BIO JE JEDAN OD RETKIH S KOJIM SE TITO DRUŽIO: Gledao je smrti u oči, 1 ženu je SLEPO VOLEO, a živeo je preko 100 godina

Životna priča Kirka Daglasa krije brojne detalje koji nikoga ne ostavljaju ravnodušnim.

Vip priča
Autor:
BIO JE JEDAN OD RETKIH S KOJIM SE TITO DRUŽIO: Gledao je smrti u oči, 1 ženu je SLEPO VOLEO, a živeo je preko 100 godina
Životna priča Kirka Daglasa, Foto: Profimedia

Slavni glumac Kirk Daglas bio je jedan od najvećih humanitaraca, a javnost je ostala u suzama nakon njegove smrti. Naime, glumac je preminuo u 103. godini, a njegovo zdravstveno stanje bilo je odlično sve do helikopterske nezgode 1996. godine, kada je doživeo moždani udar. Od tada je bio prikovan za invalidska kolica i puno se promenio.

Ipak, nastavio je da živi i uspeo da pronađe snagu za svaki novi dan duge 24 godine, zahvaljujući ljubavi i podršci koju mu je pružala porodica, a pre svega supruga Ana sa kojom je bio u braku skoro 70 godina.

Iza sebe je ostavio i sinove, glumca Majkla Daglasa, Džoela, Pitera i Erika koji je preminuo u 46. godini. Sin Majkl otkrio je i šta mu je otac na samrti rekao, a njegove reči su ga iznenadile.

 Kirk Daglas
Kirk Daglasfoto: Profimedia

Naime, rekao mu je kako treba glasati za Majkla Blumberga na predsedničkim izborima.

"Ne znam je li me zafrkavao ili ne, ali bile su to jedne od njegovih poslednjih reči koje mi je rekao u bolnici. Zamolio me da mu se približim, a kad sam to učinio, on mi je rekao: 'Majk to može'", otkrio je Majkl.

Rođen je 9. decembra, 1919. godine u skromnoj porodici, koja nije imala mnoggo materijalnog. Tbog toga je glumac postao jedan od najvećih humanitaraca. Čim se obogatio, počeo je da donira novac u humanitarne svrhe.

Kirk, sin nepismenih ruskih imigranata, odigrao je neke od najslavnijih uloga u istoriji kinematografije, od Spartaka i Vinsenta van Goga do Doka Holideja. Bio je u više od 80 filmova, ali suprotno od zvezda mlađih generacija, nikada nije glumio u nastavku. Rođen kao Iser Danijelovič u siromašnoj porodici ruskih useljenika u Njujorku, Daglas je u tom gradu pohađao glumačku akademiju. Uloga u "Šampionu" 1949. donela mu je prvu od tri glumačke nominacije za Oskara, nagradu koju nikada nije dobio. Uručen mu je pre 20 godina tek onaj počasni za životno delo.

Među drugim najpoznatijim filmovima su mu "Loši i lepi" 1953. (druga nominacija za Oskara), "Dvadeset hiljada milja pod morem" 1954., "Strast za životom" 1956. u kojem je glumio Van Goga i zaradio treću nominaciju, "Obračun kod OK korala" 1957., "Spartak" 1960. i "Sedam dana u maju" 1964. godine.

Prvi brak, s glumicom Dajanom Vebster, raspao se 1951. godine, ali mu je doneo dva sina, Majkla i Džoela.

"Doživeti stotu je svakako velika stvar, ali važnije je ono što je postigao u sto godina", kazao je Majkl Daglas. "Ističem njegovu snagu i izdržljivost. Učio me da uvek dam sve od sebe u svemu što radim".

Porodica Daglas bila je zahvaćena i tragedijama. Kirkov sin Erik, iz kratke vanbračne veze s Belgijkom En Bajdens, umro je od predoziranja 2004. kada mu je bilo 46 godina. Kirk je preživeo i sudar helikoptera u kojem se nalazio i manjeg aviona iznad Kalifornije 1991. godine. Te sreće nisu bile druge dve osobe uključene u sudar.

Kirk i Ana Daglas
Kirk i Ana Daglasfoto: Profimedia

Nakon teškog moždanog udara 1996. koji mu je uskratio mogućnost da se dalje bavi glumom, posvetio se filantropiji. Kirk i En Daglas izgradili su 400 školskih igrališta u Kaliforniji i osnovali centar za Alchajmerovu bolest.

Susret sa Titom

Čuveni glumac 1964. godine posetio je Jugoslaviju sa svojom suprugom, a tom prilikom držao je predavanje studentima. Želja mu je bila da upozna Tita, dok su mu u ambasadi dali objašnjenje da je to teško izvodljivo. Međutim, njegova želja bila je jača od svega, te nije odustajao od nje.

Okrenuo je broj Titovog kabineta, a već drugog dana po njih je stigao privatni avion koji je poslao predsednik SFRJ.

U njegovoj vili u Ljubljani proveli su tri sata. Pili su vino i pričali, ponajviše o vesternima koje je Josip Broz obožavao. Gledao je sve u kojima je Daglas glumio, a najviše mu se sviđao 'Obračun kod O.K. Korala', piše 24sata.hr.

Ambasador iz Velike Britanije koji nikako nije mogao stupiti u kontakt s Titom upitao je Kirka kako je uspeo s predsednikom provesti čak tri sata.

Kirk Daglas i En Bajdens
Kirk Daglas i En Bajdensfoto: Profimedia

"Drаgi moj, ne rаzumem, vi ste proveli tri sаtа s predsednikom Titom, а jа ne mogu ni deset minutа" , požalio se ambasador.

"Gospodine аmbаsаdore, koliko ste filmovа Vi snimili?", upitao ga je Kirk.

Nakon smrti pojavile se glasine da je silovao

Lana Vud iznela je teške optužbe i na račun glumačke legende, potvrđujući time jednu od najstarijih holivudskih glasina. Naime, prema njenoj knjizi, njihova majka Marija odbacila je tada 16-godišnju Natali Vud do dvorca Marmont kako bi se upoznala sa Kirkom Daglasom.

Natali Vud
Natali Vudfoto: Profimedia

Mama i Lana čekale su je u automobilu, a sve je toliko dugo trajalo, da je Lana na kraju zaspala. Kada se Natali Vud napokon pojavila, bila je sva raščupana i uzrujana, besno šapučući nešto njihovoj majci. Tek naknadno Natali se poverila svojoj sestri otkrivši kako ju je Kirk Daglas se*sualno zlostavljao.

Natali Vud
Natali Vudfoto: Profimedia

"Pokucala sam na vrata na koja mi je mama rekla da odem i sledeća stvar koju znam, Kirk Daglas me je uveo o svoj apartman', ispričala je Natali Lani, nakon čega je počela da plače i tiho priča: 'Povredio me je Lana... Bilo je to neko vantelesno iskustvo. Bila sam prestrašena. Bila sam zbunjena."

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs