8 glumica i erotske scene koje su šokirale muškarce u Jugoslaviji: Jedan pogled na njene gole grudi izazivao je požudu

Jugoslavija je bila konzervativna sredina, dok su filmovi bili začuđujuće slobodni, a glumice spremne da pokažu svoje telo - to se pamti i danas

Vip priča
Autor:
8 glumica i erotske scene koje su šokirale muškarce u Jugoslaviji: Jedan pogled na njene gole grudi izazivao je požudu
Foto: Printscreen/ youtube

Glumice sa prostora bivše Jugoslavije bile su prirodno lepe i zgodne, a svoje telo su u nekom scenama sasvim pokazale. Ti filmovi se gledaju i dana, dok su one ušle u istoriju kao najatraktivnije glumice iz Jugoslavije.

Evo o kome je reč:

Mira Furlan

Talentovana glumica važila je tokom osamdesetih godina za seks simbol SFRJ, međutim o svom seksepilu nikad nije rado govorila. Za nju su sve te "bezobrazne" scene bile samo posao koji se odradio profesionalno. Ali za mnoge ostala je upamćena kao jedna od najatraktivnijih jugoslovenskih glumica.

Mira Furlan
foto: preentscreen/Youtube

Ena Begović

Status zvezde doneli su joj filmovi „Pad Italije“ Lordana Zafranovića i „Čaruga“ Rajka Grlića, gde je glumila u čuvenoj sceni vođenja ljubavi ispod klavira. Za ovu ulogu je dobila i nagradu za sporedni lik, međutim vratila ju je jer je smatrala da je njena uloga glavna.

Nosila je titulu najlepše žene jugoslovenskog filma, a njen život i karijera okončani su prerano, u leto 2000. godine, kada je poginula u saobraćajnoj nesreći.

Ena Begović
foto: Printscreen Youtube / Ekonomista87

Tanja Bošković

Čuvena glumica proslavila se nakon što se gola pojavila na velikom platnu u filmovima “Čovek sa četiri noge” i “Sablazan”. Ovim projektima pristupila je potpuno profesionalno, te je pokazala da se ne libi da skine čak i gaćice. Tada je postala prava erotska ikona SFRJ. Većina ljudi smatra da je njeno telo najlepše koje se pojavilo u jugoslovenskom filmu.

Tanja Bošković
foto: Youtube Printscreen / Aleksandar Nikolić

Vladica Milosavljević

Lepu glumicu proslavio je film „Samo jednom se ljubi“. Scene iz kultnog filma koji je režirao Rajko Grlić, u kojima Vladica Milosavljević i Miki Manojlović vode ljubav, mnogi smatraju najboljim erotskim scenama jugoslovenske kinematografije.

– Tad je bila neka pomama svlačenja glumica, toga je bilo previše. Meni je izbačena najbolja scena: striptiz koji sam tri dana radila. Bila je dosta uvrnuta, manje erotska, više nabijena nekom ludom emocijom. Grlić se uplašio da će se dobiti utisak kako se glavni lik ubio zbog ribe, a ne zbog svoje političke neprilagođenosti,govorila je Vladica o filmu koji ju je svrstao u seks-simbole.

Neda Arnerić

Neda je bila seks simbol čitave generacije. Zvali su je jugoslovenska Širli Templ, a o svojim obnaženim ulogama Neda Arnerić je u jednom intervju rekla:

– Nisam imala pojma o seksualnosti i igrala sam nešto što još nisam doživela. Naučila sam vrlo rano da je snimanje filma posao koji se u dogovoru s rediteljem treba ozbiljno obaviti. U scenariju je, na primer, pisalo: oni se bude ujutru i nakon vođenja ljubavi kreće priča. A ja u to vreme nisam ni znala kako se vodi ljubav. Bio je to deo mog zanata, a ja se smatram dobrim zanatlijom- objasnila je svojevremeno Neda Arnerić.

Neda Arnerić
foto: preentscreen/Youtube

Milena Dravić

Milena Dravić zbog svog je profesionalnog ugleda i velikih uloga na filmskom platnu bila veoma poštovana i cenjena u celom svetu baš kao i njena velika ljubav Dragan Nikolić (Gaga). Nije ni čudo s obzirom na to da su oboje živeli za film u punom smislu reči.

O šarmantnoj glumici i legendi jugoslovenskog filma najviše govore njena dela, skoro stotinu filmova koje je do snimila, a baš su joj oni omogućili da bude zvezda brojnih stranih festivala čijim crvenim tepisima su koračale samo najsjajnije zvezde filma.

Najlepša glumica bivše Jugoslavije, kako su je često nazivali, družila se s Alfredom Hičkokom, Džekom Nikolsonom, Džonom Lenonom, Joko Ono i mnogima drugima, a ipak sva njena glumačka ostvarenja i impresivan karijerni put nisu izazvali toliku ‘zavist’ i čuđenje kao njena ljubav s kojom je delila posao, život i sreću više od četiri decenije.

Film jutro, Milena Dravić
foto: Printscreen Youtube / srbolove

Marija Baksa

Iako je kraj svog života dočekala u glavnom gradu Srbije, ova zanosna glumica italijanskog porekla rođena je u Oseku 1946. godine. Filmsku karijeru je započela s dvadeset godina glumeći u filmu “Svi bokseri idu u raj”, a veliku popularnost je stekla 70-ih godina prošlog veka zbog kontroverznih, erotski nabijenih i slobodnijih uloga koje su joj redatelji dodeljivali. Publika će je pamtiti po ulogama u filmovima “Kiklop”, “Mlad i zdrav kao ruža” i “Davitelj protiv davitelja”.

Marija Baksa
foto: Instagram /milosch84

Olivera Katarina

Ostala je upamćena kao jedina žena pred kojom je klečao čuveni Salvador Dali, opčinjen njenom lepotom i glasom, posle 72 uzastopna koncerta koje održala u pariskoj Olimpiji.

Igrala je dosta u pozorištu, između ostalih uloga bila je Koštana u Narodnom pozorištu. Na filmu je igrala u velikom broju filmova. “Skupljači perja”, Aleksandra Saše Petrović joj je donio veliku slavu.

O njenom glasu i lepoti pisalo se svuda gde je nastupala. RAI je proglasio Oliveru Katarinu za najlepši glas Mediterana. „Njujork Tajms“ je pisao da je rođena nova Ana Manjani, a francuska štampa da nema na čemu da zavidi Brižit Bardo.

Olivera Katarina
foto: Printscreen/youtube
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs