Neverovatno

Na vrhuncu karijere su odlučili da se ubiju: Slavni koji su presudili sebi!

Oni su odlučili da na vrhuncu karijere presude sebi, a javnost ih i dalje pamti kroz dela koja su ostala iz njih
Vip priča
10:02h Autor:
Na vrhuncu karijere su odlučili da se ubiju: Slavni koji su presudili sebi!
Foto: Profimedia

Suicidnost je bila odlika mnogih poznatih ličnosti, a po nepisanom pravilu, među njima su često bili oni koji su najbolji u svom poslu ili su najpoznatiji, piše newsweek.rs

Mnogi od njih stradali su uzimanjem prekomerne doze narkotika, mada to nije bio jedini način na koji su poznati završavali sa svojim životima. Podsećamo na neke od onih koji su sebi oduzeli život:

Kurir arhiva
Kurir arhiva

Kurt Kobejn

Kurt Donald Kobejn je bio frontmen, tekstopisac i gitarista legendarne Nirvane. Bio je ne samo frontmen grupe, već i njen vođa i duhovno središte. Sa uspehom benda, Kobejn je i sam stekao ogromnu slavu koju je teško prihvatao, jer je imao teškoća da se navikne na sve što ona nosi.Kobejn i Nirvana su jako uticali na razvoj muzike, popularišući poseban pravac muzike - grandž. 1991. godine, Kobejnova najpoznatija pesma „Smells like teen spirit”, obeležila je početak dramatičnog povlačenja nekih do tada dominantnih žanrova muzike osamdesetih: glem metala, arena roka, i dens-popa. Kasnije je i proglašena za „himnu generacije”, a Kobejn je zahvaljujući tome nevoljno dobio titulu predstavnika „Generacije Iks”.

Policija razvila fotografije sa mesta samoubistva: Nema dokaza da se Kurt Kobejn nije ubio

Kurt Kobejn je prva velika rok zvezda koja je izvršila samoubistvo. Kobejn je prvi put probao drogu 1986. Posle nekoliko meseci postao je zavisnik. Nekoliko puta je išao na rehabilitaciju, ali se uvek vraćao narkoticima.

Električar Gari Smit pronašao je 8. aprila 1994. u 8:40 sati ujutro Kobejnovo telo u kući u koju je došao da instalira novi alarmni sistem. Učinilo mu se da na podu vidi belu krojačku lutku sve dok nije ugledao krv iz desnog uva. Onda je primetio pušku koja je ležala preko Kobejnovih grudi, uperena ka bradi.

Dr Donald Rej, koji je zvanično potvrdio Kobejnovu smrt, konstatovao je da je smrt nastala kao posledica jednog pucnja, te da se najverovatnije radi o samoubistvu.

Foto: Wikipedia
Foto: Wikipedia

Sigmund Frojd

Jedan od najkontroverznijih naučnika 20. veka, austrijski psihijatar poznat i kao osnivač psihoanallize, svoj život okončao je prekomernom dozom morfijuma.

Naime, Frojd je za života bio strastveni pušac prvo cigareta, a zatim i cigara i 1923. godine dijagnostifikovan mi je rak vilice. Mnogo godina, Frojd se borio sa tom bolešću, međutim, kada mu je 1938. godine dijagnostifikovan novi tumor koji je bio inoperabilan, Frojd više nije mogao da se bori.

Pre depresije, obavezno proverite da niste okruženi idiotima: 10 citata Sigmunda Frojda!

Sve jači bolovi, koje je Frojd stoički podnosio, a naposletku i nesposobnost da više uzima hranu preko usta, naterali su Frojda da najzad pozove svog prijatelja internistu Maksa Šura. Tako je u noći 23. septembra 1939. godine, ubrizgavanjem dva centigrama morfina i sledstvenim večnim snom ocu psihoanalize dr Sigmundu Frojdu omogućeno barem – dostojanstvo smrti.

Ernest Hemingvej

Nobelovac i dobitnik Pulicerove nagrade (1953.) za roman "Starac i more", Ernest Hemingvej, svoj život je sam okončao.

Kada je osetio da mu zdravlje popušta i onemogućava život kakav je želeo da živi, izvršio je samoubistvo lovačkom puškom 1961. godine, završivši kao i njegov otac 1928. godine. Hemingvej je bio pripadnik pariskog udruženja izgnanika dvadesetih godina dvadesetog veka.

Ovako je govorio Karl Jung: Pronađite mi normalnog čoveka i ja ću vam ga izlečiti!

Posthumno je 1964. godine objavljena memoarska proza Pokretni praznik - o životu u Parizu i „izgubljenoj generaciji“.

Printscreen Instagram/Merilin Monro
Printscreen Instagram/Merilin Monro

Merlin Monro

Jedna od najlepših žena svih vremena i američka filmska glumica, pevačica, model i zabavljačica još jedan je u nizu onih koji su se našli na ovoj listi. Filmsku karijeru je počela 1947. malim ulogama, 1950. privukla je pažnju publike i kritičara sporednom ulogom u kultnom filmu Sve o Evi, sa Beti Dejvis u glavnoj ulozi.

Tri godine kasnije igrala je glavnu ulogu u ljubavnoj drami Nijagara. Premda su njeni filmovi najčešće bili komercijalni, ali ne i kritički hitovi, Monro je bila jedna od najvećih filmskih zvezda pedesetih godina dvadesetog veka. Vrhuncem u njenoj karijeri se smatra film Neki to vole vruće, za koji je dobila Zlatni globus za najbolju glavnu glumicu. Iako je bila poznata po svojim komičarskim sposobnostima, pred kraj karijere okrenula se ozbiljnijim ulogama.

Psi me nikada nisu ujeli, samo ljudi: Ovako je govorila Merilin Monro!

Njena smrt bila je predmet raznih spekulacija i teorija zavere. Postoje indicije da je ubijena zbog ljubavne afere sa američkim predsednikom Džonom Kenedijem, da se iz nehata otrovala prekomernim uzimanjem lekova ili da je sebi smišljeno oduzela život, rešivši da okonča sa neprestanim razočarenjima u karijeri i ljubavnom životu.Filip Simur Hofman

Simor Hofman je američki glumac, dobitnik Oskara za najboljeg glavnog glumca, za ulogu u filmu Kapoti, iz 2005. godine. Nažlost, našao se na ovoj listi kada je 2014. godine u svojoj 46. godini od dugotrajne upotrebe droga i lekova.

Od drogiranja sa ocem, životnog dna, do velikog uspeha: Buran život Roberta Daunija Džuniora! (FOTO)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs