džon kazale

BIO JE NAJBOLJI GLUMAC SVIH VREMENA, ALI ZA NJEGA NIKAD NISTE ČULI: U glumačkim krugovima ON JE LEGENDA i dan danas

Džon Kazale je igrao u samo pet filmova. Tri od njih su osvojili Oskara za najbolji film.

Vip priča
Autor:
BIO JE NAJBOLJI GLUMAC SVIH VREMENA, ALI ZA NJEGA NIKAD NISTE ČULI: U glumačkim krugovima ON JE LEGENDA i dan danas
Džon Kazale, Foto: Profimedia

Džon Kazale je bio jedini glumac koji nikada nije bio u lošem filmu. Igrao je u 5 filmova i svi su bili nominovani za najbolji film.

Diplomirao je na Oberlin koledžu i Univerzitetu u Bostonu gde je studirao dramu, a ubrzo nakon diplomiranja preselio se u Njujork da nastavi glumačku karijeru.

Džon Kazale
foto: Profimedia

Nakon preseljenja u Njujork 60-ih, Kazale je upoznao Al Paćina. Njih dvojica su živeli zajedno, a zatim su glumili u filmu Izraela Horovica "Indijanac želi Bronks". Obojica su osvojili nagrade "Obie".

Kazaleova prva filmska uloga bila je Fredo Korleone u "Kumu" (1972), filmu koji se konstantno rangira kao jedan od najvećih filmova ikada snimljenih.

Njegova druga uloga bila je Stena u filmu "The Conversation" (1974), koji je režirao Frensis Ford Kopola i sa Džinom Hekmanom u glavnoj ulozi. Još jedan kandidat za najbolji film.

Džon Kazale
foto: Profimedia

Iste godine ponovio je svoju ulogu Freda Korleonea u filmu "Kum II". Nastavak je osvojio Oskara za najbolji film. Kazale je imao više vremena na ekranu i imao je jednu od najpoznatijih scena u istoriji filma.

Godine 1975. Kazale je igrao Salvatorea Naturilea, pljačkaša banke u "Psećem popodnevu". Ponovo je glumio zajedno sa Paćinom. Uloga mu je donela nominaciju za Zlatni globus.

Godine 1976. Kazale je upoznao i zaljubio se u tada nepoznatu Meril Strip dok je sa njom glumio u Šekspirovom filmu „Mera za meru”.

Meril Strip, Džon Kazale
foto: Profimedia

Ali pre nego što su Kazale i Strip uspeli da se venčaju, njemu je dijagnostikovan terminalni rak.

1978. Kazale se poslednji put pojavio u filmu „Lovac na jelene“, zajedno sa Robertom De Nirom i Meril Strip. Film je osvojio nagradu za najbolji film.

Džon Kazale
foto: Profimedia

Al Paćino je rekao da je od Kazalea naučio više o glumi nego od bilo koga drugog.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs