad se nisu venčali, niti su živeli zajedno, već su posvetili sebe jedno drugom, dogovorivši se da zadrže slobodu, da se seksualno i emocionalno vezuju s drugim osobama deleći međusobno detalje tih veza. Ipak, Simon je bila veoma privržena Sartru. Za razliku od njega, ona je imala mnogo manje ljubavnih afera. Njena pisma upućena Sartru bila su puna ljubavi, ali i najintimnijih erotskih reči.

 

Salvador Dali i Gala

 

Kada je upoznao Galu, Ruskinju i emigrantkinju koja je od njega bila starija deset godina, Dali se se zaljubio istog trenutka. Gala je u to vreme bila udata za francuskog pesnika Pola Elijara, ali je ipak odlučila da ostane s Dalijem, za koga se nakon razvoda udala 1934. godine. Uz njenu pomoć, Dali je postao ugledni slikar u Parizu. Nakon njene smrti 1982. godine, zapao je u depresiju i do kraja života živeo je u tornju dvorca koji je kupio za Galu, gde je i umro u januaru 1989. godine, zbog srčanih problema.

 

Žedna bogatstva, odrekla se majke: Skandal otkrio mračan život Marije Šarapove!

 

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Marija Kalas i Aristotel Onazis

 

Ljubav života slavne operske pevačice Marije Kalas bio je grčki brodovlasnik Aristotel Onazis. Prvi put su se sreli na balu u Veneciji kada su oboje bili u braku. Marija je započela vezu s Onazisom iako je još uvek bila udata. Od tada pa do kraja njenog života jedina osoba koja je, pored umetnosti, postojala za nju bio je Onazis. Ipak, moćni brodovlasnik je slavnu pevačicu često ponižavao i nije se oženio njom čak ni posle njenog razvoda. Tek na samrtnoj postelji ju je pozvao i priznao joj da je i ona bila ljubav njegovog života.

 

Grejs Keli i princ Renije

 

Holivudska glumica Grejs Keli je princa Renijea od Monaka upoznala na filmskom festivalu u Kanu. Princ ju je zaprosio samo tri dana nakon što ju je upoznao sa ostatkom porodice. Venčali su se u prisustvu više od 600 gostiju, imali skladan brak i troje dece. Ipak, vraćajući se sa ćerkom Stefani sa putovanja Francuskom rivijerom, Grejs je doživela saobraćajnu nesreću. Posle njene smrti Renije se nije ponovo oženio. Preminuo je 6. aprila 2005, a njegovi najbliži prijatelji tvrdili su da nikada nije preboleo gubitak supruge.

 

Kako je Monika Beluči postala njegova žena: Prelomni trenutak u životu Vensana Kasela! (FOTO)

 

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Džoni Keš i Džun Karter

 

Njih dvoje su se upoznali kada je ona postala prateći vokal na Džonijevim koncertima. Za nju je rekao: „Uvlačila mi se pod kožu. Brinula je o meni. Upravo je ona bila ta koja me je podstakla da se skinem s droge. Bio sam izlečen 1967, a sledeće godine Džun i ja smo se venčali". Ljubavna balada Krv i meso prva je u nizu koju je Keš posvetio svojoj supruzi. Godine 1988. zamalo da umre od upale pluća, a '90-ih godina lekari su ustanovili da boluje od retke vrste Parkinsonove bolesti. Prestao je da ide na turneje i poslednje dane provodio je sa Džun, porodicom i prijateljima, na njihovom imanju na Jamajci.

 

Marija i Pjer Kiri

 

Životi Marije i Pjera Kirija prepliću se u naučnom istraživanju, a njihova ljubavna priča ukrašena je i Nobelovim nagradama za fiziku i hemiju. Pjer je preminuo 1906, kada ga je pregazila konjska zaprega. Marija je nepun mesec potom dobila katedru svog preminulog muža. Na taj način postala je prva žena profesor na Sorboni. Imali su dve kćeri, Irenu i Evu. Starija je nastavila stopama svojih roditelja i sama dobila Nobelovu nagradu za hemiju 1935, za otkriće da aluminijum može biti radioaktivan i da emituje neutrone kada se bombarduje alfa zracima. Mlađa ćerka Eva napisala je majčinu biografiju Madam Kiri.

 

Samo 3 dana pre svadbe glumica ostavila verenika: Evo zbog koga!

 

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Elizabet Tejlor i Ričard Barton

 

Elizabet Tejlor i Ričard Barton tokom 20. veka dva puta su se venčavali i dva puta razvodili. Prvi put su se sreli kada je njoj bilo 21, a njemu 28 godina. Liz se tada činilo da je Ričard „pun sebe", a ovaj susret ni na jedno nije ostavio poseban utisak. Prvi put su se venčali u Montrealu, a drugi u Africi. Njihova strast je trajala i dok su bili u brakovima s drugim ljudima. Ričard je pre smrti priznao da mu je ona bila najveća ljubav, a ta osećanja nije skrivala ni sama Elizabet, koja se udavala osam puta za sedam muškaraca.

 

Koko Šanel i Artur Kapel

 

Francuska kreatorka zaljubila se na prvi pogled u engleskog aristokratu Artura Kapela. On je podržavao Šanel i finansirao njene projekte. Iako je na poslovnom planu uz njegovu pomoć postajala sve popularnija, privatno je doživljavala razočaranja. Kapel se oženio Dajanom Lister i nakon venčanja poginuo. Ovaj niz događaja pokosio je Koko, čiji je ljubavni život posle smrti najveće ljubavi postao veoma bogat. Pablo Pikaso, Sergej Djagiljev, Igor Stravinski i Žan Kokto su samo neki od muškaraca koji su želeli da se zbliže sa poznatom kreatorkom. Ipak, nikada se nije udala. Kada ju je vojvoda od Vestminstera zaprosio, uzvratila je: „Na svetu postoji mnogo vojvotkinja, ali samo jedna Koko Šanel!"

 

Oklevala da se uda za razvedenog čoveka: Sudbina joj namenila život na dvoru! (FOTO)

 

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Frida Kalo i Dijego Rivera

 

Upoznali su se kada je ona postala njegova učenica, a ubrzo potom se i zavoleli. Brak dvoje slikara trajao je samo jednu godinu i bio je ispunjen ljubavlju, aferama, mržnjom i razvodom. Nisu mogli jedno bez drugog. Govorila je: „Ljubav je jedino zbog čega vredi živeti". Dijego je bio njen univerzum, njen prijatelj, muž, ljubavnik, brat. Njihov brak su još nazivali zajednica slona i golubice jer je Dijego bio ogroman i veoma debeo, a ona sitna.

 

Džon Lenon i Joko Ono

 

Godina 1966. bila je važna u životu Džona Lenona jer je tada upoznao životnu ljubav, kontroverznu japansku umetnicu Joko Ono, zbog koje su se Bitlsi i raspali. Lenon i Joko proveli su 1969. godine u hotelu u Montrealu sedam dana u krevetu protestujući zbog rata u Vijetnamu.

 

Unesrećio je za ceo život: Bolna priča najtužnije Meksikanke! (FOTO)

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs