ZVALI SU JE "SIROTA MALA BOGATAŠICA": Zbog majke lezbejke sud je dao tetki, imala je 4 braka, a sin se ubio na njene oči

Život Glorije Vanderbilt je bio kao spoj španske serije i neverovatne drame. Ono što je ova žena doživela za 96 godina jedva da staje u njenu biografiju

Vip priča
Autor:
ZVALI SU JE "SIROTA MALA BOGATAŠICA": Zbog majke lezbejke sud je dao tetki, imala je 4 braka, a sin se ubio na njene oči
Glorija Vanderbilt, Foto: Adam Scull/PHL/MPI / Capital pictures / Profimedia

Glorija Vanderbilt je u Americi bila poznata kao naslednica, glumica, glavna dama javne scene, osoba koja dominira, ali i kao "sirota mala bogatašica".

Bila je naslednica najvećeg porodičnog bogatstva u istoriji Amerike. Kao naslednica finansijera Kornelijusa Vanderbilta (proizvodio parobrode, a potom i železnicu), Glorija je sa samo godinu dana ostala bez oca koji je umro od ciroze jetre. Redžinald Klejpul Vanderbilt je bio kockar i alkoholičar koji je oženio 19-godišnju Gloriju Mrogan i sa njom dobio ćerku. Nakon što je preminuo Glorija je nasledila 5 miliona dolara i postala "sirota mala bogatašica".

Glorija Vanderbilt
foto: CSU Archives Collection / Everett / Profimedia

Njena tetka predaje sudu zahtev za starateljstvo nad Glorijom optužujući njenu majku da ima lezbejsku aferu sa članicom kraljevske porodice.

7 godina je mala Glorija živela sa tetkom, a onda odlazi u Holivud. Imala je samo 17 godina kada se udala prvi put i to za novinara Paskvalea di Ćika, zbog čega je tetka izbacuje iz testamenta.

Čim je napunila 21. godinu, Glorija dolazi u posed svojih nasleđenih 5 miliona dolara i razvodi se od Di Ćika koji ju je tukao.

Glorija Vanderbilt
foto: Globe Photos / Zuma Press / Profimedia

Dan nakon razvoda, udaje se za 64- godišnjeg dirigenta Stokovskog sa kojim dobija dvojicu sinova Stanislausa i Kristofera.

Nakon 10 godina braka, Glorija odlučuje da se razvede, ali morala je da se bori na sudu za svoje sinove. Bivši muž ju je optužio da sve više vremena provodi na zabavama, dok decu zanemaruje. Glorijina odbrana je bila ta da je dirigent tiranin i da ima 85, a ne 72 godine kako je tvrdio. Sud joj dodeljuje decu sa opaskom da bi zreli i inteligentni roditelji ovo mogli rešiti van suda.

Glorija Vanderbilt
foto: Courtesy Everett Collection / Everett / Profimedia

Ali Glorija kao da ne zna da živi sama. Posle ravoda udaje se za Sidnija Lameta, a potom se razvodi i od njega i udaje se za Vajata Kupera sa kojim dobija još dvojicu sinova od kojih je jedan sada poznati voditelj Anderson Kuper.

Glorija Vanderbilt
foto: Stephen Lovekin / Shutterstock Editorial / Profimedia

Najveća tragedija koja je zadesila Gloriju bila je smrt njenog najstarijeg sina koji je Kartera, diplomca na Prinstonu i urednika magazina American Hritage koji se ubio 1988. godine u dobi od 23 godine. Karter je skočio sa prozora stana njegove majke dok je ona pokušavala da ga zadrži. Razlog ubistva je depresija uslovljena raskidom od devojke.

Glorija Vanderbilt
foto: Adam Scull / Newscom / Profimedia

"Ta bol nikad ne prolazi. Samo poprima drugi oblik. Pomišljala sam tada da se i sama ubijem, ali onda sam pomislila na tebe i to bi me zaustavilo," ispričala je Glorija svom sinu Andersonu Kuperu 2012. godine.

Svom sinu je takođe priznala da je imala samo 13 godina kada se upustila u lezbejsku vezu sa devojkom iz škole, te da ne može sebi oprostiti što sa decom nije imala veću povezanost.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs