NAJZANOSNIJA ŽENA SKONČALA JE JEZIVO: Zbog načina na koji je poginula, šuškalo se da je SATANISTA BACIO KLETVU na nju

Poznata američka starleta Džejn Mensfild je bila poznata po svojoj izuzetno ekscentričnoj pojavi a onda je umrla na najjeziviji mogući način.

Vip priča
Autor:
NAJZANOSNIJA ŽENA SKONČALA JE JEZIVO: Zbog načina na koji je poginula, šuškalo se da je SATANISTA BACIO KLETVU na nju
Džejn Mensfild, Foto: Gerard Decaux / Shutterstock Editorial / Profimedia

Džejn Mensfild je u zlatnoj istoriji Holivuda ostala zapamćena kao prva rijaliti zvezda, jedna od najpoznatijih plavokosih starleta i ozbiljna rivalka tadašnjem seks simbolu, Merilin Monro.

Džejnino detinjstvo

Džejn je rođena 19. aprila 1933. godine u Pensilvaniji kao Vera Džejn Palmer. Njena porodica je bila vrlo imućna, tako da je kao jedino dete Herberta Vilijama Palmera, nasledila pravo bogatstvo. Procenjuje se da je samo od svog dede Tomasa nasledila čak oko 850 000 dolara, dok je od bake Beatris Meri Palmer 1958. nasledila oko 340 000 dolara. Detinjstvo je uglavnom provodila u Nju Džersiju, gde je njen otac kao advokat, zastupao tadašnjeg guvernera Nju Džersija, Roberta Mejnera. Džejnin otac iznenada umire od srčanog udara 1936. godine.

Džejnina mama se 1939. godine udaje za industrijalca Henrija Lorenca Pirsa i porodica se seli u Dalas, država Teksas. Još od malih nogu, Džejn je sanjala da postane velika holivudska zvezda, a njen idol u to vreme je bila američka glumica, pevačica i plesačica, Širli Templ. Kada je napunila 12 godina, Džejn je počela da uzima časove plesa. Tokom srednjoškolskih dana, pokazala je interesovanje i za violinu, klavir i violončelo.

Džejn Mensfild, Sofija Loren
foto: Profimedia

Prvi poslovni angažmani

Džejn se sa samo 17 godina udaje za Pola Mensfilda 6.maja 1950 godine. Samo šest meseci kasnije, par dobija devojčicu Džejn Meri Mensfild. Bračni par Mensfild odlučuje da upiše glumu na Južnom Metodističkom Univerzitetu. Zahvaljujući svojoj lepoti i ženstvenim atributima, Džejn 1951. odlazi u Los Anđeles gde se takmiči za mis Kalifornije. Međutim, to se nikako nije dopalo njenom suprugu Polu i Džejn napušta takmičenje. Nakon toga, poznata starleta sa svojim mužem odlazi u Ostin, država Teksas, gde zajedno upisuju dramaturgiju na teksaškom univerzitetu. Džejn je bila izuzetno vredna i ambiciozna, tako da se i pored toga bavila različitim poslovima. Pozirala bi kao model za umetničke slike, išla bi od vrata do vrata i prodavala knjige i radila bi na recepciji plesačkog studija. Takođe je bila članica performanskih grupa "Curtain Club" i "Camp Gordon", dok je njen suprug, Pol Mensfild, služio vojsku tokom korejskog rata.

Džejn Mensfild
foto: Profimedia

1953. godine, atraktivna lepotica se vraća u Dalas i nekoliko meseci uzima časove glume kod Baruka Lumeta, osnivača Dalaskog instituta za performanske umetnosti. Sticajem okolnosti, Džejn se upoznaje i sa njegovim sinom, američkim filmskim producentom, Sidnijem Lumetom. 1954. godine, u aprilu, Džejn snima prvu probnu scenu za "Paramount", zahvaljujući Lumetovoj podršci. Porodica Mensfild se iste te godine seli za Los Anđeles. U Los Anđelesu, Džejn se bavila neobičnim poslovima poput: prodavanja kokica i bombona, držanja časova plesa, modelingom i fotografisanjem u restoranu "Esther Williams'Trails".

Džejn Mensfild
foto: Profimedia

Dok je pohađala teksaški univerzitet u Ostinu, Mensfild je odnela nekoliko pobeda na takmičenjima za lepotu poput "Miss Photoflash", "Miss Magnesium Lamp" i "Miss Fire Prevention Week", dok je titulu za "Miss Roquefort Cheese" odbila jer joj nije zvučalo kako treba.

Borba za ostvarenje snova

Džejn počinje da se bori za svoje mesto u glumačkoj industrij. Naime, zajedno sa svojim suprugom, 1952. učestvuje u manjim pozorišnim projektima "The Slaves of Demon Rum", "Ten Nights in a Barroom" i "Anything Goes". Džejn ostvaruje 1953. značajniji pozorišni uspeh u tragediji "Death of a Salesman" Artura Milera.Međutim, put do ostvarenja snova nije bio lak kao što se činilo. Iako je Džejn posedovala sve ono što treba da ima jedna zvezda, tadašnji mediji su smatrali da su njene prevelike grudi nepoželjne za neki ozbiljniji poslovni projekat i savetovali je da se povuče iz tog sveta. Međutim, to nije sprečilo prelepu Džejn da se izbori za svoje mesto među holivudskim zvezdama. 1954. godine, Mensfildova se pojavljuje na audicijama za "Paramount Pictures" i "Warner Bros". S obzirom na to da nije uspela da impresionira tadašnje holivudske reditelje i producente, Džejn se odlučuje na drastičnu promenu i farba kosu u plavo, ali ni to joj nije pomoglo u dobijanju uloge.

Džejn Mensfild
foto: Profimedia

Zvezda "Plejboja"

U decembru 1953. godine, tadašnji kontroverzni biznismen Hju Hefner, prvi put objavljuje časopis "Plejboj" koji je doživeo ogroman uspeh zahvaljujući tadašnjim plavokosim seks bombama koje su u to vreme plenile holivudskom scenom, a smatra se da su među njima dominirale Merilin Monro i Džejn Mensfild. Počela je da kruži priča da će Mensfildova zaseniti Monro. Jednom prilikom holivudski reporter Lorenc Kvirk pitao je Merilin šta misli o Džejn: "Ona mene u svemu imitira, a to je jako uvredljivo i za nju i za mene", izjavila je svojevremeno Monro.

Džejn zapravo nikada nije bežala od tog rivalstva. Poznato je to da je jurila Džona Kenedija samo zbog njegove veze sa Merilin.

"Kladim se da će Merilin pući zbog ovoga"! izjavila je Mensfildova. "Plejboj" je zapravo bila odskočna daska za Džejn jer je polako postajala popularna tadašnjem džetsetu. Pozirajući naga za Pleljbojev kalendar, Mensfild je dobila epitet prave seks bombe.

Dok je njena popularnost rasla iz dana u dan, brak sa Polom je počeo da se raspada. Naime, njen suprug je 1956. zatražio starateljstvo nad njihovom kćerkom, a kao razlog za to je naveo da Džejn smatra nepodobnom majkom aludirajući na njene nage fotografije iz "Plejboja".

Filmski i televizijski angažmani

Prvu filmsku ulogu Džejn je dobila u niskobudžetnoj drami "Female Jungle" , snimanje je bilo završeno posle svega nekoliko dana, a Džejn je za nju dobila tadašnjih 150 dolara. Kasnije, 1955. njen menadžer Džejms Bajron, uspeva da sklopi ugovor sa "Warner Brothers". Džejn je dobijala male, ali značajnije uloge poput "Pete Kelly's Blues", "Hell on Fisco Bay", "Illegal".

Atraktivna lepotica konačno dobija značajne uloge u filmovima "Too Hot to Handle" i "The Girl Can't Help It".

Džejn se pojavljivala i u televizijskim seijama "Burke's Law", "Alfred Hitchock Presents", "The Red Skelton Hour"...

Buran ljubavni život

1958. godine Džejn se po drugi put udaje za Majka Hargiteja, američkog glumca i bodibildera. Par je dobio troje dece i zajedno učestvovao u nekoliko filmova. I pored toga što je imala supruga, Džejn je bila umešana u razne ljubavne afere, čak se i govorilo da je u vezi sa tadašnjim predsednikom Kenedijem samo da bi napakostila svojoj rivalki Merilin Monro.

1964. Džejn se po treći put udaje za italijanskog producenta Mata Kimbera, međutim ni ovaj brak nije opstao. Iz sva tri braka, Mensfild je imala ukupno petoro dece.

Džejn je ponosno nosila titulu seks simbola i nije joj smetalo što je tadašnji mediji tako i doživljaju. Pomerala je granice i rušila tabue i predrasude, o kojima je retko ko u to vreme smeo da priča javno. Jednom prilikom je izjavila "Mislim da je seks zapravo zdrav, svako ko misli suprotno, taj je licemer". Bila je vrlo ekscentrična, znala je da pokazuje grudi na ulici, a bila je prva glumica koja se skroz gola pojavila u filmu "Promises, promises".

Glumica je živela u prelepoj vili koja je bila skroz u barbi stilu, roze boje, koju je krasio ogroman bazen u obliku srca.

Jeziva smrt

Pet godina nakon što je Merilin Monro tragično izgubila život, Džejn Mensfild je poginula u jezivoj saobraćajnoj nesreći.

Naime, u rano jutro 1967. godine, Džejn je krenula na put za Nju Orleans jer je imala zakazano gostovanje na jednoj televiziji sledećeg dana. Tokom duge vožnje, sedela je napred pored vozača i svog dečka Semjuela Brodija. Deca su bila na zadnjim sedištima i spavala su. Nešto malo posle 2 sata ujutru, auto se slupao u prednji deo kamiona, izazivajući momentalnu smrt troje ljudi koji su sedeli napred. Nesreća je bila mnogo jeziva jer se ispostavilo da je Džejn zapravo bila otkinuta glava prilikom sudara automobila i kamiona. Nakon stravične Džejnine smrti, po Holivudu a i dalje, počele su da kruže priče da je Anton Lavej, tadašnji najpoznatiji satanista i osnivač satanističke crkve, bacio prokletstvo na plavokosu lepoticu jer je odbila da bude u ljubavnoj vezi sa njim.

Deca su, na opšte iznenađenje svih - preživela!

Mariska Hargitej, Džejnina ćerka je izjavila : "Moja majka je bila predivna, glamurozna žena koja je bila ispred svog vremena".

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs