Salčići, stari recept iz Jugoslavije za najmekši kolač: Da vas želja mine na detinjstvo i srećna vremena

Miris salčića mnoge podseća na detinjstvo, ali da li ste ih ikada spremili svojoj deci ili unucima? Uradite to sada i to po ovom receptu

Recepti
Salčići, stari recept iz Jugoslavije za najmekši kolač: Da vas želja mine na detinjstvo i srećna vremena
Foto: Shutterstock

Sastojci za testo:

  • 1 kg brašna
  • 0,5 l mleka
  • 2 dl mineralne vode
  • 3 kašike šećera
  • 1 kašičica soli
  • 1 jaje
  • 1 kocka svežeg kvasca
  • 300 g sala (može i margarin ili maslac)
    Salčići
    foto: Printscreen/youtube

Priprema: Zagrejte mleko. Odvojite malo i stavite kvasac da se aktivira. U ostatak mleka stavite mineralnu vodu, šećer, so, žumance i umućeno belance. Dodajte aktiviran kvasac i polako dodajte brašno dok ne dobijete mekano testo.

Ostavite testo da se udvostruči, razvaljajte ga i premažite mlevenim salom (ili margarinom ili maslacem). Preklopite testo kao lisnato i ostavite da miruje pola sata. Ponovite ovaj postupak još dva puta.

Razvaljajte testo, isecite na trokute, stavite marmeladu ili pekmez na svaki trougao, zarolajte u kifle i ostavite ih da narastu.

Pecite na 200°C dok ne porumene, a nakon pečenja pospite šećerom u prahu.

Bakina kuhinja, Salčići
foto: Bakina kuhinja
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs