DŽEJN BIRKIN

OSTAVILA ČOVEKA SVOG ŽIVOTA, IZGUBILA ĆERKU I PREŽIVELA MOŽDANI UDAR: Ovako danas izgleda najveća MODNA IKONA

Ovako danas izgleda žena koja celi svoj život oduševljava svojim istančanim i neobičnim stilom ali i svojim životom.

Vip priča
08:36h Autor:
OSTAVILA ČOVEKA SVOG ŽIVOTA, IZGUBILA ĆERKU I PREŽIVELA MOŽDANI UDAR: Ovako danas izgleda najveća MODNA IKONA
Džejn Birkin, Foto: ROMUALD MEIGNEUX / Sipa Press / Profimedia

Džejn Birkin bila je jedna od omiljenoih dama Francuske, a uspela je da postane ikona stila. Pamtimo je po vanvremenskoj lepoti, simpatičnom razmaku između zuba i velikoj ljubavi sa Seržom Gejnzburgom. Suštinja njene seksepilnosti ležala je u čvrstom stavu koji je negovala.

Danas uveliko gazi 8. deceniju, ali uprkos moždanom udaru koji je preživela, kao i gubitku ćerke, uspeva da ostane pozitivna i živi svoj život najbolje što može.

Džejn Birkin
foto: Profimedia

Zanimljivo je da je jedna od retkih Engleskinja koju su Francuzi prihvatili i zavoleli, a iz obe kulture uspela je da izvuče najbolje zbog čega je i postala jedna od žena na koje se odmah pomisli kada se kaže reč - MODNA IKONA.

Mnogima je i danas velika inspiracija, njene fotografije iz mlađih dana se svakodnevno vrte po društvenim mrežama, a o njenom životu i modnom brendu Hermes koji je po njoj nazvao svoju najčuveniju torbu se priča svako malo.

Džejn je takođe bila prepoznatljiva po karakterističnim trepavicama, a tajna njihovog izgleda ležala je u slojevitom nanošenju maskare.

Rođena je 14. decembra 1946. godine kao ćerka Dejvida Berkina, kapetana Britanske kraljevske ratne mornarice i glumice Džudi Kembel. Roditelji su nju, sestru i brata odgajali po strogim pravila kojih su morale da se drže. Otac ju je poslao na školovanje u internat na ostrvu Vajt, koji ne pamti kao prijatno iskustvo.

Serž Gejnsburg, Džejn Birkin
foto: Profimedia

Nikada nije imala bujne grudi, kao tadašnje najveće lepotice, ali je imala te nešto tako kul što ni jedna žena do dan danas nije uspela da nadmaši.

Na jednoj od zabava koju je organizovao filmski režiser Roman Polanski, upoznala je Džona Barija, čuvenog kompozitora klasične muzike koji je tada imao 30 godina, a takođe je bio ostvaren u svakom smislu. Džejn je tada imala samo 17 godina i bila je zadivljena činjenicom da je od toliko devojaka čuveni Džon izabrao baš nju.

Prvih nekoliko meseci su bili idilični, ali je brzo shvatila da njih dvoje ipak nemaju toliko toga zajedničkog.

Par se razveo 1968. godine, a u kratkom braku dobili su ćerku Kejt. Međutim, nakon razvoda, Džejn je na audiciji za dramu "Slogan" upoznala 18 godina starijeg kantautora Serža Gensbura, koji je trebalo da bude njen partner u pomenutoj drami.

Serž Gejnsburg, Džejn Birkin
foto: Profimedia

O ljubavi Džejn Birkin i Serža Gensbura se piše i danas. Kada su ona i Serž 1969. godine snimili legendarnu pesmu "Je T’Aime Moi Non Plus", Vatikan je zabranio zbog toga što je bila previše eksplicitna.

"On je bio veliki čovek. Ja sam samo bila lepa. Postala sam slavna samo zato što sam stenjala u ‘Je t’aime’, i po tome će me zauvek pamtiti", govorila je ona.

Iako ga je neizmerno volela i danas, godinama nakon njegove smrti govori da je "bio ljubav njenog života", ostavila ga je 1980. godine jer nije više mogla da se bori sa njegovim alkoholizmom i nije želela da joj deca rastu u takvom okruženju. Sa njim je dobila u braku ćerku Šarlot Gejnzbur, jednu od najbojih francuskih glumica danas.

Utehu je pronašla u naručju filmskog reditelja Žaka Doilona, čoveka koji je bio šesnaest godina mlađi od Serža.

Džejn Birkin
foto: Profimedia

Nakon njihovog raskida napisao je neke od svojih najlepših pesama, ali je i njena filmska karijera procvetala, a paralelno je postajala i sve cenjenija pevačica.

U vezi s Doilonom je 1982. dobila ćerku Lu, danas popularnu glumicu. Ubrzo se i pomirila sa Seržom, pa su se svi družili, a on ju je svih godina, iako je bio u vezi s glumicom Karolin fon Paulus, pokušavao suptilno nagovoriti da mu se vrati. Možda bi se ona na to s vremenom i odlučila, ali je muzičara, strastvenog pušača, kojem ni pet kutija cigareta dnevno nije bilo dovoljno, 2. marta 1991. imao srčani udar od kojeg je i umro.

Džejn Birkin
foto: Profimedia

Gubitak prve ćerke koja je pala sa četvrtog sprata svog stana u Parizu nikada nije prebolela. Pravi razlog smrti nikada nije objavljen, iako se sumnja sa se nije dogodila nesreća, već samoubistvo.

Džejn Birkin
foto: Profimedia

Iako je bila jako bliska sa svim ćerkama, njena smrt je ostala rana koja nikada neće zaceliti. Džejn je doživela moždani udar u septembru 2021. godine od kojeg je uspela da se oporavi.

Živi u Parizu i redovna je gošća Nedelje mode, humanitarnih događaja, a povremeno čak peva i na koncertima. Porodica joj je važan oslonac i mnogo vremena provodi sa unucima.

Pogledajte još fotografija ove modne ikone:

1 / 13 Foto: Profimedia
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs