PRVA TRAGIČNA DIVA HOLIVUDA: Žene su je mrzele, krala je tuđe muževe, a njena MISTERIOZNA SMRT nikad nije razjašnjena

Džin Harlou bila je prva fatalana plavuša Holivuda, mnogo pre Merilin Monro.

Vip priča
15:45h Autor:
PRVA TRAGIČNA DIVA HOLIVUDA: Žene su je mrzele, krala je tuđe muževe, a njena MISTERIOZNA SMRT nikad nije razjašnjena
Ko je prva tragična diva Holivuda?, Foto: Profimedia

“Pakleni anđeli”, “Večera u osam”, “Supruga protiv sekretarice”, “Crvena prašina”, “Državni neprijatelj” i “Saratoga” samo su neki od filmova u kojima je bljesnuo glumački talenat Džin Harlou (1911. – 1937.), prve Amerikanke koja je svojom platinasto plavom kosom osvojila svet.

Sarađivala je s najvećim rediteljima, poput Hauarda Hjuza, Franka Kapre, Viktora Fleminga, a za njeno glumačko umeće svaki je imao reči hvale. Uprkos lepoti, bogatstvu i slavi, vodila je prilično turbulentan i ne baš srećan privatni život.

Džin Harlou svojim izgledom brzo je osvojila Holivud
Džin Harlou svojim izgledom brzo je osvojila Holivud foto: Profimedia

Brak u šesnaestoj

Pravim imenom Harlin Karpenter, detinjstvo je provela u Kanzasu. Jedinica zubara Monta Karpentera i bogate naslednice Žan Poe, odrasla je u raskošnoj porodičnoj vili, lišena svake brige. Otac joj je dao nadimak Bejbi, kojim će je prijatelji oslovljavati do kraja života.

Kada je situacija u braku njenih roditelja počela da se pogoršava, njena majka se odlučila na razvod, što je za to vreme bilo neuobičajeno, čak skandalozno. Konačno slobodna, sledeći ambicije o glumačkoj karijeri, s čerkom se seli u Holivud. Tamo ju je čekao hladan tuš – rekli su joj kako je previše stara za taj posao.

Get Embed Code

Podvijenog repa, s ćerkom se vraća kući, a nedugo potom šalje tinejdžerku na školovajne u Ilinois. Oslobođena kontrole majke, koja ju je obožavala ali i gušila, Harlin uživa u novoj sredini, naročito u druženju s naočitim mladićima. Tek što ne napunila šesnaest, napušta školovanje i udaje se za jednog od njih, Čarlsa Mekgrejva.

Devojka u automobilu

Nakon što se Čarls dokopao velikog nasledstva, par se seli u Los Anđeles. Harlin će ostvariti ono o čemu je maštala njena majka, i to sasvim slučajno. Naime, ona se, zbližila sa svojom prvom komšinicom Rozali Roj, koja je pokušavala da se probije u svetu filma.

Dok je u automobilu čekala Rozalie prilikom njene posete studiju “Fox”, lepu plavušu zapazio je jedan producent. Pozvao ju je na audiciju za malenu filmsku ulogu, a ona se, nakon prvobitnog oklevanja, prijavila pod devojačkim imenom svoje majke – Džin Harlou. Negde u to vreme, brak s Čarlsom je okončan.

Naredne dve godine glumila je u kratkometražnim komedijama, da bi je uloga promiskuitetne devojke u već spomenutim “Paklenim anđelima” 1930. lansirala u zvezdanu orbitu. Kritičari su isprva bili skeptični prema njenom umeću, ali zahvaljujući upornosti i talentu uspela je da se bi osigura status zvezde, u tada pretežno muškom društvu koje je vodilo glavnu reč u Holivudu.

Džin je postala jedna od najtraženijih glumica
Džin je postala jedna od najtraženijih glumica foto: Profimedia

Umrla je na vrhuncu popularnosti, za vreme snimanja filma "Saratoga" od uremije. Imala je samo dvadeset šest godina. Uprkos činjenici da je ta romantična komedija dovršena s dublerkom, postaće njen komercijalno najuspešniji film. Američki filmski institut proglasio je Džin Harlou jednom od 25 najvećih ženskih filmskih zvezda svih vremena.

Teorije o smrti plavokose ikone

Godinama su kružile različite glasine o razlogu iznenadne smrti Džin Harlou. Njena smrt je bila tako iznenadna i neočekivana da se insinuiralo kako ju je uzrokovao neuspeli abortus, dijeta ili trovanje krvi zbog prekomernog korišćenja "blajha" za kosu kako bi postigla platinastu boju - njen zaštitni znak.

Muškarac pred ogledalom

Dok je na poslovnom planu prosperirala, u privatnom životu nizala je problem za problemom. Iza nje je bila gomila kratkih, nesrećnih pa i nasilnih veza i avantura, a uz to je imala problema s alkoholom. Naročito mračno poglavlje njenog života ispisao je brak s filmskim rediteljem, scenaristom i producentom Polom Bernom. Osim što ju je stalno varao, vremenom je počeo da je zlostavlja, prvo verbalno, a onda i fizički.

Godine 1932., nakon samo dva meseca braka, Pol je digao ruku na sebe. Upucao se ispred ogledala, ostavivši oproštajno pismo na ormariću. Njegovo telo pronašao je batler, a umesto da pozove policiju o ubistvu je obavestio "MGM" studio.

Delom zbog toga neobičnog postupka, a delom zbog pokojnikove ne baš čiste prošlosti, počelo je da se spekuliše da mu je neko “pomogao” u prelasku na onaj svet. U moru osumnjičenih, najčešće se spominjalo ime njegove bivše devojke, koja se, ubila samo nekoliko dana nakon Bernove sahrane.

Kuća smrti

Potresena, Džin Harlou se iselila iz kuće u kojoj je umro njen suprug, velelepnog zdanja u bavarskom stilu na obroncima Beverli Hilsa. Prijateljima je navodno ispričala da je boravak na tome mestu uznemiruje, zbog čudnih zvukova koji se javljaju u noćnim satima. Počelo je da se priča da je kuća ukleta, a tu reputaciju je nosila i godinama nakon Džinine smrti, kad se neki mladić udavio u bazenu ispred nje.

Godine 1963. kuću je kupio čuveni holivudski frizer Džej Sebring, uselivši se s tadašnjom devojkom Šeron Tejt. Od prvog dana boravka na tome mestu, glumica je osjećala “čudne vibracije”, o čemu je progovorila u jednom intervjuu.

Temperatura u spavaćoj sobi bi se, kako je kazala, iznenada neobjašnjivo spustila, a škripanje podova bilo je konstanta, čak i kad niko ne bi hodao po njima. Jednom, kad je bila sama u kući, Tejt je ugledala “figuru jezivog malog čoveka”. Nedugo nakon susreta sa zagonetnim likom, ona i Sebring iselili su se iz svoga doma. Tejt je verovala da je prikaza koja ju je prestravila zapravo bio duh Pola Berna.

Šeron Tejt živela je u kući Džin Harlou
Šeron Tejt živela je u kući Džin Harlou foto: Profimedia

I nakon što je Tejt ostavila Sebringa zbog reditelja Romana Polanskog, ostali su bliski prijatelji te su zajedno bili i one kobne noći, kad su postali žrtva mahnitih sledbenika Čarlsa Mensona. Umrli su s dvadeset šest godina – baš kao i Džin Harlou!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs